Nieuws Actueel

Geen vetorecht tegen windmolens

Roeland Segeren 5 februari 2016

Windmolen1065

Het vetorecht dat omwonenden van een eventuele windmolen zouden krijgen, is van de baan. Wel moet een ondernemer die een windmolen in de gemeente Wijchen wil plaatsen tweederde van de omwonenden meekrijgen.

Dat heeft de gemeenteraad van Wijchen gisteren besloten met de vaststelling van de zogeheten Gedragscode Windenergie Wijchen. Het oorspronkelijke plan was dat alle omwonenden binnen een kilometer van de beoogde plek achter de komst van een windmolen moesten staan. Een meerderheid (PvdA, CDA, VVD en Kernachtig Wijchen) stemde uiteindelijk in met een afgezwakte vorm van draagvlak bij omwonenden.

Die afzwakking maakt het plaatsen van windmolens in de praktijk nog steeds onmogelijk, stellen tegenstanders in de gemeenteraad. "Dit is een symbolische handreiking naar de initiatiefnemers van windenergie", aldus Willy Brink van het tegenstemmende D66. "Maar in feite hebben de omwonenden nog steeds een vetorecht, als tweederde voorstander moet zijn." Ook Sociaal Wijchen stemde tegen. Omdat windmolens er volgens fractieleider Johan de Kievit ook met de aanpassing niet zullen komen. "Je hoort alleen de roepende minderheid, maar we moeten ook luisteren naar de zwijgende meerderheid?"

Tegelijk met deze gedragscode werd de Routekaart Energieneutraal Wijchen vastgesteld, zonder tegenstemmen. De routekaart is de weg die Wijchen wil bewandelen om in 2040 energieneutraal te zijn. Op basis daarvan bepaalt de gemeente hoe ze zonnepanelen, isolatie, windmolens en andere duurzame maatregelen in het Wijchense kan stimuleren.

De gemeenteraad heeft met zichzelf afgesproken in 2019 te kijken hoe het ervoor staat met de vergroening van Wijchen.