Nieuws Actueel

Dit onderscheidt de extreem snelle groeiers

Ze creëren een bijzondere cultuur met een speciale vibe en het zijn obsessieve klantendenkers. Dit zijn zomaar twee voorbeelden van eigenschappen van de marktverstoorders en sterke groeiers, weet ondernemer en groeicoach Kees de Jong. Hij sprak erover tijdens de Week van de Ondernemer in Ahoy, Rotterdam.

Anna Neeltje de Boer 21 november 2018

Keesdejong v2 1

“We hebben het boek LEF gemaakt, waarin belangrijke inzichten van superondernemers als Pieter Zwart, Atilay Uslu en Michiel Muller worden gedeeld”, aldus De Jong. Bij is mede-initiatiefnemer van nlgroeit. “Ze hebben een sterke ambitie. Ze willen winnen. Het is een drijvende kracht die ervoor zorgt dat er hogere doelen worden gesteld. Hebben meer energie om die doelen te behalen. Bij mij begon het met een zomerbaantje, bij een ander wordt het getriggerd door dyslexie of een schoonvader die er geen vertrouwen heeft. Maar heb je dat niet, dan kun je het ook zelf aanwakkeren.”

Bijzondere cultuur

“Snelgroeiers creëren een bijzondere cultuur, een speciale vibe. Doelen en kernwaardes op de muur. Een soort winnende mentaliteit. Dan zou je kunnen denken: logisch dat je die vibe voelt. Maar je kunt het ook omdraaien: je gaat het voelen doordat je ermee omgeven wordt.”

Lees ook: Gouden groeier Raymond Cloosterman

Obsessieve klantendenkers

Daarnaast zijn het, volgens De Jong, obsessieve klantendenkers. “Veel ondernemers hebben te veel afstand gecreëerd tussen hen en hun klanten. De groten hebben veel contact met hun klanten, zodat ze snel terugkrijgen wat er speelt en wat er veranderd moet worden.”

Communiceren

Daarmee werken ze sneller en efficiënter dan hun concurrenten. “Communiceren doen ze vaak en transparant. Dus niet drie keer per jaar, zoals ik vroeger deed, maar maandelijks. Bespreek wat je gaat doen, benoem wat de kernwaardes zijn. Organiseer iedere week een vragenuurtje waarin vragen gesteld kunnen worden over het beleid en waar dat naartoe gaat. Naarmate je als bedrijf meer groeit, moet je minder praten, meer luisteren.”

Lees ook: nlgroeit ontwikkelt en helpt ondernemers bij groeiproces

Goeie mensen

Nog zo’n eigenschap die de snelle groeiers zullen herkennen: ze zijn perfectionistisch, zijn veeleisend en niet snel tevreden. “Maar je moet ook mensen durven te verzamelen die beter zijn dan jij. Op die manier een sterk team creëren.”

Feedback

Het is niet het makkelijkste onderdeel: directe en eerlijke feedback geven. De Jong zegt erover: “Als je iets niet goed gaat en je zegt er niks over, dan is dat hartstikke dom. Constateer het probleem en formuleer daarna je standpunt. Maak het positief, dat wordt gewaardeerd en dan wordt er naar je geluisterd.”

Lees ook: Het tipping point van Sustainder: hoe je pijlsnelle groei naar 500 miljoen in goede banen leidt

Werk aan jezelf

En de laatste op zijn lijstje tijdens de lezing: “Werk aan jezelf. The bottleneck is always on top of the bottle. Zorg dat je klaar bent voor iedere groeifase. Dat jij niet het probleem bent van de fase.”