Nieuws Actueel

Geld, goud en data in een superkluis

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Zo ook Fortados uit Eindhoven. Jan Vermeulen vertelt hoe hij en zijn compagnon Ebo Dieben dat doen.

Erwin Blatter | Foto: Ton van de Meulenhof 2 november 2016

Fortados grenzeloos

Het voormalige pand van De Nederlandsche Bank (DNB) in Eindhoven behoort tot de top 5 van best beveiligde gebouwen van Europa. Jan Vermeulen en zijn compagnon Ebo Dieben lieten hun oorspronkelijke plan er een ICT-bedrijf te starten varen en maakten er een superkluis van. In de tijd van DNB werd in het gebouw geld gewassen en gestreken. Nu wordt er van alles van waarde opgeslagen. Denk daarbij aan geld, goud en sieraden, maar ook aan foto's, schilderijen, luxueuze auto's en belangrijke data.

Gepantserd

Onder de naam Fortados werven Jan en Ebo klanten uit binnen- en buitenland, waarbij vooral veel Belgen de weg naar het bijzondere pand weten te vinden. ,,Ik denk dat zij op dit moment goed zijn voor zo'n 10 procent van onze omzet'', vertelt Jan. Het zwaarbeveiligde gebouw van gewapend beton speelt daarin een grote rol. ,,Dit pand is uniek. Het heeft onder meer een atoomkelder en het is tsunami-proof.''

Ophaaldienst

En mocht de klant niet met de waardevolle goederen naar Eindhoven willen afreizen, dan kan hij gebruikmaken van Fortados' ophaaldienst. Met een onopvallende gepantserde wagen worden goederen opgehaald.

Data-opslag

In een tijd waarin spaarrentes historisch laag staan en het veilig opslaan van data steeds belangrijker wordt, wordt een dienst als die van Fortados, dat nauw samenwerkt met het Dutch Institue for Technology Safety & Security (DITSS), steeds voornamer, meent Jan. Met name de vraag naar de opslag van data groeit hard. Om dat goed te regelen is het Eindhovense bedrijf een samenwerking aangegaan met Fuji Film. Het Japanse bedrijf heeft een dienst ontwikkeld waarbij informatie tientallen jaren veilig kan worden opgeslagen. ,,ICT is tegenwoordig veel meer een corporate vraagstuk geworden''.

Digitalisering

De klandizie uit België ligt voor de hand, aldus de ondernemer uit Hoogeloon. ,,Daar is de digitalisering van de samenleving nog niet goed geregeld. En omdat we dicht bij de grens gevestigd zijn, weten veel Belgen ons te vinden. Zo zijn we nu bezig met de Europese GoudStandaard in België. Hier worden goud en zilver veilig bewaard.''

Regio

Als het aan Jan en zijn compagnon ligt, is het op den duur vanzelfsprekend dat bedrijven uit het buurland bij Fortados aankloppen. ,,We willen ervoor zorgen dat dit de veiligste en betrouwbaarste regio van de wereld is. De meeste patenten liggen, wereldwijd gezien, in deze regio. Dat zijn de waardevolste assets die er zijn. Als dit bekendstaat als de veiligste regio, komt heel de wereld hiernaartoe.''

Tips van de exporteur

Fortados verhuurt safeloketten, sealbags, depots en ruimte. fortados.nl Eigenaar Jan Vermeulen geeft tips over zakendoen in België.

Gebruik je contactenVia je netwerk kun je beter toegang krijgen tot de markt waarin je actief bent dan als outsider. Zeker als je in het buitenland actief bent. Anders wordt het heel hard werken om iets voor elkaar te krijgen. Wees betrouwbaarZorg dat je duidelijk en transparant communiceert over wat je doet en hoe. Noem bijvoorbeeld niet zomaar een bedrag, maar leg ook uit wat je ervoor doet. Een klant wil weten waarvoor hij betaalt. Werk met een lokale partijWe hebben gemerkt dat Belgen over het algemeen gemakkelijker te benaderen en daarmee toegankelijker zijn dan Nederlanders. Dat maakt België een interessant land om zaken mee te doen. Het is aan te raden om samen te werken met een Belgische partij. Die is beter op de hoogte van de (fiscale) regelgeving.

Gerelateerde artikelen Woonwebshop Flinders maakt sprong naar DuitslandMiljoenen bespraken door compensatieGroeien in crisistijd dankzij overzeese vestiging