Nieuws Actueel

Deze ondernemer verdient haar geld als digital nomad dankzij The 4-Hour Work Week

Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Bij het AD waren ze nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Stella Romana Airoldi vertelt haar verhaal.

Babette Rijkhoff | Privefoto 11 mei 2018

Digital Nomad Stella Romana Airoldi

,,Ik ben een van die mensen die overal geweest lijkt te zijn. En waarschijnlijk is het waar. Ik heb geen vaste basis en reis al tien jaar over de hele wereld. Dat ik zo mijn leven inricht komt mede door de inzichten die ik kreeg door het boek van Tim Ferris. Ik had geen idee dat je ook locatie-onafhankelijk kon werken. En dat het slim is om je huis te verhuren als je op reis bent, zodat je vaste lasten gedekt zijn. Passief inkomen? Ik wist niet eens dat het bestond. Op mijn studie had ik ook nog niemand hierover gehoord. Daar word je eigenlijk heel conservatief opgeleid.”

Mensenrechten

Stella heeft een master in Public International Law en in 2008 begon haar passie voor reizen met een solo-wereldreis van acht maanden. ,,Ik werkte voor verschillende ontwikkelingsorganisaties over de hele wereld en was gespecialiseerd in mensenrechten. Waar ik ook ging, ik werd geconfronteerd met armoede en onrecht en ik wilde een verandering aanbrengen voor deze mensen."

Lees ook: Tribes: het thuis van de zakelijke nomade

,,Toen ik het zat was om elke zes maanden naar een kantoor in een nieuw land te verhuizen, besloot ik om mijn eigen ding te beginnen. In 2013 heb ik 22STARS Jewellery opgericht: een sociaal bedrijf dat overlevenden van de oorlog in Noord-Oeganda helpt zelfverzekerder te worden door juwelen van gerecycled papier te verkopen en winst terug te zetten in hun trainingen.”

Social business

Stella werkte vanuit koffiezaakjes en vanaf haar kamer. De sieraden verkocht ze op de markt. ,,De eerste twee jaar van mijn social business waren best lastig. Mijn ouders pushten me om advocaat te worden. Ze hadden het boek van Ferris niet gelezen en vonden het maar hippie-achtig wat ik deed. Ik wilde in mijn plan blijven geloven, maar dat is lastig als de mensen om je heen denken dat je maar wat aanrommelt. Dan komen de vragen: hebben ze gelijk, moet ik toch settelen?”

Lees ook: Digital Nomads: Freelance in het bootje

,,Vier jaar geleden heb ik mijn appartement in Amsterdam opgezegd. Ik was alleen maar aan het werk om de huur te betalen. Nu ben ik veel vrijer. De ene keer ben ik bij mijn vader in Zwitserland of Duitsland, de andere keer bij mijn moeder in Nederland. Of ik ben in Afrika. Ik besteed mijn tijd graag met vrienden, sporten en ik ga veel naar conferenties voor digital nomads om gelijkgestemden te ontmoeten. En ik doe veel vrijwilligerswerk voor de stichting die ik heb opgericht: foundation22stars.org. Ik heb langlopende sponsorschappen voor meer dan 260 kinderen gemaakt en een aantal ontwikkelingsprojecten uitgerold, waaronder een microkrediet-project voor een gemeenschap in Oeganda.

Mindset

,,Ik heb bewezen dat het kan om op deze manier te leven. Het ligt aan je mindset. Afgelopen twee jaar is de impact van mijn bedrijf omhoog geschoten. Ik vind het heel belangrijk om vrije tijd voor mezelf in te plannen om leuke dingen te doen. Ik probeer mijn agenda ook niet teveel te plannen. Er is veel ruimte voor spontaniteit. Dan komen vaak de beste business-ideeën omhoog.”

Lees ook: Luxury nomad Milou van Roon (26) runt content agency vanuit strandstoel

Weekplanning

Maandag:
Heel vroeg opgestaan om onze Oegandese Project Manager Susan Laker naar Schiphol te brengen. Susan was voor 5 weken voor een social impact trip hier in Europa, om samen met mij onze Education Is The Key campaign voor onze 22STARS stichting te lanceren. Het voelde gek aan om na al die tijd samen op eens weer even alleen thuis te zitten. Na alle drukte vandaag en ondanks het mooie weer de hele dag achter mijn computer gezeten bij mijn moeder thuis in Breda.

Dinsdag:
Vandaag ga ik wat leuks doen met mijn moeder. Ook moet ik nog een aantal e-mails versturen naar sponsoren van onze kids voor het betalen van het schoolgeld van het nieuwe semester. We hebben ook wat nieuwe producten binnen gekregen, dus als het even lukt wil ik die fotograferen en in de webshop zetten.

Woensdag:
's Ochtends besteed ik aan het schrijven van een rapport en wil ik daarna naar de sportschool gaan. Wat vrienden van me van de Nomad Cruise zijn in Nederland aangekomen, dus gaan we gezellig een kleine reünie houden in Amsterdam! Mijn grote koffer gaat alvast mee, want het is mijn laatste dag in Nederland.

Donderdag:
’s Ochtends schrijf ik wat nieuwe blogposts en nieuwsbrieven en begin ik met het plaatsen van foto’s van de Social Impact trip van Susan in Europa. Daarna vlieg ik naar Zuid-Duitsland, waar ik de rest van de week zal zijn met wat vrienden.

Vrijdag:
Geen idee hoe mijn dag zal lopen, aangezien ik naar een nieuwe plek ga waar ik nog niet eerder ben geweest. Ik heb mijn hardloopschoenen mee genomen, dus als het even meezit ga ik een rondje rennen. Verder ben ik bezig met mijn website te vernieuwen voor onze social impact workation in Oeganda die in september is.

Zaterdag:
Ik heb een podcast-interview staan, maar dat kan ik natuurlijk overal doen. Het leuke aan mijn leven vind ik juist dat ik niet te veel plan en erg met de flow ga. Ik heb me voorgenomen om deze zomer weer meer sieraden te gaan verkopen, dus ik zal zeker even rondstruinen door de stad op zoek naar nieuwe winkels.

Zondag:
De kinderen in Oeganda hebben nu allemaal vakantie, dus zal ik druk bezig zijn met hun rapporten te bekijken en naar de sponsors te sturen. Waar ik zelf zondag zit weet ik nog niet, of ik zit nog in Zuid Duitsland bij mijn vrienden, of ik zit inmiddels al weer in de trein naar Zwitserland waar mijn vader woont.