Nieuws Actueel

Gelders succes: verkoop van tweedehands studieboeken

Een schenking tweedehands boeken van de school van haar zoon betekende ruim vijf jaar geleden de start van GebruikteSchoolboeken.com. In juli vorig jaar verhuisde Yvonne Visscher van een bedrijfspand in Arnhem naar een winkel in de Dorpsstraat van Renkum, schrijft De Gelderlander.

Kees Jansen | Foto: Marina Popova 31 januari 2017

Tweedehandsstudieboeken marinapopova

,,Mijn zoon was destijds 10 jaar oud en zat in groep 6. Ze kregen nieuwe boeken op school en de oude gingen bij het oudpapier. Dat vond hij zonde", vertelt de nu in Oosterbeek wonende Visscher.

Vraag en aanbod

Ze zag de prima boeken, keek op internet en kwam tot een ontdekking. ,,Vraag en aanbod van scholen sloten niet op elkaar aan. De ene school deed boeken weg, terwijl de andere ze juist wilde aanschaffen."

En zo belandde de eerste voorraad schoolboeken in de kelder van haar woning. ,,Toen ik een complete taalmethode in Dronten kon aanschaffen en die aan een school in Arnhem verkocht, had ik mijn startkapitaal en ben ik begonnen op bedrijventerrein Het Broek. Eerst alleen op de begane grond en later ook op de eerste verdieping." Niet ideaal, want bij gebrek aan een lift moest ze veel boeken de trap op en af zeulen.

Doorbladeren

,,Na vijf jaar ben ik op zoek gegaan naar iets groters", vertelt de Oosterbeekse. Dat werd het lege pand van terStal in de Renkumse Dorpsstraat. "Ik heb hier bijna twee keer zo veel ruimte voor de helft van de prijs."

Hoewel de gebruikte boeken voornamelijk via internet worden verkocht, is de zaak doordeweeks elke dag tussen 09.00 uur en 12.00 uur geopend en op afspraak. ,,Er zijn veel mensen die de boeken willen zien en doorbladeren voordat ze ze kopen. We krijgen sowieso veel telefoontjes van mensen die willen weten of er wel iemand achter de site zit. Je merkt dat klanten het geen probleem vinden om naar Renkum te rijden. Het ligt centraal en je kunt er gratis parkeren."

Internationaal

Visscher verkoopt zowel aan (basis)scholen als aan particulieren, al schaffen scholen verhoudingsgewijs steeds minder aan. ,,Er wordt steeds meer digitaal onderwijs gegeven." Ouders die tweedehands schoolboeken kopen, doen dat omdat ze hun kind extra ondersteuning willen bieden of omdat ze thuisonderwijs geven. ,,Verder lever ik aan Nederlandse basisscholen in het buitenland, zoals Suriname, Kenya en New York. Eens per jaar komen vertegenwoordigers van die scholen naar Nederland voor nascholing. Daarna is er een markt waarop ik ook sta."