liveblog Actueel

Liveblog Gerard Sanderink: hof schorst Gerard Sanderink ook als topman bouwbedrijf Strukton

Het beloofde vuurwerk vooraf al te worden in de Ondernemingskamer. Gerard Sanderink, de gevallen oud-topman van onder meer Centric, tegenover de commissarissen van Strukton en Antea.

Laatste update: 1 juni 2023 14:47

Hof schorst Sanderink ook als topman van bouwbedrijf Strukton

Rechters hebben ondernemer Gerard Sanderink langer geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton. Ook hebben ze het beheer over zijn aandelen in dat bedrijf en holdingmaatschappij Oranjewoud overgedragen aan iemand anders.

De rechters gaan hiertoe over na een verzoek van de raad van commissarissen van die bedrijven om Sanderink op afstand te zetten, die vinden dat hij met zijn gedrag het voortbestaan van de bouwonderneming in gevaar brengt. Lees hier het volledige artikel.

Sanderink woedend nadat tijdelijk bestuur van Centric bedrijfsonderdeel verkoopt

Centric, een van de bedrijven van zakenman Gerard Sanderink, heeft het bedrijfsonderdeel dat zich toelegt op software voor personeelszaken en salarisadministratie verkocht aan een concurrent. Sanderink, al ruim een half jaar niet meer actief betrokken bij Centric, is woedend over deze beslissing. Het tijdelijke bestuur, aangesteld door de Ondernemingskamer en onder leiding van Peter Wakkie, heeft de verkoop doorgezet. ,,Mijn bedrijf Centric is van mij gestolen", aldus een verontwaardigde Sanderink tegenover De Telegraaf. Hij is van mening dat dit in strijd is met fundamentele mensenrechten.

In een persbericht stelt Centric dat het verkochte onderdeel een te kleine omvang had om op de markt voor software voor personeelszaken en salarisverwerking nog een vuist te kunnen maken. Eerder deed het bedrijf al de corporatiesoftware en de pensioentak van de hand.

Geen uitspraak vandaag na 'dramatische dag'

De Ondernemingskamer doet vandaag geen uitspraak over de verbanning van Gerard Sanderink bij zijn bedrijven. De uitspraak volgt 'zo snel mogelijk'. ,,We willen hier heel goed over nadenken en het ook goed opschrijven."

Bij het sluiten van de zitting sprak voorzitter Vink nog wel wat woorden over het verloop van de dag. ,,Wat ik wel met u wil delen is dat het een drama is, wat we vandaag hebben gezien."

'Bij terugkeer Sanderink zeggen banken kredietrelatie op'

Wanneer Gerard Sanderink terugkeert aan het roer bij Strukton en Oranjewoud zeggen de banken hun kredietrelatie op met de bouwbedrijven, zo stelt de advocaat van Strukton in de Ondernemingskamer. Een 'genadeklap' volgens Angelique Kunst, AD-verslaggever en auteur van het boek over Gerard Sanderink 'Er is er hier maar één de baas'. 

Niet alleen de banken bemoeien zich met de positie van Gerard Sanderink, ook de verzekeraar wil alleen een nieuwe polis laten ingaan als de bestuurders en commissarissen geen verantwoording aan Sanderink hoeven af te leggen. Ook dit blijkt uit het pleidooi van de Strukton-advocaat Analbers. 

"Sanderink lijkt in een geheel eigen realiteit te leven"

De zitting in de Ondernemingskamer is hervat, en direct verstoord door Sanderink die riep 'Veel succes met het stelen, met criminele zaken'. Waarop hij samen met Rian van Rijbroek vertrokken is. 

Het woord is nu aan de advocaat van Strukton. Die stelt zich zorgen te maken over de mentale gezondheid van Sanderink. ,,Wat de berichten van Sanderink vooral laten zien is dat hij op dit moment volstrekt niet in staat is om leiding te geven aan ondernemingen." Hij omschrijft verder dat de Raad van Commissarissen geprobeerd heeft samen te werken met Gerard Sanderink, maar dat hij 'in een geheel eigen realiteit lijkt te leven'. 

Wrakingsverzoek afgewezen in zaak Sanderink

Het wrakingsverzoek van Gerard Sanderink in de Ondernemingskamer is afgewezen, er zouden geen objectieve factoren zijn die de onpartijdigheid van de Ondernemingskamer in twijfel trekken. Nieuwe wrakingsverzoeken worden ook niet in behandeling genomen. Dit betekent dat de Ondernemingskamer verder kan gaan met de behandeling. Sanderink reageert met de woorden 'Applaus voor dit toneelstuk! Applaus, applaus!

Sanderink wilde de rechters in de Ondernemingskamer van de zaak hebben omdat zij niet onafhankelijk zouden zijn. Bij voorzitter Aernout Vink zou dat komen omdat hij al eerder de zaak tussen Centric en Sanderink behandelde, de Ondernemingskamer als geheel heeft ooit een uitspraak gedaan over telecombedrijf ZED. Daar waren de aandeelhouders Spanjaarden en Russen. Dat de zaak door dezelfde Ondernemingskamer is behandeld is volgens Sanderink voldoende reden om de Kamer te wraken.

De soap Gerard Sanderink: wat eraan vooraf ging

Wat blijft er nog onder controle van Gerard Sanderink? Dat is in een notendop de vraag die vandaag op het spel staat. De Twentse ondernemer wist een imperium op te bouwen, door vele rellen, ruzies en rechtszaken staat dat op het spel. Waar de soap Sanderink om draait lees je hier

Om 13.00 uur uitspraak wrakingskamer

De wrakingskamer is in beraad en komt om 13.00 uur naar buiten met hun oordeel. In de behandeling van de zaak verdedigde Sanderink zichzelf, iets dat normaliter niet is toegestaan. 

De uitzondering is gemaakt omdat Sanderink naar eigen zeggen niet aan een advocaat kon komen in de periode tussen verzoekschrift (26 april) en behandeling. De voorzitter van de wrakingskamer stelde dat dat toch een mogelijkheid had moeten zijn, maar accepteert een compromis door Sanderink zichzelf te laten verdedigen. 

Sanderink dient weer wrakingsverzoek in tegen rechters

Sanderink heeft een wrakingsverzoek ingediend tegen rechters van de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam. Hij zei dat aan het begin van de zitting, waarbij bouwbedrijf Strukton en holdingbedrijf Oranjewoud wilden vragen om een langere schorsing van Sanderink als topman. Maar Sanderink wantrouwt de rechters vanwege eerdere uitspraken die in zijn nadeel uitvielen, onder andere rond het door hem opgerichte IT-bedrijf Centric.

,,Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat dit op een rechtvaardige wijze gaat gebeuren", begon hij zijn betoog. ,,Als u naar mijn trackrecord kijkt, ziet u dat ik nooit iets verkeerd heb gedaan." Hij stelde onder andere dat mensenrechten waren geschonden doordat de Ondernemingskamer hem eerder de zeggenschap over zijn Centric-aandelen ontzegde.

Sanderink probeert vaker rechters te wraken in de vele rechtszaken tussen hem en zijn bedrijven of zijn ex, Brigitte van Egten. De wrakingskamer oordeelt nu of het verzoek wordt toegewezen.

Sanderink: 'Als dat wrakingsverzoek vandaag nog wordt behandeld ga ik weg'

AD-journalist Angelique Kunst volgt de zaak op de voet en twittert vanuit de Ondernemingskamer. Gerard Sanderink wraakt bij aanvang alle leden van de Ondernemingskamer. Hij heeft geen vertrouwen in de rechtspraak, zegt hij. De Centric-vonnisen zijn volgens hem 'zo hartstikke fout. ,,Als dat wrakingsverzoek vandaag nog wordt behandeld ga ik weg! Dit wordt veel te gecompliceerd om in een dag te behandelen'', aldus Sanderink. 

Sanderink is heel kwaad. ,,Dit is zo fout, zo vreselijk fout!" roept hij tegen de journalisten als de zitting is geschorst. Sanderink en Van Rijbroek hebben de zaal verlaten. We wachten nu op de zitting van de wrakingskamer.

Soap rond gevallen zakenman en miljonair Gerard Sanderink bereikt vandaag nieuw dieptepunt

Het drama rond zakenman en multimiljonair Gerard Sanderink bereikt vandaag - woensdag 24 mei - een dieptepunt. De Ondernemingskamer in Amsterdam buigt zich over de vraag of hij ook de laatste bedrijven van zijn ooit zo machtige zakenimperium kwijtraakt. Waarom ging het zo bergafwaarts? Hoe staat Sanderink er in, en nog belangrijker, hoe gaat dit aflopen? Volgens Sanderink is hij de enige die het scherp ziet, en is deze zitting onderdeel van een groot complot. 

'Gerard Sanderink wil Strukton verkopen'

Na een dramatisch financieel jaar wil eigenaar Gerard Sanderink af van bouwbedrijf Strukton, zo vertelt hij De Telegraaf. Lees hier hoe de constructie van Sanderink met het bouwbedrijf eruit ziet.

Gevallen Centric-topman Sanderink moet ex nog eens 2,6 miljoen betalen

Zakenman en miljonair Gerard Sanderink moet zijn ex-vriendin Brigitte van Egten nog eens 2.650.000 euro aan dwangsommen betalen. Dat heeft het Gerechtshof Den Haag in hoger beroep beslist. 

Sanderink, eigenaar van belangrijke bedrijven als Centric en Strukton, ligt al vier jaar met zijn ex Brigitte van Egten overhoop. Nadat hij een relatie kreeg met de omstreden 'cybercharlatan' Rian van Rijbroek maakte hij Van Egten op alle mogelijke manieren zwart. Voor al die beschuldigingen droeg hij nooit bewijzen aan. Lees hier het volledige artikel.

Vonnis zaak-Sanderink op 3 mei

De zaak is afgelopen. 

De rechter zegt dat het vonnis in principe komt op 3 mei, maar omdat het een omvangrijk dossier is kan het best nog een paar weken langer duren.

'Luijrink en Schoots hebben er het beste van gemaakt'

Volgens advocaat mw. Wille hebben Henny Luijrink en Aike Schoots bij Centric en Strukton geprobeerd er het beste van te maken, "ondanks zeer moeilijke omstandigheden". Volgens haar hebben ze best fouten gemaakt, maar dat hun gedragingen onrechtmatig zouden zijn, zoals Van Egten beweert, is volgens haar niet aangetoond.

'Van Rijbroek is echt een heel lieve vrouw'

Van Rijbroeks advocaat zegt dat Van Rijbroek "echt een heel lieve, aardige vrouw is". En ze luistert naar Gerard. ,,Als hij zegt dat ze iets moet doen, dan doet ze dat." Volgens hem heeft Sanderink alle mails gedicteerd. ,,Hij laat zich door niemand iets zeggen. En hij reageert heel vinnig als hij denkt dat hem onrecht wordt aangedaan. Zoals we vanmiddag allemaal hebben kunnen zien."

Vlassenroot zegt dat hij heeft geprobeerd Sanderink ervan te weerhouden naar de rechtszaal te komen. ,,Maar meneer Sanderink laat zich niets vertellen. En als je hem tegenwerkt, komt het slechtste in hem naar boven. Dat gebeurt niet alleen in de zaak met Van Egten, maar ook in de zaak met de afspraken met uw president, waar we het vanmorgen over hadden. Hij zag via de media wat er gebeurde hier in de rechtszaal en is in de auto gesprongen om zaken recht te zetten."

'Van Rijbroek voedt Sanderink met complottheorieën'

Tjiam: ,,Zoals vanmiddag bleek is meneer Sanderink er nu van overtuigd dat rechter Van Houten samen met mevrouw Van Egten in Gambia heeft gezeten. Dat is niet waar, niemand gelooft dat dat waar is, begrijp me goed. Maar iemand heeft dat idee in zijn hoofd geplant. En dat is mevrouw Van Rijbroek. Zij voedt hem met complottheorieën. En ik hoop dat u daar een eind aan maakt."

De buurman van Van Rijbroek

Tjiam vindt het heel bijzonder wat Van Rijbroek zegt over haar IP-adres. Het feit dat de bizarre mails van haar IP-adres komen wil volgens haar niet zeggen dat ze ook van haar computer komen. ,,Bedoelt ze soms dat haar buurman het mailaccount van de bestuursvoorzitter van Strukton bedient?", sneert hij.

'Een bedrijf runnen betekent dat je ingrijpt'

Tjiam neemt ook Schoots onder vuur. ,,Hij zegt dat hij er pas laat achter kwam dat een onbevoegd persoon (Rian van Rijbroek, red) langdurig het mailaccount van de bestuursvoorzitter van Strukton misbruikte. Dat zou anderhalf jaar lang geweest zijn. Een bedrijf runnen betekent dat je ingrijpt als dit gebeurt. En als dat niet lukt stap je naar de Ondernemingskamer. Er is bovendien geen enkel bewijs dat hij heeft ingegrepen. Geen mails, geen vergaderverslagen."

Schoots beweert ook dat hij niet betrokken is geweest bij onderzoeken naar Van Egten. Maar uit documenten blijkt dat hij actief tijdlijnen over vermeende misdragingen van Van Egten opstelde ten behoeve van onderzoeken. ,,Schoots komt over als een vriendelijk, vaderlijk figuur. Hij beweert dat hij alleen maar eerlijke bedoelingen had. Maar de bewijzen vertellen een ander verhaal", aldus Tjiam.

'Leuke foto's Van Egten met haar Gambiaanse vriendje'

Tjiam: ,,Luijrink zegt dat hij niet wist wat Kamps schreef. Maar er was in juni 2022 een kort geding over de site, de bedreigingen en de beledigingen op de site. Maar na het vonnis bleef Luijrink Kamps voeden. Hij schrijft in juli: 'Kan je de liefdesfoto aandacht geven?' en 'Heb overigens nog leuke foto's gekregen van VE met haar Gambiaanse vriendje'. Met allemaal lachende smileys. Dus als hij nu zegt dat hij wel in gesprek wil zeggen wij: nee. Want hij zit hier gewoon te jokken."

'Ze zitten hier te liegen'

Volgens hun advocaat staan Schoots en Luijrink open voor een schikking. ,,Ze willen dit graag achter zich laten. Maar meneer Tjiam heeft aangegeven dat mevrouw Van Egten dat niet wil."

Tjiam: ,,Uit hun verhaal blijkt dat dat kansloos is. Ze zitten hier te liegen en ik weet dat er vanuit mevrouw Van Egten geen behoefte bestaat met ze om de tafel te gaan."

'Ik wist niet wat hij met foto ging doen'

Rechter Van Houten: ,,Hoe kon u nou denken dat die foto zou bijdragen aan een positiever beeld van Sanderink en Van Rijbroek?"

Luijrink: ,,Ik wist niet wat hij met die foto zou gaan doen. Kamps vroeg er om. Maar het is nooit mijn intentie geweest om Van Egten te beschadigen."

'Een leuke foto'

Rechter Louter wil weten hoe het zit met de website onrecht.nl.

Luijrink: ,,Wat die man, Kamps, heeft gedaan, kan echt niet. Ik ben bij hem thuis geweest, leuk gesprek gehad. Ik wilde dat er eerlijker zou worden bericht over Sanderink en Van Rijbroek. Positiever. Maar ik heb nooit iets aan Kamps gestuurd over Van Egten."

Louter: ,,Ik heb op die website ook meerdere collega's van mij teruggevonden, en niet op een leuke manier. Wat vond u van die site? En hoe past die foto die u stuurde daarin? Die foto van mevrouw Van Egten met een Gambiaanse man?"

Luijrink, onschuldig: ,,Dat was een leuke foto van twee lachende mensen."

Louter: ,,Maar de kop was: 'Bedroog Van Egten Sanderink met deze meneer?' Dat was toch niet echt positief?"

Luijrink: 'Altijd een goede relatie met Van Egten'

Henny Luijrink verklaart dat hij nog altijd veel respect en bewondering heeft voor de mens en de ondernemer Gerard Sanderink. En volgens hem heeft hij ook altijd een fijne relatie gehad met Sanderinks ex Brigitte van Egten. ,,Het is zo jammer wat er nu gebeurt, voor allemaal", verklaart hij.

Volgens Luijrink was het vandaag de eerste keer dat hij Rian van Rijbroek in levenden lijve zag. ,,Best frappant", vindt hij zelf, gezien de innige relatie die ze met Sanderink had in de tijd dat hij ceo bij Centric was.

'Kortstondig optreden van Sanderink'

,,We hebben hier net een kortstondig optreden gezien van de heer Sanderink", zegt Louter. Hij verwijst naar het hysterische binnenstormen van Sanderink halverwege de rechtszaak. ,,Is dat de heer Sanderink die u kent?"

Nee, schudt Schoots. En Luijrink sluit zich daarbij aan.

'U stond erbij en u keek ernaar'

,,Wat vindt u van het verwijt dat Van Egten u maakt: u stond erbij en u keek ernaar? Terwijl u had moeten ingrijpen?", vraagt rechter Louter aan voormalig Centric-topman Schoots.

Schoots schudt zijn hoofd. ,,Ik kreeg in die tijd 50 tot 100 mails per dag, die las ik echt niet allemaal. Ik hoopte op een onafhankelijk onderzoek. En ik heb Gerard wel gezegd dat hij alleen dingen moest roepen als hij bewijs had."

'Toen was bij mij de emmer vol'

Aike Schoots zegt dat hij blij was dat er in 2020 een onafhankelijk onderzoek naar de vermeende misdragingen van Van Egten kwam. ,,Ik gun nu nog steeds iedereen zo'n onderzoek, dan kan de zaak begraven worden." Maar dat onderzoek, van advocaat Aldo Verbruggen, bleek niet te deugen. Het werd door diverse rechtbanken naar de prullenbak verwezen. Volgens Schoots was dat voor hem een verrassing.

Hij begint over het bewijsbeslag in december 2020 waarbij Gerard Sanderink zich misdroeg tegenover de deurwaarder. ,,Toen was bij mij de emmer vol. Toen hebben we een indringend gesprek gehad met Gerard. Toen zeiden we: Gerard, jij moet uitstappen."

Hoe was zijn reactie? wil rechter Louter weten. ,,Dan luistert Gerard. Zo was mijn relatie ook met hem. Dan laten we hem er een paar dagen over nadenken. En toen stapte hij inderdaad uit."

Even pauze

Alle partijen zijn aan het woord geweest. Er wordt 20 minuten geschorst. De rechter geeft de advocaten in overweging om in die tijd te kijken of er een schikking mogelijk is. Hij wijst erop dat Centric in deze zaak ook al heeft geschikt.

Medelijden met Sanderink en Van Rijbroek

Volgens Wille betreurt Henny Luijrink zijn woordkeuze over Van Egten. In mails schreef hij onder meer 'richten en overhalen' en omschreef hij haar als psychiatrisch patient. Hij erkent ook dat hij contact heeft gelegd tussen Van Rijbroek en Kamps over de smaadwebsite onrecht.nl. Volgens hem deed hij dat uit medelijden met Sanderink en Van Rijbroek, die steeds negatief in de media kwamen. Maar hij heeft er een slecht gevoel aan overgehouden: hij voelt zich misbruikt, zowel door Kamps als door Sanderink en Van Rijbroek. Want volgens hem wist hij niet dat Van Rijbroek zelf rechtstreeks contact had met Kamps, en hem zelfs betaalde voor het zwartmaken van Van Egten.

Luijrink erkent dat het 'niet zo handig' was om zich op die manier met de zaak te bemoeien.

'Onderzoek naar Van Egten leek belangrijk'

Volgens Wille heeft Schoots lang gedacht dat het belangrijk was dat er onderzoek naar Van Egten gedaan zou worden. Om de lucht te klaren. In die zin heeft hij Sanderink gesteund.

'Wel degelijk stappen ondernomen'

Volgens advocaat mw. Wille hebben Aike Schoots en Henny Luijrink wel degelijk geprobeerd in te grijpen. ,,Ze zagen die mails van Van Rijbroek wel, maar hadden niet direct in de gaten wat er nou precies aan de hand was. Ze beschouwden het als een privékwestie. En ze hadden bovendien een bedrijf te runnen. Toen ze in de gaten kregen wat er speelde hebben ze wel degelijk stappen ondernomen."

Volgens Wille heeft Schoots Sanderink herhaaldelijk aangesproken op zijn gedrag en heeft Luijrink een communicatieverbod over de zaak uitgevaardigd binnen Centric.

En toen het omstreden en verboden 'onderzoeksrappport' over Van Egten via het bedrijf werd verspreid, hebben ze Sanderink ervan overtuigd dat hij afstand moest nemen van Centric.

'Geen bewijs'

Volgens Vlassenroot heeft Van Egten niet kunnen bewijzen dat Van Rijbroek de gewraakte mails heeft geschreven.

Grote schade door uitgelekte huwelijksakte

Volgens Vlassenroot is de 'buitengewoon privacygevoelige' huwelijksakte van Van Rijbroek en Sanderink bewust naar de pers gelekt. Door wie dat is gebeurd is nog niet duidelijk, daar gaan ze nog onderzoek naar doen. Maar volgens hem lijdt het stel daar grote schade door.

'Mails helemaal niet zo schadelijk'

Volgens Vlassenroot overdrijft Van Egten: "Ze beweert dat ze zich geen raad meer weet, dat haar leven een nachtmerrie is. Ze zou willen schikken. Maar intussen gaat ze wel gewoon door met deze bodemprocedure, met stukken van jaren geleden. En in de meeste mails wordt ze helemaal niet zwart gemaakt."

Vlassenroot stelt verder dat het heel vreemd is dat Sanderink in deze procedure niet is gedagvaard. Van Egten beweert immers dat hij en Van Rijbroek gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de smeercampagne. Waarom wordt hij dan niet gedagvaard?

Van Rijbroek was slechts typiste

Advocaat Vlassenroot komt aan het woord. Volgens hem heeft Rian van Rijbroek de beledigende en beschuldigende mails niet zelf bedacht: ze heeft ze alleen maar getypt, in opdracht van Sanderink. En het is niet waar dat ze een enorme invloed heeft op Sanderink: hij is degene die de broek aanheeft, hij bepaalt wat er gebeurt. Volgens Vlassenroot was dat ook wel zichtbaar toen Sanderink daarnet de zittingszaal binnen stormde.

'Luijrink was ook verantwoordelijk voor smaadwebsite Henrie Kamps'

Henny Luijrink, voormalig ceo van Centric, was volgens de advocaat van Van Egten ook nauw betrokken bij de smaadwebsite Onrecht.nl. Op die site werd Van Egten maandenlang zwart gemaakt. Uit apps en mails blijkt dat Luijrink bemiddelde tussen maker Henrie Kamps en Rian van Rijbroek over de te publiceren stukken en de leesscores.

Sanderink en Van Rijbroek benen hand in hand door de gang

Woedend zijn ze, Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek. Ze vinden dat ze in Almelo geen eerlijk proces krijgen. Hand in hand benen ze naar de uitgang.

Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek

Gerard Sanderink en Rian van rijbroek op tijdens een zitting bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam in januari. (ANP)

Sanderink wil opnieuw wraken, tierend afgevoerd

Iedereen is een beetje beduusd. Sanderink is nu razend en tierend afgevoerd. Van Rijbroek is met hem meegegaan. Advocaat Vlassenroot blijft zitten. In zijn tirade voordat hij werd verwijderd schreeuwde Sanderink dat hij de rechtbank opnieuw wilde wraken. ,,Bent u advocaat dan?,  vraagt rechter Louter. ,,Ja!", schreeuwt Sanderink.

Hij gaat nog even door. ,,Deze zitting is beëindigd! Ik laat me niet bedonderen door deze rechters!" Rechter Louter zegt: ,,Deze zitting gaat gewoon door."

Sanderink: ,,Hij gaat niet door!" Maar als Sanderink is verwijderd gaat de zitting dus gewoon verder. Advocaat Tjiam herneemt het woord.

'Ik weet u te vinden!'

,,Deze rechtbank deugt voor geen meter!", schreeuwt Sanderink. ,,Ik heb geen enkel respect voor u alle drie! Meneer Van Houten, ik weet u te vinden!" Hij wijst priemend naar de rechters en naar advocaat Tjiam. 

,,Wilt u niet wijzen", vermaant rechter Louter.

,,Ik wijs als ik dat wil!", gilt Sanderink.

Advocaat Tjiam vraagt: ,,Kunt u alstublieft gaan?"

Sanderink loopt dreigend op hem af. En wordt dan door een vrouwelijke bode de zaal uit geleid.

'Kansloze zitting'

Rian van Rijbroek valt haar geliefde bij: ,,Dit is een kansloze zitting!"

Rechter Louter kondigt aan dat Sanderink de zaal uitgezet wordt en laat de bode halen.

Sanderink gaat als een dolle tekeer

Gerard Sanderink komt plotseling de rechtszaal binnen en begint direct te schreeuwen tegen de rechtbank. ,,Deze zitting is beëindigd! Het is klaar. Ja meneer Van Houten, u heeft smerige dingen gedaan", gilt hij tegen een rechter. ,,U kunt niet ontkennen dat u met mevrouw van Egten in Gambia bent geweest!"

Zeker 5000 mails over Van Egten verstuurd

Mr. Tjiam beschrijft de meer dan 5000 bizarre mails die Rian van Rijbroek stuurde vanaf het account van Gerard Sanderink. Daarin beschuldigt ze Van Egten van diefstal, fraude, drugshandel, witwassen en activiteiten in de porno-industrie.

Dat verhaal is inmiddels wel bekend. Maar volgens Van Egten zou Van Rijbroek dit nooit hebben kunnen doen zonder de steun van Sanderinks bedrijven. Henny Luijrink, voormalig ceo van Centric, en Aike Schoots, topman en commissaris van Strukton, steunden Van Rijbroek in haar gedrag.

'Partij Strukton is onderweg'

Rian van Rijbroek kondigt aan dat 'partij Strukton onderweg is'. Ze wil dat er even gewacht wordt totdat die arriveert. Maar rechter Louter wijst haar erop dat de zitting al om 9.30 uur begonnen is en dat 'partij Strukton' dus gewoon te laat is. Er wordt niet gepauzeerd.

Wraking afgewezen, zaak kan worden behandeld

Rechter Zweers legt uit dat het wrakingsverzoek is afgewezen. Er is inderdaad vorig jaar augustus een klacht ingediend door mr. Van Tilborg. Daar is inderdaad overleg over geweest. Over de uitkomst van het overleg verschillen Van Tilborg en de president van mening. Maar dat maakt ook niet uit: de president heeft nou eenmaal geen bevoegedheid om toezeggingen te doen over de samenstelling van de rechtbank. Omdat de onafhankelijkheid van de behandelende rechters in dit wrakingsverzoek niet ter discussie werd gesteld, kan de zaak gewoon doorgaan.

Rechtbank lijkt voorbereid op wrakingsverzoek: waarschijnlijk vandaag al behandeling

Normaliter duurt het enkele weken voordat een wrakingskamer bij elkaar komt. In deze rechtbank lijkt het veel sneller te gaan. De rechter 'hoopt dat dit vandaag allemaal lukt'. Dat zou betekenen dat er vandaag al een behandeling is van het wrakingsverzoek. 

De zaak is voor onbepaalde tijd geschorst. 

'Van Rijbroek heeft complottheorieën in haar hoofd'

Volgens de advocaat van Brigitte van Egten, mr. Tjiam, weet Van Rijbroek al een half jaar welke rechters deze zaak zouden behandelen. De zaak stond namelijk vorig jaar al op de rol voor behandeling, met de namen erbij. Haar advocaat beweert nu dat ze dit pas sinds begin maart weten. ,,Dat ze nu beweert dat ze 'er altijd op heeft vertrouwd dat ze andere rechters zou krijgen' is dus gewoon niet waar."

,,Het gevoel dat bij mij opkomt is dat Van Rijbroek het wrakingsverzoek gebruikt om uitstel te krijgen en de rechtsgang te frustreren", zegt Tjiam. Hij voegt er nog een vreemd verhaal aan toe: Van Rijbroek heeft in een brief beweerd dat Van Egten geld betaalt aan een stichting van de vader van rechter Van Houten, in ruil voor gunstige vonnissen. Hij wil graag dat Van Rijbroek uitlegt hoe ze daarbij komt, want volgens Tjiam "leven er allerlei complottheorieën in haar hoofd".

Rechters gewraakt door Rian van Rijbroek

De advocaat van Rian van Rijbroek, mr. Vlassenroot, heeft de rechtbank gewraakt. Hij stelt dat zijn cliënte ernstig is benadeeld omdat ze de overtuiging had dat ze andere rechters zou krijgen. Volgens de advocaat van Van Rijbroek heeft de president van de Almelose rechtbank toezeggingen gedaan aan een eerdere advocaat van Van Rijbroek over welke rechters er worden toegewezen. 

Dit is het ongelooflijke verhaal van miljonair Sanderink

Wie het verhaal van zakenman Gerard Sanderink hoort, valt bijna om van verbazing. Door geruchtmakende ontslagzaken en zijn gedrag gooide hij binnen vier jaar zijn naam te grabbel. Tubantia-verslaggever Angelique Kunst schreef een boek over Sanderink en zijn vriendin Rian van Rijbroek.

Rechtszaak Gerard Sanderink vs. Brigitte van Egten in 5 vragen

Rechtszaak Gerard Sanderink vs. Brigitte van Egten in 5 vragen

1 - Wie zijn de hoofdrolspelers in deze rechtszaak met Sanderink en Rian van Rijbroek?

Brigitte van Egten had aanvankelijk twaalf partijen gedaagd, schrijft het AD. Begin deze week vielen er daarvan vijf af doordat ze een schikking trof met Sanderinks ict-bedrijf Centric. Er blijven dus nu nog zeven gedaagden over. Gerard Sanderink zelf zit daar overigens niet bij. Wie wel?

Op de eerste plaats Rian van Rijbroek, sinds 2 januari van dit jaar de echtgenote van Gerard Sanderink. Ook Van Rijbroeks drie bv’s zijn gedaagd. Ze heten allemaal Mamomo, een afkorting van Make More Money.

Dan Aike Schoots. Hij is al jarenlang vertrouweling van Gerard Sanderink en de laatste jaren ook van Rian van Rijbroek. Schoots was tot november vorig jaar bestuurder bij Centric en is nog altijd commissaris bij Strukton. Hij was ook samen met Van Rijbroek bestuurslid van de stichting die na Sanderinks dood zijn erfenis zou gaan beheren, maar die is vorige maand opgeheven.

Henny Luijrink. Hij werkte sinds 1997 bij Centric en was van maart 2020 tot zijn pensionering in augustus 2021 ceo van de onderneming.

En tot slot Strukton Group NV, Sanderinks bouwbedrijf. Hij zwaait daar nog steeds zelf de scepter: hij is zowel eigenaar als bestuurder.

Vanwege de vele partijen en de omvangrijke dagvaarding (die telt bijna 500 pagina’s!) neemt de rechtbank ruim de tijd voor de zitting: die staat ingepland van 9.30 tot 16 uur.

2 - Er was deze week toch een schikking bereikt?

Ja, maar dat ging alleen over Centric. Aanvankelijk stonden in de dagvaarding ook Centric Netherlands BV, Centric Netherlands Holding BV en Centric Holding vermeld. Plus nog twee topmensen die onder Sanderink belangrijke functies vervulden en er nu, onder de nieuwe leiding, nog steeds zitten: cto Freddy Veltmaat en director strategy & innovation Ben van Lier. Door de schikking blijven al deze partijen buiten schot. Maar de rechtszaak gaat gewoon door met alle andere gedaagden.

Dat Centric schikte is niet zo vreemd. Sanderink heeft daar niets meer te vertellen na een besluit van de Ondernemingskamer, die hem alle zeggenschap over het bedrijf ontnam. De nieuwe bestuurders willen niet dat het bedrijf nog verder wordt meegezogen in de vete van Sanderink met zijn ex en hebben dus eieren voor hun geld gekozen.

3 - Wat wordt de gedaagden precies verweten?

Zoals bekend verstuurde Rian van Rijbroek jarenlang allerlei mails vanaf mailaccounts van haar geliefde. Uit naam van Gerard Sanderink beschuldigde ze daarin Brigitte van Egten van onder meer fraude, diefstal, activiteiten in de pornoindustrie en omkoping van rechters en journalisten. Voor die aantijgingen is geen enkel bewijs: Sanderink heeft dan ook alle rechtszaken hierover verloren. Maar de ongefundeerde beschuldigingen werden wel gestuurd naar ministers, hoge ambtenaren, zakelijke relaties van Centric en Strukton en journalisten.

De nu gedaagde topmensen van Centric en Strukton wisten van mails met vaak bizarre inhoud, maar grepen niet in. Volgens Van Egten hebben ze Van Rijbroek zelfs aangemoedigd. Ook ondernamen ze geen actie toen Sanderink de websites en intranetsites van zijn bedrijven gebruikte om de beschuldigingen in zijn privévete met zijn ex kracht bij te zetten. Van Egten roept dus niet alleen Van Rijbroek ter verantwoording, maar ook Strukton en de mensen die ze medeplichtig acht.

4 - Is er bewijs voor deze verwijten?

In december 2020 liet Van Egten beslag leggen op de mailaccounts van Sanderink. Daaruit bleek vervolgens dat er duizenden beschuldigende en insinuerende mails over haar waren verstuurd. Schoots, Luijrink en andere topmensen stonden vaak in de cc en wisten dus dat de vaak bizarre mails uit naam van hun baas werden geschreven. Nergens bleek dat ze daar bezwaar tegen maakten. Integendeel: er werden ook tientallen aanmoedigingen van deze topmannen gevonden. Zo bleek dat Schoots meeschreef aan beledigende stukken over Van Egten. Henny Luijrink reageerde enthousiast op een mail over Van Egten: ‘Ik noem dit paybacktime. Richten en overhalen!’

Wat de websites van de bedrijven betreft: de gewraakte stukken zijn bijna allemaal verwijderd, maar de screenshots bewijzen dat er wel degelijk stukken op hebben gestaan die dienden om Van Egten zwart te maken.

In de dagvaarding worden alle beschuldigingen minutieus, en met vele voorbeelden, uiteen gezet.

5 - Is dit niet een herhaling van zetten?

Dat zou je denken, want alle rechtszaken gaan eigenlijk steeds over hetzelfde. Sanderink en Van Rijbroek beschuldigen Van Egten, en die vecht terug.

Wat deze zaak anders maakt is dat nu voor het eerst ter discussie staat wat de rol was van Sanderinks bedrijven en de bestuurders. Zoals gezegd is de zaak met Centric geschikt, maar voor Strukton, Luijrink en Schoots blijft het verwijt overeind. Volgens Van Egten heeft hun gedrag ervoor gezorgd dat Van Rijbroek via de bedrijven een enorm podium kreeg voor haar smeercampagne.

Overigens werd vorig jaar al één onderdeel van deze zaak behandeld, dat grote haast had. Van Egten eiste toen dat Van Rijbroek onmiddellijk stopte met het verspreiden van leugens over haar. En daarin kreeg ze gelijk. De rechter in Almelo sprak toen al uit dat het ‘voldoende aannemelijk’ is dat Van Rijbroek de mails schreef, al dan niet met instemming van Sanderink. En daar moest ze direct mee ophouden, op straffe van dwangsommen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws