Nieuws Actueel

'Geweldloos voedsel' in Haagse Stadszuivelboerderij Jantje

Van 'koeien knuffelen' naar 'kaas verkopen' lijkt niet eens zo'n grote stap. Maar in de 45 jaar ertussen leeft Ram Ramsahai (58) meerdere levens. Een gesprek over geweldloos voedsel in Stadszuivelboerderij Jantje aan de Weimarstraat 60 in Den Haag van Ram en zijn vrouw Reyhan.

Nanda Raaphorst | Foto: Frank Jansen 17 oktober 2016

Stadszuivelboerderij Jantje 1

Zodra je plaatsneemt achter de boerentafels voel je het, de winkel annex stadszuivelboerderij annex vegetarisch en veganistisch restaurant van Ram Ramsahai zit vol positieve energie. In de vitrines schalen met superfood, humus, panir in massala, salades en roti's en op de planken vegetarische kazen. Ram laat wat proeven en vertelt.

Tot zijn vijftiende woont Ram op het platteland van Suriname, met elf broertjes en zusjes in een huis zonder stroom. ,,Ik had een geweldige jeugd, middenin de natuur. Toen al had ik het gevoel alsof alles bezield is. Op het land graasde onze koe, een bruine, zoals hier op de stoep. Deed ze een dutje, dan was ze mijn kussen. Regende het, dan schuilde ik onder haar buik.''

VerhuizingAls Ram 15 jaar is, verhuist het gezin naar Den Haag. Ram leert de stad kennen achterop de fiets van een vriendje. Er gaat een wereld voor hem open. Al die bibliotheken vol boeken, dat kende hij in Suriname niet. ,,In drie jaar tijd heb ik heel wat klassiekers gelezen, van Mariken van Nieumeghen tot Kaas van Willem Elsschot.''

Ook de Nederlandse mentaliteit bevalt Ram goed, hij gaat sociologie studeren. ,,Jantje, de naam van mijn winkel, past bij het Nederlandse karakter. Praktisch, nuchter, gezellig en een beetje eigenwijs."

CoachNa een lange carrière als coach en 'entertrainer' en twintig jaar als docent dutch business culture aan een hogeschool, willen Ram en zijn vrouw Reyhan graag zélf iets beginnen. Het nieuwe elan wordt het bevorderen van een geweldloze levensstijl onder de mensen.

Gezond eten, goed levenDe ideeën daarover vertalen ze naar een voedsellijn. Geweldloos voedsel is gebaseerd op vier waarden: geen geweld aan dieren, geen bestrijdingsmiddelen, geen verspilling en niet te duur. Zelfs de kazen van Ram zijn vegetarisch, zonder dierlijk stremsel.

,,Gezond eten, gezond denken en goed leven. Dat is de kunst van het leven." Elke laatste zaterdag van de maand organiseert Ram een lezing - over vrede of veiligheid bijvoorbeeld - of een activiteit, zoals kaas maken.

En in de toekomst wil hij schoolkinderen leren hoe ze een koe moeten melken. Een kunstkoe met uier wordt dat, achterin de winkel. ,,Binding met de natuur is de eerste voorwaarde voor vrede met elkaar.''