Nieuws Actueel

Gouds Chinatown aan de Lange Tiendeweg

Zo'n zestien maanden woont de Thaise Phattara Yimsomboon (37) in Nederland en nu al opent ze een eigen winkel. Haar zaak Asia & Art is de vijfde Aziatische onderneming op rij aan de Lange Tiendeweg in Gouda. Dat schrijft het AD.

Marc van Velzen | Foto: Sandra Zeilstra 15 oktober 2016

Phattra Yimsomboon Lange Tiendeweg Asia Art

Wie over de Lange Tiendeweg loopt, kan het niet zijn ontgaan: een rij van Thaise, Indiase en andere Aziatische winkels en restaurants. In november komt er een nieuwe zaak bij: Asia & Art. Deze winkel - gerund door de Thaise Phattara Yimsomboon - gaat onder meer meubilair, sieraden en keramiek verkopen.

Thailand

De Thaise koopt haar producten in vanuit Thailand, China en Indonesië. "Ik ken veel Nederlandse toeristen die in Thailand prachtig meubilair zagen, maar het niet mee konden nemen. Dit is een ideale oplossing."

Projectmanager

Yimsomboon, die eerst een baan als projectmanager bij een internationaal logistiekbedrijf had en daarnaast als model werkte, emigreerde naar Gouda om met haar vriend samen te wonen.

Eigen zaak

"Mijn baas probeerde me nog aan een baan in Nederland te helpen, maar dat lukte niet'', vertelt ze. "Toen ontstond het idee om een eigen zaak te beginnen."

Lange Tiendeweg

Haar keuze viel al snel op de Lange Tiendeweg. "Het een straat met veel ondernemers." Bovendien kreeg de Thaise hulp van de andere Aziatische winkels. "Dit wordt steeds meer het Aziatische hoekje van Gouda", lacht Yimsomboon. "Dat is erg leuk. Wellicht gaan we meer met elkaar samenwerken." Als voorbeeld noemt de Thaise om enkele producten van haar bij één van de Aziatische restaurants te plaatsen.

Chinatown

Met de al gevestigde restaurants New Tandoor, Bangkok City en Shimai Sushi en cateraar Eurazië verandert de Lange Tiendeweg steeds meer in een kleine versie van Chinatown. De eigenaars juichen het alleen maar toe.

Evenement

"De Lange Tiendeweg staat al een tijdje in de schaduw van de Markt", zegt Herman Schoemaker van restaurant Bangkok City. "Daar willen we verandering in brengen. We denken nu aan het organiseren van een evenement. Dat is nog in een pril stadium."

Concurrentie

Ook Erik Pieters - eigenaar van EurAzië en gespecialiseerd in de catering van Indonesische maaltijden - is niet bang voor concurrentie. "We vullen elkaar eerder aan dan dat we elkaar bijten."

Leegstand

Het Indiase restaurant New Tandoor juicht de komst van extra winkels in Aziatische stijl ook toe. "Alles is beter dan leegstand.''

Gerelateerde artikelen

Amsterdams Chinatown loopt langzaam leeg

Nachtleven in Den Haag moet bruisender

Amazing Oriental nu ook in Den Haag-Ypenburg