Nieuws Actueel
Goudse topkok organiseert 'verras-me-vrijdagdiners'
Speciale plekken waar normaal niet wordt gekookt of gegeten, daar wil topkok Jolanda van Dongen vanaf november verrassingdiners houden.

Verrassingen, Jolanda van Dongen, kok en eigenares van kookatelier Betty Blue, is er dol op. ,,Om verrast te worden, maar ook om een verrassing te organiseren. En dus hebben mijn man en ik al zo'n tien jaar lang de afspraak: als het qua werk enigszins kan organiseert hij de ene vrijdagavond iets leuks voor mij, en ik de volgende voor hem", vertelt ze aan het AD.
Het kan een dansvoorstelling zijn, een bezoek aan een bijzonder restaurant. ,,Maar ook thuis Indiaas eten met een Bollywoodfilm op tv.''
VoorpretHet is iets om een week lang naar uit te kijken. ,,Zeker ook, omdat we de ander in de loop van de week wat appjes sturen met hints, grappige aanwijzingen. Het is de voorpret, de moeite die een ander voor je doet, dat het zo extra bijzonder maakt.''
Als wij het zo leuk vinden, zullen anderen dat ook vinden; dat is een beetje de gedachte van de Verras-me-vrijdagdiners. Van Dongen wil ze vanaf november eens per kwartaal organiseren in Gouda.
Viergangen met bijpassende wijnen,,Het idee is: je schrijft je in en betaalt 75 euro. Vervolgens krijg je in de loop van de week telefonisch een paar berichtjes, die je op de goede weg kunnen helpen. Maar nooit te duidelijk, juist het spanningseffect maakt het leuk. En dan meld je je op de bewuste vrijdagavond op de aangegeven locatie, waar ik vier gangen kook en mijn man als sommelier bijpassende wijnen schenkt.''
LocatiesEn die locaties, dat zijn bijzondere plekken in een straal van 5 kilometer van de Goudse binnenstad. Plekken waar normaal gesproken niet gegeten en zeker niet gekookt wordt. ,,Het zijn dikwijls plekken waar ik als Goudse gewoon ontzettend nieuwsgierig naar was. Dus zocht ik contact met de eigenaar. Sommige plekken vielen af, maar ik verbaasde me er ook over hoe vaak ik wel toestemming kreeg. Sterker nog, vaak wezen mensen me weer direct door naar andere plekken, waar ik zelf nog niet aan had gedacht.''
Per avond zullen er zo'n twaalf mensen aan tafel zitten. ,,Tafels, die ik vanuit mijn eigen atelier verplaats naar die bijzondere locatie. Een hels karwei? Ongetwijfeld. Maar vooral zó ontzettend gaaf dat ik nu die bijzondere traditie van mijn man en mij met een breder publiek kan delen.''