Nieuws Actueel

‘Graceland kan veel groter’

Als het aan campingbaas Hobelman ligt, verdubbelt het bezoekersaantal volgend jaar. Die wens spreekt de ondernemer achter het festival uit, Gerhard Hobelman, in dagblad De Gelderlander.

Kelly Heerink 29 augustus 2016

Betteld camping graceland

Op campingterrein De Betteld in Zelhem staat een grote poort: de heilige poort naar het Graceland Festival. Er staat een volgeschreven krijtbord bij met allerlei leuzen van bezoekers: Gods vreugde, heavy metal, samen zijn, verrast worden, chillen en muziek: dat halen zij uit het driedaagse festijn. Het festival ging op het nippertje door na een kort geding. Volgens overbuurman Victor Boschman zou er sprake zijn van overlast, maar campingeigenaar Gerhard Hobelman garandeert dat dat niet het geval is. „En als het aan mij ligt, groeit Graceland. Ik heb een vergunning om 2000 gasten te mogen ontvangen. Dat zijn er nu 600, maar in de Ichtuszaal alleen al past drie keer zoveel publiek.”

Pure handelDe camping ziet hij als de springplank naar het festival. „Voor mij is het pure handel. Als we dubbel zoveel kaarten verkopen, scheelt dat een hoop, want bezoekers slapen hier, kopen een drankje, een patatje.” Van geluidsoverlast is geen sprake geweest, zegt Hobelman: „Ik heb vijf keer een rondje om de camping heen gefietst en je hoort niets. Ook niet tijdens de dancemuziek zaterdagnacht, ik heb de Ichtuszaal voor 150.000 euro laten isoleren. Er zitten drie plafonds in en dubbele geluidsdichte deuren, waar beveiliging bij staat zodat die ook dichtblijven.”

SfeertjeDe uit Groningen afkomstige organisator Aeilkema hoopt dat het publiek vrienden, vreemden èn God ontmoet. „Ik wil dat mensen hier met elkaar in gesprek gaan en rust vinden”, verklaart hij. Het sfeertje is dan ook gemoedelijk op zaterdagmiddag. „Vorig jaar bij de eerste editie leek het net een idiote stoelendans, rennen en vliegen. Ook ging het campingprogramma gewoon door, dat hebben we dit jaar geschrapt.”