Actueel

Grenzeloos Ondernemen in Kenia: kansen en uitdagingen in de ‘Silicon Savanna’

 
Walter aan de Wiel van fintech startup Sevi en Machteld Ooijens van impact investeerder Truvalu. Walter aan de Wiel van fintech startup Sevi en Machteld Ooijens van impact investeerder Truvalu.
Walter aan de Wiel van fintech startup Sevi en Machteld Ooijens van impact investeerder Truvalu.
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Kenia, de ‘Silicon Savanna’, is een centrum voor innovatie en ondernemerschap. Maar zakendoen daar is geen ‘one size fits all’-verhaal. Machteld Ooijens van Truvalu en Walter aan de Wiel van Sevi delen hun Keniaanse ondernemersexpertise in de nieuwste podcast Grenzeloos Ondernemen.

Lees verder onder de advertentie

Kenia groeit snel als economisch knooppunt in Afrika, vooral in de agrifood-sector en fintech. Machteld Ooijens van Truvalu ziet veel innovatie, met een jonge en ambitieuze bevolking. Truvalu ondersteunt bedrijven in hun financiering en agrarische ontwikkeling.

Je moet begrijpen hoe de markt werkt en bouwen aan relaties met lokale partners

Machteld Ooijens Truvalu

Walter aan de Wiel van Sevi ziet grote kansen in fintech; Sevi biedt digitale kredieten aan kleine ondernemers, omdat banken kleine bedrijven vaak als te risicovol beschouwen. Naast fintech en agrifood zijn er ook kansen in logistiek, hernieuwbare energie en e-commerce. Maar succesvol zijn in Kenia vraagt om meer dan een goed idee. ,,Je moet begrijpen hoe de markt werkt en bouwen aan relaties met lokale partners”, benadrukt Machteld.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Grenzeloos Ondernemen in Los Angeles: succestips voor zakendoen in de VS

Do’s en don’ts voor ondernemen in Kenia

Ondernemen in Kenia kent uitdagingen, zoals het onderschatten van cultuurverschillen. Walter maakte tijdens de coronapandemie een fout door een key-employee aan te nemen zonder fysiek overleg, wat leidde tot fraude. Hij werkt nu uitsluitend via referenties en persoonlijke netwerken.

Het belang van lokale kennis en relaties kan daarom niet genoeg benadrukt worden. ,,In Kenia draait veel om vertrouwen. Mensen checken altijd via-via of ze met een betrouwbare partij te maken hebben”, legt Walter uit. ,,Als wij met een nieuwe klant om tafel zitten, worden er meteen namen uitgewisseld: ken jij die en die? Het is een manier om elkaar te toetsen.”

Lees verder onder de advertentie

Vertrouwen is cruciaal in Kenia, mensen verifiëren altijd via hun netwerk de betrouwbaarheid van een partij

Walter aan de Wiel Sevi

Een ander belangrijk punt is hoe geld en schuld in Kenia anders worden ervaren. ,,In Nederland wil je je schuld zo snel mogelijk aflossen. In Kenia werkt dat anders”, zegt Walter. “Daar betaalt iemand pas als je actief achter je geld aan zit. Dat moet je begrijpen en managen, anders kom je in de problemen.”

Hij vult aan dat ondernemers ook moeten inspelen op de sociale dynamiek. ,,Zorg voor de familie is hier heel belangrijk. Een werknemer krijgt salaris en verdeelt dat meteen onder zijn familie. Twee weken later komt hij terug voor een voorschot. Dat moet je snappen en begeleiden, zonder dat je bedrijf eronder lijdt.”

Lees ook: Ondernemen in het buitenland? Ambassades maken het verschil (volgens ondernemers)

Lees verder onder de advertentie

De kracht van lokale netwerken voor ondernemen in Kenia

Voor ondernemers die de eerste stappen in Kenia zetten, is het opbouwen van een netwerk essentieel. ,,Begin bij instanties zoals de Nederlandse ambassade, RVO en de Netherlands Business Hub Kenya”, adviseert Machteld. ,,Maar het echte waardevolle netwerk bouw je op via lokale contacten.” Sociale media spelen hierin ook een rol. ,,LinkedIn is hier groot, zeker in de zakelijke sector”, zegt Machteld. ,,Voor mkb’ers zijn ook platforms als Facebook relevant. Maar wees kritisch: niet iedereen op LinkedIn is betrouwbaar. Dubbelcheck altijd referenties.”

Naast online netwerken is er een actieve Nederlandse ondernemersgemeenschap in Kenia. ,,We hebben WhatsApp-groepen waarin we alles delen, van zakelijke tips tot huizen vinden. Die community is goud waard”, vertelt Walter.

Lees ook: Netwerken buiten je bubbel? Zo doe je dat

Lees verder onder de advertentie

De toekomst van ondernemen in Kenia

Hoe ziet Kenia eruit over drie tot vijf jaar? Volgens Walter speelt de politieke situatie een grote rol. ,,Over drie jaar zijn er verkiezingen. Dat kan veel veranderen. Maar de trend is duidelijk: Kenia wordt steeds aantrekkelijker voor ondernemers.” Voor Sevi ligt de focus op groei. ,,We willen eind volgend jaar break-even draaien en uitbreiden naar andere landen in de regio, zoals Oeganda en Tanzania.”

Machteld heeft met Truvalu een ambitieus doel. ,,We willen uitgroeien tot een familie van lokale investeringsfondsen in Kenia, Colombia en Bangladesh. Over vijf jaar hopen we minstens tien nieuwe impactvolle bedrijven te hebben gefinancierd.” Ondernemen in Kenia biedt dus volop kansen, maar vraagt ook om een doordachte aanpak. Met de juiste lokale partners, een sterk netwerk en een open blik voor cultuurverschillen, kunnen Nederlandse ondernemers hier veel bereiken.

Lees ook: Grenzeloos Ondernemen in Iran: zo pak jij als ondernemer er je kansen

Lees verder onder de advertentie

Een van de grootste uitdagingen voor ondernemers in Kenia is financiering. Traditionele banken verstrekken weinig leningen aan kleine bedrijven, omdat ze dat als te risicovol zien. Daardoor is er een groeiende vraag naar alternatieve financieringsvormen.

De juiste financiering kan het verschil maken tussen falen en succes

Machteld Ooijens Truvalu

Naast traditionele banken zijn er ook andere opties zoals impactfondsen en venture capital. Machteld geeft als tip: ,,Zoek investeerders die niet alleen kapitaal bieden, maar ook strategische ondersteuning.” Wie in Kenia een bedrijf wil starten, moet dus creatief zijn met financiering. Het loont om lokale investeerders en internationale fondsen te verkennen, naast traditionele banken.

Grenzeloos Ondernemen is dé wereldwijde podcast over internationaal ondernemen en zakendoen in het buitenland. Van startup tot multinational, van broodjeszaak tot tech-company en van Kaapstad tot Bogotá. Presentator Folkert Tempelman praat in de podcast met Nederlandse ondernemers die zakendoen in het buitenland. Je hoort wat ze daar doen, hoe ze succesvol internationaal ondernemen en ze geven praktische business tips over hun land en stad. Er zijn podcast afleveringen van Grenzeloos Ondernemen vanuit de USA, Azië, Zuid-Amerika en heel Europa.

Abonneer je gratis op Grenzeloos Ondernemen en luister alle afleveringen van de podcast op Spotify, Apple Podcasts, in je favoriete podcastapp en natuurlijk hier op De Ondernemer. Volg de podcast op LinkedIn en laat van je horen als je vragen en tips hebt, of zelf ook wel in de podcast wilt. Grenzeloos Ondernemen is altijd op zoek naar inspirerende Nederlandse ondernemers over de hele wereld. Mailen kan naar info@grenzeloosondernemen.com.

Lees verder onder de advertentie