Nieuws Actueel

Groenlo op weg naar nieuwe brouwerij

Het plan ligt er, de tekeningen zijn klaar en over de financiering van het 5 miljoen vergende plan wordt druk gesproken. En ook als de aankoop van het beoogde pand niet doorgaat, is er een plan B, zo bericht de Gelderlander.

Ton Tijdink | Foto: Jan Ruland van den Brink 16 augustus 2016

Bierbrouwerij groenlo gelderland grlosch

Want Groenlo moet weer een brouwerij krijgen. Waar het vertrek van de Grolsch-fabriek in 2004 de inwoners van het stadje een gevoelige klap bezorgde, is nu sprake van enthousiasme. Inwoners hebben zichzelf al spontaan gemeld om mee te mogen praten over het promoten van het vanaf 2018 te brouwen bier.

Emotie

"Bier is emotie", zegt Andries de Groen (61) uit St. Niklaas, die net als zijn neef Frans (56) uit Antwerpen jaren bij Grolsch werkte. Ook anders dan via de bloedband (familie De Groen was decennia lang eigenaar van de bierfabriek) was Grolsch voor hem 'familie'. "Die verbondenheid kon je voelen in 1998, toen het personeel te horen kreeg dat de nieuwe fabriek in Boekelo zou worden gebouwd. En voelde je in 2000 bij de vuurwerkramp, toen alle werknemers noodgedwongen vanuit Groenlo moesten werken."

Toch is het besluit om weer in Groenlo te gaan brouwen niet vanuit emotie genomen. De neven werkten al samen met brouwerijtjes in Amerika en Duitsland. "We hebben een concept bedacht waarbij we samenwerken met lokale partners annex aandeelhouders", legt Andries uit, die met zijn neef voor de expertise zorgt.

"Ons uitgangspunt was in eerste instantie dat we in Nederland niet aan de slag zouden gaan, dat vonden we tegenover Grolsch niet zo chic."

Aanvulling

Toen vanuit de gemeente Oost Gelre echter werd geopperd dat een brouwerij een welkome aanvulling op het toeristisch aanbod van de gemeente zou zijn, nam Andries de Groen contact op met Jos Oostendorp (54) uit Glanerbrug.

Deze oud-Grollenaar was inmiddels voor zichzelf begonnen en actief met een brouwerij in Ootmarsum. Hij had er wel oren naar om in zijn geboorteplaats bier te brouwen. Ook hij heeft de Grolschfabriek van jongs af aan meegemaakt. "Mijn vader was er timmerman, en altijd druk in de weer met pallets. In de zomervakanties mocht ik meehelpen. Ik weet nog dat we opstonden als de directeur langskwam."

Inmiddels weet hij inhoudelijk veel meer van het vak sinds hij zijn eigen merk Yellow Moon op de markt brengt.

Met succes: onlangs won hij met zijn Yellow Moon zilver bij de Dutch Beer Challenge in de categorie innovatie. "Wat het vernieuwende was? Dat we er op het laatste moment citroengras aan toevoegden."

Duidelijkheid

Binnen een maand wil het driemanschap duidelijkheid over de aankoop van Villa Adriana aan de Eibergseweg, de oude directeurswoning van Grolsch. Als dat lukt, moet het moderne kantoorgebouw erachter plaatsmaken voor het brouwerijgedeelte, waar vanaf 2018 acht tot tien soorten bier gebrouwen worden. Bezoekers kunnen eventueel via de gracht arriveren bij een aanlegsteiger, om daarna een proeflokaal te bezoeken. "Als dat niet lukt, zoeken we een andere plek. Eventueel kunnen we ook op het industrieterrein gaan brouwen, maar dat heeft niet de voorkeur", zegt Andries de Groen.

De drie initiatiefnemers denken dat uiteindelijk zo'n 15 mensen in de brouwerij aan het werk kunnen. Die produceren dan zo'n 10.000 hectoliter bier (het wordt zeker geen pils) per jaar, vergelijkbaar met wat de vroegere Grolschfabriek in een dag produceerde. Maar er verandert wel degelijk iets voor het vestingstadje stellen ze: "Groenlo moet het Mekka van bierminnend Nederland worden."

Gerelateerde artikelen:

Explosieve groei in lokaal gebrouwen bierKritiek op Grolsch over lollige reclame Van GelderBrouwer scoort met Amerikaans speciaalbierBierwinkel op prachtige plek