Nieuws Actueel

'Grote Marktstraat is weer winkelstraat met allure'

Ein-de-lijk: de opknapbeurt van de Grote Marktstraat is dit jaar afgerond. Oud-wethouder De Jong is zo trots als een pauw. Dat schrijft het AD.

Malou Seijdel | Foto: Remco Zwinkels 23 december 2016

Marjolein de Jong Grote Marktstraat Den Haag

Groot feest was het in maart van dit jaar in de Grote Marktstraat in Den Haag. Met het ophangen van de 'oorbellen', de bijnaam voor de verlichting, werd de vernieuwde Haagse winkelboulevard na jarenlang verbouwen en verbeteren officieel geopend. De winkelstraat een make-over geven, was een flinke klus, weet Marjolein de Jong als geen ander. Als wethouder binnenstad en cultuur was zij van 2010 tot 2014 verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Om te horen hoe ze aankijkt tegen het resultaat, lopen we samen met haar door 'Nederlands' mooiste winkelboulevard.' Beginpunt: Haagse Harry, het standbeeld dat eind februari op de Grote Markt werd geplaatst als eerbetoon aan striptekenaar Marnix Rueb.

Handen vol tassen

Het is 14.00 uur, een doordeweekse dag. Toch is het opvallend druk in de Grote Marktstraat. Mensen met de handen vol tassen van de Bijenkorf, TK Maxx en Decathlon lopen winkel in, winkel uit. De een op zoek naar een kerstjurk, de ander omdat-ie toevallig in de buurt was. De Jong: ,,Grappig om te zien dat de mensen hier lopen alsof de straat er nooit anders heeft uitgezien. De opbrekingen rondom de tramtunnel of afgezette delen van de straat lijkt iedereen al lang weer vergeten. Ik trouwens ook. Jaren heb ik toegeleefd naar het moment dat de straat klaar was, uiteindelijk was ik er in no-time aan gewend."

Schetsen

Toen De Jong in 2010 wethouder werd in Den Haag, lagen de schetsen voor de vernieuwing van de Grote Marktstraat al klaar. ,,De eerste bedenksels zijn in de periode voorafgaand aan mijn wethouderschap ontstaan", legt ze uit. ,, Maar hoe het er allemaal precies uit moest komen te zien, welke uitstraling de straat moest krijgen en op welke manier dat moest gebeuren, daarvoor zou ik verantwoordelijk zijn."

Gevarieerd winkelaanbod

Een gevarieerd winkelaanbod was een vereiste, vond De Jong. ,,Dagjesmensen en toeristen die naar Den Haag komen voor het strand, musea of een theaterbezoek, willen óók shoppen. Ik vind dat iedere doelgroep in het winkelgebied iets naar zijn smaak moet kunnen vinden. Of dat nu bij Primark, Bijenkorf, TK Maxx of HEMA is."

Internationale allure

Bovendien moest de Grote Marktstraat een winkelboulevard van internationale allure worden, stelde De Jong als doel. Een balzaal, breed opgezet met veel ruimte voor voetgangers en fietsers. ,,Dat is gelukt", zegt de oud-wethouder, terwijl ze kijkt naar de lampen boven de straat. Een glimlach verschijnt op haar gezicht. ,,Vooral 's avonds, wanneer de kleurverlichting aan gaat, lijkt het op die balzaal."

Nieuw ontwerp

Ze is tevreden, ondanks het feit dat de zestig 'oorbellen' geen onderdeel uitmaakten van het oorspronkelijke idee. ,,In eerste instantie moesten er drie enorme kroonluchters komen: net als in een echte balzaal." Het originele plan bleek echter niet houdbaar. De kroonluchters zouden veel te zwaar worden om aan de winkelpanden op te hangen. Een nieuw ontwerp - lichtkronen op een stalen driepoot - sneuvelde eveneens: te onhandig en niet mooi. ,,Ja, ik vind dat nog altijd jammer."

Praktisch chique

De straat - stoep en fietspad - en bijpassend meubilair, zijn wel exact geworden zoals van te voren bedacht. ,,De stenen zijn van bepaald materiaal, zodat kauwgom makkelijk te verwijderen is. Praktisch, maar ook chique. Het patroon - de bolletjes en rondjes - in de tegels, komt terug in de banken." Ze wijst naar het meubilair en de bijpassende prullenbakken, gemaakt van gebogen staalplaat. ,,Vrolijk, toch?"

Aantrekkelijk gebouw

Even verderop houden we halt bij warenhuis Marks & Spencer. De Jong werpt een blik naar binnen. ,,Zonde dat de winkel zich terugtrekt uit Nederland. Ik kom er graag, vooral de scones zijn er heerlijk." Dat snel een nieuwe invulling voor het 'aantrekkelijke gebouw' gevonden wordt, weet ze zeker. ,,Misschien iets soortgelijks? Het Engelse warenhuis Harrods, of het Franse Lafayette? Die zullen hier niet misstaan."

Bloemenstal

Een stukje verder, vlak voor de nieuwe Passage, staan vandaag twee foodtrucks. Ze doen een beetje denken aan de bloemenstal en de stroopwafelkiosk die tientallen jaren deel uitmaakten van de Grote Marktstraat. Sinds 2,5 jaar zijn ze verdwenen: voor de make-over moesten ze het veld ruimen. ,,Kiosken pasten niet in de opzet", legt De Jong uit. Het besluit van het stadsbestuur leverde destijds een hoop verontwaardigde reacties op. ,,Vervelend, maar als winkelstraat moet je je blijven ontwikkelen. Als je alles houdt zoals het is, dan raakt de boel in verval. Dat geldt nu ook: de Grote Marktstraat ziet er goed uit, maar achterover leunen is er niet bij. Als gemeente moet je blijven nadenken over hoe het mooi blíjft."

Verbannen

Gedoe was er ook toen afgelopen jaar de 'geparkeerde fiets' uit de Grote Marktstraat verbannen werd. ,,Eerlijk gezegd moest ik er ook aan wennen dat ik hem niet meer pal voor de Bijenkorf mocht zetten. Maar het ziet er mooier uit nu. En ook hiervoor geldt: over een tijdje weten we niet beter."

Trots

Of de Grote Marktstraat is geworden zoals ze het zich zes jaar geleden had voorgesteld? ,,Zeker weten. Iedere keer als ik er doorheen loop - en dat doe ik geregeld - ben ik trots. Als oud-wethouder, maar zeker ook als inwoner van Den Haag."

Gerelateerde artikelen

Winkeliers laten Spuistraat links liggen120 banen op de tocht door sluiten Marks & SpencerNet geopende Decathlon lijkt nu al succes