Nieuws Actueel

Grote onrust over terrasenbeleid Hengelo

De horecaondernemers in de Hengelose binnenstad weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Vorig jaar werd de invoering van het nieuwe terrassenbeleid uitgesteld tot 1 januari 2017. Maar met nog minder dan drie weken te gaan tot die datum, is nog steeds onduidelijk wat de gemeente gaat doen. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 12 december 2016

Terras Horeca Jongeren Uitgaan Thinkstock

Wordt het misschien opnieuw uitstel? Een gefaseerde invoering? Of wordt het beleid alsnog aangepast, zoals de horeca het liefst zou willen? Pas op 20 december neemt het college een definitief besluit.

Terughoudend

In dit stadium wil verantwoordelijk wethouder Marcel Elferink er inhoudelijk nog niets over zeggen. Hij wil het gesprek met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hengelo en de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) afwachten. Dat staat voor woensdag op de agenda.

Horecavoorzitter Robin Bartelink reageert voorzichtig. Hij wil het komende overleg niet op voorhand frustreren. Maar hij beaamt wel dat gemeente en horeca niet op een lijn zitten. Bartelink gaat ervan uit dat het nieuwe terrassenbeleid 'in principe' per 1 januari wordt ingevoerd. "Maar hoe, dat is nog niet precies bekend. We gaan nog met de gemeente om tafel."

Frustratie

De aanhoudende onzekerheid leidt tot grote onrust onder de horecaondernemers in de binnenstad. Begrijpelijk, vindt Bartelink. "Natuurlijk. Het is voor velen een forse ingreep. Er zijn er maar weinig die niets aan hun terras hoeven te doen. En elke aanpassing kost geld, hé. Voor velen betekent het een verkleining van het huidige terras. Dus minder omzet. Daar zit niemand op te wachten."

Het nieuwe terrassenbeleid is al in 2013 vastgesteld door de gemeenteraad. Daarin is per gebied vastgelegd aan welke voorschriften de terrassen moeten voldoen. Voor veel ondernemers betekenen de nieuwe regels dat ze vierkante meters moeten inleveren.

Overgangstermijn

Aanvankelijk gold een overgangstermijn tot en met 2015. Maar op aandringen van de horeca en de SCH werd vorig jaar besloten om nog een jaar langer te wachten met de invoering, mede vanwege de onduidelijkheid rond het binnenstadsproject Lange Wemen. Mocht besloten worden om het terrassenbeleid per 1 januari in te voeren, dan zal de gemeente volgens Velthof in elk geval niet meteen handhavend gaan optreden. "Een overgangsperiode? Dat hangt af van het gesprek van aanstaande woensdag."

Foto: Thinkstock