Nieuws Actueel

Haagse funeral planner over 'het mooiste vak van de wereld'

Het AD volgt deze zomer iedere woensdag een doorwerker uit de regio. Vandaag een gesprek met 'funeral planner' Simone Remmen wier job zonder steun van haar familie niet mogelijk zou zijn.

Nicolette van der Werff | Foto: Nico Schouten 11 augustus 2016

Uitvaart 1065

Simone Remmen (48) was alleen in haar vroegste kindertijd bang voor de dood. Daarna voelde ze zich onverklaarbaar goed op haar gemak bij confrontaties met het levenseinde. Toch koos ze destijds niet voor een carrière in de uitvaartwereld. Ze studeerde af als communicatiewetenschapper en werkte lange tijd als fotograaf, die in de kringen van de happy few oneindig veel elegante bruiloften, familiefestiviteiten en jubilea vastlegde. Na haar veertigste besloot ze toch haar hart te volgen. ,,Ik werd funeral planner'', zegt Simone, die er in haar magentakleurige jurkje niet als een begrafenisondernemer uit ziet. Toch kwam ze direct uit haar werk naar het interview op het Scheveningse strand gereden. ,,Soms past een zwart pak, en soms een kleurig jurkje," zegt ze laconiek.

,,Ik heb het mooiste vak van de wereld. Afscheid nemen van een lichaam, een leven en een tijdperk vormt een praktische en emotionele opgave voor families. Dat ik daarbij mag helpen is wat ik altijd wilde. Dat ik sindsdien vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar moet zijn vind ik eigenlijk heel gewoon. De telefoon rinkelt echt niet altijd. Ik zit hier regelmatig'', zegt ze vanaf het terras van Patagonia Beach dat strategisch aan het begin van het Zwarte Pad ligt zodat ze in mum van tijd weer op de weg kan zitten. ,,Mijn telefoon staat nooit zacht. Ook niet 's nachts, ook niet op een feestje. De dood kent geen kantoortijden en ik dus ook niet. Dit is de vierde zomer dat ik doorwerk en eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet erg. De zomer is een heerlijk seizoen om thuis in Den Haag te zijn."

ZelfstandigSimone, moeder van twee tienerdochters, beseft dat haar bijzondere job niet mogelijk zou zijn zonder de steun van haar kinderen en ex-man. ,,Ze nemen me niet kwalijk als ik midden in een tv-serie vertrek, of tijdens het boodschappen doen plotseling moet vragen of zij de spullen naar huis willen brengen omdat ik direct aan het werk moet. Mijn meiden zijn zelfstandig en hun vader staat altijd voor ze klaar. Ik bof''.

Is een zomeruitvaart anders dan een begrafenis in de winter? ,,Afgelopen week stond ik op een stralende dag in een lommerrijke tuin waar familie en vrienden bij elkaar kwamen om afscheid te nemen van een jonge vrouw. Een prachtige setting die het magische van het sterven onderstreepte. Maar een afscheid blijft pijn doen, daar verandert geen seizoen iets aan."

Gerelateerde artikelen:

Tranen voor later in de uitvaartbranche

Directeur uitvaartverzorging stopt; het 50-jarige bedrijf gaat door