Nieuws Actueel

Haagse horeca bibbert

Een eenmansactie van een 59-jarige Hagenaar dupeerde gisteren de horeca-gelegenheden rondom het Plein in de Haagse binnenstad. Dat schrijft het AD.

Angelique Mulders, Malou Seijdel | Foto's: Angelo Blankespoor 6 januari 2017

Cafe Leopold Den haag plein

Horeca-ondernemers slaakten een zucht van verlichting toen rond 18.15 uur 'hun' Plein weer werd vrijgegeven nadat tegen vijven een man (59) die riep dat hij en tas met explosieven bij zich had, voor stevig politie-inzet had gezorgd rond het Binnenhof en Plein. Tegelijkertijd beseften ze dat een belangrijke hap uit hun traditionele donderdagse 'borrelspits' was genomen.

Ontruiming

Bedrijfsleider Joshua Nawroth van de Eeuwige Jachtvelden bibberde toen nog na. Voor het eerst maakte hij een ontruiming op last van de politie mee. ,,Onze gasten verlieten snel de zaak", vertelt hij. ,,Via de Herenstraat maakten ze zich uit de voeten."

Eigenaar Karim Cloos was om 17.00 uur net op weg naar zijn zaak, maar mocht de Pleingarage niet in. Toen hij elders zijn auto had weten te parkeren, kon hij alsnog het Plein niet op. ,,Alles was afgezet", vertelt hij even nadat zijn onderneming weer tot leven was gekomen. ,,Natuurlijk ben ik blij dat het met een sisser is afgelopen, maar ik baal wél van de omzet die we mislopen." Het Plein staat immers iedere donderdagmiddag en -avond vol met borrelend werkvolk.

Leeg Plein

De broers Jaimy en Dylan Schmitt van South of Houston stonden in de startblokken om hun eters te ontvangen. Het restaurant aan de Lange Houtstraat viel nét binnen het afgezette gebied. Waar normaal aan het begin van de avond het restaurant volstroomt met gasten, bleef het nu stil. Jaimy: ,,Niemand kon naar binnen. Heel bijzonder: een leeg Plein rond deze tijd.'' Gelukkig voor de gebroeders Schmitt konden de koks en de bediening drie kwartier later alsnog aan de slag met de toegestroomde gasten.

Risico

,,Het moment was vervelend, maar het is goed dat er geen risico is genomen met de veiligheid van gasten en horecapersoneel'', is het nuchtere commentaar van manager Bas Swillens en zijn assistent Bas Meijer van het Belgische biercafé Leopold. Swillens vervolgt: ,,Als dit dan toch moet voorvallen op een donderdag dan liever nu dan volgende week. Deze week is de Tweede Kamer nog op reces en ook veel ambtenaren zijn op vakantie.''

Ontruiming

Aanvankelijk kregen ze bij Leopold te horen dat de tent ontruimd moest worden. ,,Vijf minuten daarna kwam een agent vertellen dat mensen wel binnen konden blijven'', zegt Meijer. ,,Maar toen was een deel van onze gasten al vertrokken. Een man of 20, 25 bleef over en die hebben we achterin de zaak gezet. Tot er een derde persoon kwam die meldde dat het café toch ontruimd moest worden. De mensen hebben we toen via de nooduitgang rustig naar buiten laten gaan.''

Wisselende instructies

Enige verwarring was er ook bij de Eeuwige Jachtvelden, vertelt bedrijfsleider Nawroth. ,,Dat onze gasten direct naar buiten moesten, was helder. Maar het personeel kreeg wisselende instructies. Eerst werd verteld dat wij óók het pand moesten verlaten. Net toen we in de deuropening stonden, kregen we te horen dat we tóch binnen moesten blijven. Het personeel moest achterin gaan zitten."

Communicatie

Eigenaar Cloos meent dat de communicatie tussen politie en de horeca-ondernemers ietwat beter had gekund. ,,Dat de instructies steeds veranderden, was verwarrend voor het personeel. Misschien kan de politie eens langskomen om afspraken te maken met alle ondernemers op het Plein?" Desalniettemin geeft de ondernemer aan de politie 'een dikke pluim.' ,,In no time was het gehele Plein afgezet. Dat geeft een veilig gevoel."