Nieuws Actueel

Haaksbergse 'inpakrobots' gaan wereldwijd

De nieuwe robot in de montagehal staat gereed om vervoerd te worden naar Portugal. Ook het bijbehorende transportsysteem is ontworpen door Tripal en gaat mee de container in voor vervoer naar de klant. In elf jaar tijd is het bedrijf aan de Textielstraat 9 uitgegroeid tot een belangrijke speler wereldwijd.

Van onze redactie 30 maart 2016

Robot haaksbergen reinier van willigen

Hier werken techneuten die sterk zijn in het bedenken van robotsystemen voor de logistieke fase, nadat het product is verpakt en voor vervoer op de pallets kan worden gepakt. "Of dat nou eierdozen, verfbussen of gebonden stapels folder zijn; dat maakt ons niet uit", vertellen de eigenaar-directeuren Eric Wevers en Gerard Harmelink. "Geen opdracht is dezelfde en we gaan steeds een nieuwe uitdaging aan. Daardoor is onze kennis en expertise de afgelopen elf jaar enorm gegroeid en zijn onze robots minutieus doorontwikkeld, tot aan de bijbehorende gecompliceerde sofware toe. Inderdaad: Made in Haaksbergen."

Stap tot ondernemerschapWevers en Harmelink vormen al elf jaar een twee-eenheid en ze vullen elkaar in technisch opzicht naadloos aan. Harmelink is elektrotechneut, Wevers constructeur. Door de jaren heen hebben ze mensen om zich heen verzameld die samen met hen unieke robots voor logistieke systemen creëren. Uniek, omdat ze het zelf bedenken. Je hoort het vaker: vroegere collega's in loondienst die allebei zijn uitgekeken bij de gezamenlijke werkgever en vervolgens besluiten om het kunstje in eigen beheer op te pakken. "Onze werkgever werd overgenomen door Amerikanen", blikt Harmelink terug. "Dat had grote gevolgen voor de werkwijze. Eric en ik hebben toen besloten de stap te wagen. En eigenlijk is dat van dag één meteen goed gegaan."

Vanuit huisZe begonnen vanuit huis, zegt Eibergenaar Eric Wevers. "Van daaruit kregen we de boel al snel aan de gang. We zijn dingen gaan verkopen die we nog moesten maken, maar waren er met onze kennis en ervaring van overtuigd dat we beloftes waar konden maken." Dat lukte, al was het vooral in het begin aanpoten. "Toen zijn we ook nog eens met de neus op de feiten gedrukt dat klanten snel zaken willen doen", aldus Wevers. "Klanten doen het liefst zaken met korte lijnen en ze willen rechtstreeks met een serviceteam contact om problemen op te lossen.

Er gaat bij ons ook wel eens iets fout. Je hebt het wel over complexe 'tools' waarmee onze robots zijn uitgerust. Maar het wordt à la minute opgelost. Dat zegt men voort. De Portugese klant is bij ons terecht gekomen via een Nederlandse partner toen ze daar onder de indruk waren van de logistieke infrastructuur. Ga maar naar die jongens in Haaksbergen. Die maken het voor je op maat. Het geeft een goed gevoel als je zo aan je klanten komt."

RegioWevers is een Achterhoeker, Harmelink woont in Harbrinkhoek. De band met Haaksbergen is het pand, waarin ze nu nog verblijven. Toeval.

Harmelink: "We waren op zoek naar een pand en zijn via een kennis hier terechtgekomen. Het was ons op het lijf geschreven. En het ligt voor onze werknemers die uit de hele regio Twente en Achterhoek komen, mooi centraal." Het was zomaar mogelijk geweest dat Tripal Haaksbergen ook weer had verlaten. Maar er wordt binnenkort binnen Haaksbergen verhuisd. "De groei heeft ons doen besluiten over twee maanden naar de Greune te verhuizen. Hier zijn we inmiddels uit onze jas gegroeid", zegt Harmelink.

"We zijn inmiddels gesetteld in Haaksbergen en vinden het prettig om het bedrijf hier voort te zetten. Er liggen nog uitdagingen genoeg. We voeren steeds meer technische mogelijkheden door. Bijvoorbeeld op het gebied van service. Die gaan we online op afstand verlenen met beeld erbij. Daarvoor worden camera's op de robots geïnstalleerd die elke beweging vastleggen en ons de mogelijkheid bieden de gebruiker waar nodig op ieder moment van input te voorzien. Verder willen we ons aandeel in logistieke processen vervroegen. Dat betekent dat we onze technische mogelijkheden verder voorin de lijn willen implementeren."

Op de foto: vlnr Erik Wevers en Gerard Harmelink (Reinier van Willigen)