Nieuws Actueel

Haaksbergse installaties op Sportcampus Den Haag

Het Haaksbergse bedrijf Bosan is bezig met een van de grootste opdrachten uit z'n bestaan. De producent van sportinstallaties richt elf sporthallen in op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Gerben Kuitert | Foto: Reinier van Willigen 12 januari 2017

Bosan

Een elektrisch te bedienen klimrek, dat in elke horizontale en verticale stand te gebruiken is en daardoor zelfs kan fungeren als podium in de gymzaal. Het is één van de innovaties van Bosan Sportinstallaties uit Haaksbergen. Net als de gepatenteerde wandtrampoline 'Jump Enjoy', die - eveneens elektrisch bedienbaar - zowel in horizontale als schuine stand geplaatst kan worden.

Doorontwikkelen

De kunst van het ontwikkelen en doorontwikkelen van sportinstallaties heeft de laatste tien jaar tot een behoorlijke groei geleid. Inmiddels werken er 85 mensen bij Bosan, dat in 2004 door Richard ten Bos (46) en zijn vrouw Marieke (38) werd overgenomen.

Een omvang waarmee de Haaksbergse onderneming in staat is 's lands grootste projecten in z'n soort op te pakken. Zoals de inrichting van de sportcampus in Den Haag. Die is via een aanbesteding aan Bosan gegund. Op historische grond in het Zuiderpark - hier stond ooit het stadion van ADO Den Haag - verschijnen elf hallen met 9.200 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over onder andere twee breedtesporthallen, vier gymzalen, een topsporthal, een turnhal en beachsporthal.

300 vloervoorzieningen

Bosan levert alle verplaatsbare sporttoestellen, maar ook volleybal- en basketbalinstallaties, klimwanden, verrolbare werkbalken, wandtrampolines, hijssystemen en zo'n 300 vloervoorzieningen. Monteurs van het bedrijf zijn in Den Haag al ruim een half jaar bezig met de inrichting en de montage.

Bosan is de schepping van Gerrit ten Bos (75), die in de jaren zestig tot de nationale turntop behoorde. Na zijn actieve carrière bouwde Ten Bos senior in de schuur bij zijn huis de eerste gymtoestellen. Aan de Industriestraat in Haaksbergen kreeg het bedrijf vervolgens vorm, waarna het in 2008 verhuisde naar bedrijvenpark Stepelo.

Ontwikkelafdeling

"Eigenlijk zijn we tegen de stroom in gegroeid", constateert Ten Bos. "Het aantal sporthallen en gymzalen dat nieuw is gebouwd of ingericht, daalt en wij hebben ons marktaandeel vergroot. Dat komt, denk ik, vooral door onze innovaties. We hebben een eigen ontwikkelafdeling. Doordat we alles in eigen beheer produceren, is ons ontwikkelingsproces veel sneller dan wanneer je het moet uitbesteden."

Nieuwste trend op gebied van bewegen is bounz. Elf 'bounz arena's' kent Nederland inmiddels, ingericht door Bosan, waar onder die in Enschede (Polaroid) en Almelo. Een bounz arena kent 32 aaneengeschakelde trampolines met rondom schuine trampolines. Marieke ten Bos: "Met de inrichting van die arena's zijn we voorlopig nog niet klaar. Dat geldt ook voor de sportcampus in Den Haag, de geplande oplevering is in april."