Actueel

VNO-NCW: Handelsdeal VS-EU welkom, maar pijnlijk voor Nederlandse ondernemers

Handelsdeal VS-EU welkom, maar pijnlijk voor Nederlandse ondernemers. Handelsdeal VS-EU welkom, maar pijnlijk voor Nederlandse ondernemers. Foto: ANP
Handelsdeal VS-EU welkom, maar pijnlijk voor Nederlandse ondernemers. Foto: ANP
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Ondernemersorganisaties reageren verdeeld op het handelsakkoord. Volgens VNO-NCW is het goed dat er duidelijkheid is na maanden van onzekerheid, maar de belangenorganisatie noemt de tarieven ‘bijzonder pijnlijk’.

,,De impact op bedrijven in bijvoorbeeld de metaal en hightechsector is enorm”, zegt een woordvoerder. ,,Wij roepen de Europese Commissie en het kabinet op om door te onderhandelen over lagere tarieven.”

Lees ook: Importheffingen Trump raken ondernemend Nederland slechts beperkt

Lees verder onder de advertentie

Staalindustrie en toeleveranciers

Ook FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, noemt het akkoord een stap vooruit, maar legt tegelijk de vinger op de zwakke plekken van de deal. Vooral de staalindustrie wordt hard geraakt door het aanhouden van het 50 procent-tarief. „De druk op bedrijven als Tata Steel en de toeleverende industrie blijft onverminderd groot”, aldus FME.

Volgens voorzitter Theo Henrar is er sprake van een’ asymmetrische situatie’, waarbij Amerikaanse producten de Europese markt op kunnen zonder importheffing. „We hebben stabiliteit gewonnen, maar wel tegen een prijs. Europese industrieën verdienen een gelijk speelveld.”

We hebben stabiliteit gewonnen, maar wel tegen een prijs

Theo Henrar FME

Ook evofenedex, belangenbehartiger voor handel en logistiek, reageert kritisch. De organisatie noemt de deal onbevredigend en spreekt van ‘een duur betaald compromis dat stabiliteit moet brengen’. Hoewel stabiliteit welkom is, waarschuwt evofenedex dat een invoertarief van 15 procent de handel flink schaadt en pleit de club voor meer inzet op innovatie en concurrentiekracht.

Lees verder onder de advertentie

Handelsakkoord EU en VS ‘best haalbare’

Voor sommige sectoren zijn uitzonderingen zijn bedongen. Strategische producten als vliegtuigmaterieel, specifieke landbouwproducten, bepaalde chemicaliën en machines voor chipproductie vallen buiten de algemene heffing.

De situatie rondom medicijnen is nog onduidelijk. De EU stelt dat farmaceutische producten wél onder de nieuwe heffing vallen, terwijl de Amerikaanse president Donald Trump het tegenovergestelde beweert. Voor ondernemers in de medische sector is het daardoor nog afwachten wat er precies gaat gelden.

De impact op bedrijven in bijvoorbeeld de metaal en hightechsector is enorm

Volgens ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski is het akkoord ‘het best haalbare’ en voorkomt het verdere escalatie. Toch blijft hij kritisch over de uitwerking. ,,Het investeringsdeel is nog erg onzeker, en het akkoord moet nog worden goedgekeurd door alle parlementen,” stelt hij.

Lees verder onder de advertentie

Geraakt door tarieven (VS)

Staal en aluminium: 50 procent
Auto’s, chips, standaardproductie: 15 procent
Farmacie: waarschijnlijk 15 procent
Wijn en sterke drank: nog onduidelijk

Vrijgesteld van tarieven

Vliegtuigonderdelen en luchtvaarttechniek
Specifieke landbouwproducten
Machines voor chipproductie
Bepaalde chemische stoffen