Nieuws Actueel

Havenblok wordt dé blikvanger van Almelo

Het Havenblok, waar tot september Albert Heijn zit, gaat volgens de ambitie van het college van burgemeester en wethouders in een waar lustoord veranderen. Een levendige plek aan het water, waar het prettig toeven is. Een artikel over dit plan in De Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 29 november 2016

Havenkom ootmarsum

'Dé plek voor goed, gevarieerd en gezond eten in de stad, om mee te nemen of ter plekke te genieten', luidt de aantrekkelijke beschrijving in de planbrochure.

Verbouwing

De transformatie van het vierkante gebouw op de hoek van Rosa Luxemburg- en Klara Zetkinstraat is in 2017/2018 gepland. Als er zich tenminste voldoende huurders hebben aangediend. De verbouwing van het Havenblok, eigendom van de gemeente, gaat namelijk pas van start als 70 procent van de ruimte is verhuurd. Wethouder Christien van Wijk, portefeuillehouder, ziet het zonnig in. "Ik ga er vanuit dat het gaat lukken. Er is belangstelling van verschillende marktpartijen." De plannen voorzien in een compacte supermarkt, diverse verswinkels en (dag)horeca. Huurprijzen zijn vanaf 150 euro per vierkante meter.

Binnenstadsplan

De facelift van het Havenblok maakt onderdeel uit van het binnenstadsplan, met in het oog springende nieuwbouw rond het marktplein en doortrekken van de Waterboulevard die moet uitmonden in een havenkom. 'Het nieuwe havenblok vervult hierin straks een cruciale schakel in de binnenstad, tussen enerzijds de publieke functies van NS-station, rechtbank ROC en stadhuis en anderzijds het kernwinkelgebied rond het nieuwe plein en Grotestraat', vermeldt het plan.

Blikvanger

Het nu wat saai ogende Havenblok moet een blikvanger worden. De buitenzijde ondergaat een metamorfose. De gevel aan de noordoostzijde, die straks als het ware in de Waterboulevard staat, wordt spectaculair. Eigenlijk één groot kunstwerk. Waarbij 'het waterthema van de stad Almelo wordt verbonden met licht en lucht', aldus het plan. Het parkeerdek op het Havenblok wordt heringericht. 'Er ontstaan extra parkeerplaatsen.'

Bron: Gemeente Almelo