Nieuws Actueel

Heineken bij dalers in negatieve AEX na adviesverlaging

Heineken behoorde maandag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden de Nederlandse bierbrouwer van hun kooplijst af. JPMorgan verhoogde daarentegen het advies voor concurrent AB InBev, de grootste brouwer ter wereld. Heineken zakte 1,8 procent en AB InBev klom 2,6 procent in Brussel.

ANP 28 november 2022

ANP281122105 1

De onrust in China zorgde voor een negatieve stemming op de Aziatische aandelenmarkt, die overwaaide naar Europa. In meerdere grote Chinese steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het strenge coronabeleid in de op een na grootste economie ter wereld. Ook werd geroepen om het vertrek van president Xi Jinping. Protesten in China zijn zeldzaam onder het strenge regime van Xi. Volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.

Door de onrust in China zakten de olieprijzen tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. China is de grootste olie-importeur ter wereld. Als gevolg van de verstoringen door de lockdowns in het land stond de Chinese vraag naar olie al onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 2,4 procent tot 74,45 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 81,51 dollar per vat. Olie - en gasconcern Shell stond daardoor onderaan in de AEX met een min van dik 2 procent.

Eurozone

Later in de week verschuift de aandacht van de financiële markten naar de nieuwe inflatiecijfers van de eurozone, die woensdag naar buiten komen. Bij een aanhoudende hoge inflatie zal de Europese Centrale Bank naar verwachting de rente in december opnieuw met een stevige stap verhogen. Aan het einde van de week maakt de Amerikaanse overheid nog het belangrijke banenrapport bekend. Dat rapport is weer van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 719,39 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 951,03 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

ArcelorMittal

Naast Shell en Heineken stonden staalfabrikant ArcelorMittal en verlichtingsbedrijf Signify in de staartgroep, met minnen van ruim 1 procent. Zorgtechnologiebedrijf Philips voerde de schaarse stijgers aan in de AEX, met een plus van 0,6 procent.

Chemicaliëndistributeur IMCD daalde 0,4 procent na overnameberichten in de sector. De Duitse branchegenoot Brenntag bevestigde gesprekken te voeren over een overname van zijn Amerikaanse concurrent Univar.

MidKap

In de MidKap was WDP de enige stijger met een plus van 0,1 procent. Het vastgoedfonds heeft een lening van 440 miljoen euro ontvangen van een groep banken onder leiding van de China Construction Bank.

De euro was 1,0388 dollar waard tegen 1,0398 dollar op vrijdag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws