Nieuws Actueel

Hengelo voert campagne voor koopzondagen

'Hengelo wil zondag naar de winkel'. Dat is de slogan van de nieuwe campagne van het onlineplatform Hengelo Helemaal Stil? Initiatiefnemer Tijs Jagers heeft 50.000 flyers laten drukken. Vanaf morgen liggen die bij alle filialen van Albert Heijn en Jumbo en bij Nettorama. Voorstanders van een vrije openstelling van winkels op zondag kunnen op de achterkant hun handtekening zetten en de flyer inleveren.

Van onze redactie 12 februari 2016

Koopzondag stockpixabay

In mei neemt de raad een nieuw besluit over de koopzondagen. Het voorstel van B en W houdt in dat alle winkels in Hengelo op zondag van 12.00 tot 17.00 uur open mogen. Inwoners van Hengelo kunnen tot en met 8 maart hun mening kenbaar maken, via e-mail. Maar volgens Jagers is dat te omslachtig. "Mailen is te veel moeite, dat doet niemand. Daarom helpen wij de gemeente een handje. We gaan het de mensen gemakkelijk maken." Jagers hoopt dat voorstanders massaal hun handtekening zetten. "Dan kan de politiek er niet meer omheen."

Andere gemeentenHengelo moet het nu nog doen met twintig koopzondagen per jaar. Volgens Jagers is dat niet meer van deze tijd. De inzet van de campagne van Hengelo Helemaal Stil? is dat winkeliers zelf mogen kiezen of ze op zondag open willen of niet. "Het is raar dat de politiek bepaalt of een ondernemer mag ondernemen. Het is nu tijd dat de mensen zich laten horen, dat Hengelo mee moet met de huidige economie." Volgens Jagers prijst Hengelo zich uit de markt met het beperkte aantal koopzondagen. "De mensen gaan nu op zondag massaal naar Borne, Oldenzaal of Enschede. Zonde! Daarmee geef je omzet weg aan andere gemeenten. Het effect is dat grote winkelketens Hengelo mijden. Die gaan liever naar Enschede, omdat ze daar een betere concurrentiepositie hebben. Op langere termijn gaat dat echt heel veel banen kosten."

Niet ver genoegDe aangepaste winkeltijdenverordening gaat Tijs Jagers van Hengelo Helemaal Stil? eigenlijk nog niet ver genoeg. Als het aan hem ligt mogen de winkels in Hengelo ook op zondagochtend open. Volgens het voorstel van B en W mogen de winkels straks pas om 12.00 uur open. Het gevolg van een politiek compromis. Een slecht compromis, zegt Jagers. "Ik ben het er niet mee eens. Ik zou het liever opengooien." De warme bakkers in Hengelo schieten er bijvoorbeeld weinig mee op als ze straks pas om 12.00 uur open mogen. "Hoe fijn is het niet, op zondagmorgen verse broodjes? Dat wordt nu onmogelijk gemaakt."

Ook in Enschede staat de koopzondag al enige tijd ter discussie. Supermarkten mogen elke zondag tussen 12.00 en 18.00 uur de deuren openen. Voor de binnenstad geldt dat de winkels de eerste en de laatste zondag open mogen zijn.

Foto: Pixabay