Nieuws Actueel

Het geheim van all you can eat

In Apeldoorn en Ermelo werden recent nieuwe all you can eat-restaurants geopend. De opmars van dit concept - je betaalt een vaste prijs en kunt vervolgens eten tot je erbij neervalt - is in Oost-Nederland niet te stoppen. De Stentor zocht uit: Wat is er toch zo leuk aan?

Paolo Laconi en Arjen ten Cate 17 mei 2017

All you can eay La Cubanita

Deventenaar Ad van Deudekom gaat samen met zijn vrouw zeker eens in de twee maanden uit eten. ,,Vrijwel altijd naar all you can eat-restaurants", zegt hij. De reden? ,,De vaste prijs is heel belangrijk. Je weet wat je kwijt bent. Ook is het fijn dat je veel keuze hebt. Je zit niet vast aan een menu."

Vreetschuren

Een vaste, scherpe prijs en onbeperkt eten; het is in een notendop de succesformule van all you can eat-restaurants, stelt horeca-expert Mark Tamsma. ,,Het aantal restaurants waar je voor een vaste prijs zoveel kunt eten als je wilt blijft maar groeien. Niet alleen in de Randstad, juist ook in de provincie. De all you can eat-buffetrestaurants, waar je zelf je eten opschept en je drinken haalt, worden steeds groter. Ze zitten vaker aan de rand van de stad, op bedrijventerreinen, en hebben soms wel duizend plaatsen. Hier geldt het credo: massa is kassa." In de volksmond worden deze restaurants ook wel 'vreetschuren' genoemd. Maar volgens Tamsma valt dat mee. ,,Slechts een enkeling vreet zich echt vol. Vrouwen, kinderen en opa's en oma's eten veel minder en halen het vaste bedrag van pak 'm beet 25 euro er niet uit."

Strategie

Om de winstmarges te vergroten, hanteren deze buffetrestaurants volgens Tamsma een uitgekiende strategie. ,,Het goedkope voedsel ligt aantrekkelijk uitgestald op prominent zichtbare plekken, zodat het oog van de consument daar als eerste op valt. Voor een duurder stukje vlees of vis moet je naar het kookeiland in de hoek en sta je vaak in de rij. Niet alcoholische dranken zijn meestal gratis en kun je zelf halen. En dat is precies de bedoeling, want hoe meer colaatjes je drinkt, hoe eerder je vol zit en je die dure Argentijnse steak toch maar niet bestelt. En er zijn tijdslimieten, meestal twee uur."

Full-servicerestaurants

Toch ziet Tamsma dat de belangstelling van de consument zich steeds meer richt op full-servicerestaurants die all you can eat aanbieden. Zoals sushirestaurant Shabu Shabu in Apeldoorn en tapasrestaurant La Cubanita in Deventer en Zwolle. Bij die laatste betaalt de klant door de week 17,50 euro en kan vervolgens de hele avond tapas eten, zonder limiet. ,,Die formule loopt als een trein", weet Tamsma. ,,Mensen vinden het gezellig om met vrienden en familie aan tafel bediend te worden, zonder zelf steeds je eten te hoeven halen. In fullservice restaurants zit het verdienmodel vooral in het drinken. Zodra je glas leeg is, staat er een medewerker naast je die vraagt of je een nieuw drankje wil. Aan het einde van de avond tikt dat aardig aan."

Lees ook: Deventerse zussen nemen gerenommeerd cafe Floors over

De opmars van all you can eat-restaurants baart het Voedingscentrum zorgen. Het roept gebruikers van dit populaire eetconcept op zich meer bewust te worden van wat ze allemaal nuttigen. Patricia Schutte: ,,Eet met aandacht. Maak eerst een rondje langs de verschillende gerechten en kies dan pas uit. Nu zie je vaak dat gasten meteen gaan opscheppen en dan komen ze er later achter dat hun favoriete eten iets verderop ligt. En dan scheppen ze dat weer op. Zo eet je al gauw te veel."

Afspiegeling

Koninklijke Horeca Overijssel schat dat er zeker honderd all you can eat restaurants in Oost-Nederland zijn. ,,De populariteit is verklaarbaar", zegt woordvoerder Hellen Massen. ,,Restaurants zijn een afspiegeling van de bevolking. Op het platteland en de wat minder drukbevolkte gebieden wordt zwaarder werk verricht en dus is de trek groter."

Het concept wordt steeds beter, ziet Massen. ,,Ooit kreeg je ook de drank er gratis bij en kwam de jeugd massaal indrinken. Dat gebeurt nu niet meer. En restaurants zijn ook in actie gekomen tegen mensen die flinke hoeveelheden eten lieten staan. Daar zijn nu boetes voor. Dat werkt preventief."

Succes

Bij La Cubanita aan de Brink in Deventer hangen klanten er zelfs op een doordeweekse avond soms met de benen uit. Dat succes kan eigenaar Olivier Luttmer (23) wel verklaren. ,,Onbeperkt en lekker eten, voor een vaste, scherpe prijs, in een sfeervolle omgeving", dat zijn volgens de nog jonge ondernemer de ingrediënten van het succes. Ook zijn Cubanita-restaurants in Nijmegen en - sinds kort - Doetinchem draaien goed. ,,In een middelgrote stad als Deventer werkt dit concept uitstekend. Ga je naar Amsterdam of andere grote steden in de Randstad, dan is het toch een ander verhaal. Daar zijn zoveel leuke restaurantjes en is de concurrentie moordend."

Slechts een enkeling vreet zich echt vol

Mark Tamsma, horeca-expert