Nieuws Actueel

Het jaar van de gelukkige financiën

Yvonne Hofs 4 januari 2016

Cpbramingeconomiemkb1065

De instanties die namens ons de toekomst in de gaten houden, buitelen bijkans over elkaar heen van het optimisme. 2016 wordt een toppertje, schrijft De Volkskrant.

Welkom in 2016, het jaar van melk en honing! Of liever gezegd: het jaar van de gelukkige financiën. Als we minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken mogen geloven, gaat liefst 91 procent van de Nederlanders erop vooruit in netto inkomen. Modale tweeverdieners met kinderen kunnen meer dan duizend euro extra stukslaan in het nieuwe jaar.

De nieuwsberichten die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in december produceerde, wierpen al zonnestralen over de drempel van 2016. 'Consumenten besteden opnieuw meer.' 'Beschikbaar inkomen van huishoudens stijgt.' 'Detailhandel boekt sterkste omzetstijging in zeven jaar.' 'Omzet Nederlandse luchthavens naar recordhoogte.' 'Export groeit gestaag door.' 'Laagste aantal werklozen na baanverlies sinds begin crisis.' 'Vacatures in het mkb fors toegenomen.'

Op het eerste gezicht is het vreemd dat consumenten staan te juichen als huizen duurder worden, want dat doen ze ook niet als de prijzen van auto's, wasmachines of groenten omhoog gaan. Het eigen huis is een uitzondering omdat dit als vermogensbestanddeel wordt beschouwd. De waarde van de eigen woning maakt voor veel Nederlanders het grootste deel van hun vermogen uit.