Nieuws Actueel

Het moet feestje zijn om kerstpakket uit te pakken

Wilma en Martin ruilden dertig jaar geleden hun rijdende supermarkt in voor een bedrijfje in kerstpakketten. Misschien wel het leukste winkeltje waar ik ooit was. Dat schrijft Marieke Dubbelman in haar rubriek in het AD.

Marieke Dubbelman | Foto: Erik van 't Woud 17 oktober 2016

Marieke Dubbelman Kerstpakketten

Afgelopen week stapte ik, op zoek naar een aardig onderwerp voor deze rubriek, op een gedachtentrein hopende op een leuke eindbestemming. De rit ging als volgt: Er zijn alweer zwaaiende kerstmannen die ho ho ho roepen, gesignaleerd in de tuincentra. Mwah, een column over tuincentra die de barbecues en tuinsets hebben ingeruild voor plastic kerstbomen, glitterballen en zo'n winterlandschap met wattensneeuw, en een kabelbaantje, is zóooo afgezaagd.

Zzp'er

Kerst, zaterdag is het nog 71 dagen tot kerst en wat jammer dat ik nooit een kerstpakket krijg als zzp'er. Kerstpakketten zijn zo ontzettend gezellig. Vaak zitten ze vol met superschattige potjes ondefinieerbare prut of je krijgt bijvoorbeeld een chocoladefontein. Niet dat ik er ooit een zou kopen, maar toch, ik zou er wél blij mee zijn. Ook al verdwijnt ie waarschijnlijk vrij snel weer naar de kringloopwinkel, omdat je toch niet zo vaak chocoladefonduut als je had gedacht. Dit geldt ook voor ijsmachines en broodbakmachines.

Voorraadkast

Hoe zou het eigenlijk zijn met de kerstpakketten? Zijn ze al ingepakt? In kerstpakketten zitten altijd dingen die eeuwig houdbaar zijn. Ideaal, als ergens in juni blijkt dat je geen boodschappen hebt gedaan. Dan staat er altijd nog wel een blik vage soep en een pak feestelijke soepstengels uit het kerstpakket in de voorraadkast.

Kerstpakkettenbedrijf

En trouwens, als de crisis voorbij is, de compleet gestoorde Utrechtse huizenmarkt wijst er wel op, zit er dit jaar dan kalfsragout in plaats van kippenragout in het kerstpakket? Of is ragout uit? Ik zou wel eens bij een kerstpakkettenbedrijf willen kijken. Dat is vast een hele vrolijke plek. Ja, waarom ga ik niet kijken bij een kerstpakkettenbedrijf? Dus mailde ik Wilma van Laar, die samen met haar man Martin al ruim dertig jaar een bedrijf in relatiegeschenken en geschenkpakketten heeft op de Cattenbroekerdijk in Woerden.

Mooie boerderij

Donderdag reed ik samen met Erik over allerlei mooie weggetjes waar ik afgelopen zomer had gefietst met Emilia. Mijn hart maakte een sprongetje want op het nummer waar we zijn moesten stond zo'n hele mooie boerderij met van die ronde raampjes, waar ik sinds Emilia, zo van ben gaan houden. We keken elkaar aan zeiden: had jij ook een lelijke loods op een industrieterrein verwacht?

Showroom

Achter op het erf bevond zich de showroom, die vanaf juni open is. Het is misschien wel het vrolijkste winkeltje waar ik ooit ben geweest. De ruimte stond vol met stellingkasten met kerstige etenswaren en cadeautjes. Vooral de verpakkingen blonken uit in gezelligheid. Blijkbaar is er een complete markt alleen voor feestdagenverpakkingen voor eigenlijk hele gewone dingen zoals koekjes, droge worst en chocolademelk.

Slaapkamer

Dertig jaar geleden begonnen Wilma en Martin, die toen nog een rijdende supermarkt hadden, op hun slaapkamer met het samenstellen van kerstpakketten. Inmiddels verzorgen ze jaarlijkse duizenden kerstpakketten, die almaar luxer en rijker werden. Al in februari bezoeken ze traditiegetrouw de kerstpakkettenbeurzen. Bij Wilma en Martin is het eigenlijk altijd kerst.

Geheim

Het geheim van een goed kerstpakket? Het mag zeker geen doos boodschappen zijn of in ieder geval er niet zo uitzien. Het moet een feestje zijn om uit te pakken! De trends dit jaar? De partypan voor op tafel (afgebeeld met boerenkool met worst in de folder) en de Rituals-pakketten. Ook al lopen de Italiaanse en Spaanse tapas ook nog altijd heel erg goed. ,,Mensen willen wel graag iets dat ze meteen op tafel kunnen zetten.''

Kerstpakket

Na flink wat magere jaren, zit het kerstpakket dit jaar weer in de lift. Alhoewel, volgens Wilma, ook veel bedrijven met de crisis als smoes het kerstpakket eruit hebben gegooid. Ik denk dat Wilma gelijk heeft.

Zelf proeven

Tot slot. Wilma proeft alles zelf want niks zo verschrikkelijk als van 'die vieze Deense koekjes in zo'n mooie koektrommel. Het moet wel lekker zijn.'

Marieke Dubbelman schrijft op deze plek elke week over zaken in Utrecht of de regio die haar zijn opgevallen.

Gerelateerde artikelen

Overzicht: lijst belangrijkste feestdagen 2016-2017 ondernemers

Kerstpakketten bestellen: overzicht leveranciers 2016

Tijdelijke pepernotenwinkel Van Delft grote hit in Nijmegen