Nieuws Actueel

Het Veerhuys is nog altijd het café van 'Ceessie'

Door de dijkverzwaring na de watersnoodramp in 1953 moesten veel huizen in Puttershoek worden gesloopt. Het scheelde een haar, maar het Veerhuys uit 1629 werd gespaard. Eigenaar van het grote café aan de haven is sinds 1987 Dirk Snaaijer. ,,De drie panden hiernaast zijn wel gesloopt. Die stond net niet in de weg", zegt hij tegen het AD.

Henk van den Heuvel 24 juni 2016

Puttershoek veerhuys 3juni2016 02

Nog altijd is hier een overtocht mogelijk naar de andere zijde van de Oude Maas. Die vaartocht verklaart ook de aanwezigheid van het café, ooit een herberg. ,,Op de gevel hangt een informatiebord, betaald door de ANWB. Daar staat alles op."

RijksmonumentHet veer in Puttershoek maakte ooit deel uit van een internationale post- en reisroute. Na de opening van de Moerdijkspoorburg in 1871 nam de importantie af. Het pand met het zadeldak en de gevel met kroonlijst staat op de lijst van Monumentenzorg. ,,Binnenkort krijg ik ook een officieel Rijksmonumentbordje. Dat komt eveneens op de gevel te hangen."

Het Veerhuys omstreeks 1900

Die status brengt ook verplichtingen met zich mee. Dirk was daarvan op de hoogte toen hij het pand overnam van de familie Maasdam. ,,Je mag het niet zomaar veranderen, denk bijvoorbeeld aan de verfkleuren. Je mag herengrachtengroen gebruiken, gebroken wit en de ondermuren en raamdorpels moeten grijs. Dat zijn de regels."

Werk aan de winkelToen Dirk samen met zijn vrouw Elly aan het avontuur begon was er meteen werk aan de winkel. ,,Het was een ouwe gribuszooi. Het meubilair was kapot, de gevels zagen er niet uit, het dak was slecht."

Het dak is gerepareerd en voorzien van nieuwe dakgoten. De muren zijn gezandstraald. Maar het onderhoud is nooit gestopt. ,,Nu gaan we de vloertegels vervangen. Die oude liggen er al zolang."

En dat is lang, want de in 1961 geboren Snaaijer kwam toen hij 10 jaar was al helpen in het café van Pleun Verkerk, de vader van de schaatslegende uit de Hoeksche Waard. Een tegeltableau herinnert aan de dagen van 'Ard en Ceessie', jawel met een C. ,,Er wordt nog altijd over gesproken. Als ik in het buitenland zeg dat ik in Puttershoek woon, vragen ze of ik wel eens in het café van Kees Verkerk kom."

Vanwege de hoge waterstanden moet Dirk zijn terras en schuur met vloedplanken beschermen. Hij is zuinig op zijn bezit. ,,In de schemering zie je vanaf de dijk de lichten en de glanzende verf. Daar geniet ik van."