Nieuws Actueel
Zo speelt de Tilburgse Kermis slim in op de hittegolf
Op een drukke dag krijgt de Tilburgse Kermis zomaar 300.000 bezoekers. Dat aantal kan dit jaar nog oplopen, doordat er in de gehele periode van 20 tot en met 29 juli zon voorspeld is. Dit is hoe de organisatoren inspelen op de hittegolf.

,,Het is echt een gezamenlijke effort,’’ vertelt Irma Galama, woordvoerder van de Gemeente Tilburg desgevraagd. De gemeente zorgt voor tappunten op de kermis en goede voorlichting, maar ook exploitanten komen met veel eigen initiatieven tegen de hitte. Daardoor zien de looppaden door de kermis er nu wat anders uit dan andere jaren.
Opblaasbadjes
Zo staan er bij sommige stands opblaasbadjes met poedelende kinderen en kranen waar mensen hun hoofd onder verkoelen. Ook zorgen horecaondernemers voor dienbladen vol gratis water. ,,Het valt op dat de horeca daarin enorm zijn verantwoordelijkheid neemt,’’ aldus Galama. En ook de Kermiswethouder die iedere dag op de Kermisradio spreekt, roept het publiek op om naast bacotjes ook wat fris te bestellen.
Poffertjesstandhouder Martinus Beekvelt is er in ieder geval nuchter onder. ,,Ik ben die hitte wel gewend, ik werk altijd al boven zo’n hete plaat.’’ Mensen vragen hem of hij het wel redt boven de poffertjes, maar als je extra veel drinkt is het volgens hem prima vol te houden. Beekvelt staat al jaren op de Tilburgse kermis en kijkt daardoor niet op van het extreme weer, al is dit jaar wel een uitschieter.
Risico van het ondernemerschap
Want ja, willen mensen nog wel poffertjes bestellen bij deze temperaturen? ,,Je ziet wel dat de verhouding verandert,’’ aldus Beekvelt. ,,Normaal is de verhouding tussen drankjes en poffertjes 50/50, nu zijn de drankjes ineens hoofdzaak geworden. Het is gewoon een risico van het ondernemerschap, die extreme weersomstandigheden.’’
Tenslotte kan de hittegolf ook in je voordeel werken. Exploitanten met een standplaats nabij een hoge attractie hebben dit jaar natuurlijk geluk; op dit soort schaduwrijke plekken schoolt het publiek samen. En bezoekers met meer lef gaan in de vrije val of het reuzenrad, waar je natuurlijk volop kunt profiteren van een briesje.
Drukte in de avond
Nu er in elke stad gemeentewerkers met watersproeiers de bruggen staan te koelen, vraag je je wel af of de hitte nog invloed heeft op de attracties. Volgens exploitantenvertegenwoordiger Atze Lubach is dit niet het geval. De enige activiteit die ’s middags niet doorgaat, is het pony rijden. Voor het welzijn van de dieren kan dat alleen nog ’s avonds.
Lees ook: Zo ging dit familiebedrijf van knutselschuurtje tot wereldwijde kermisfabriek
Sowieso valt het op dat de drukte zich dit jaar na de avond verlegt. Volgens Lubach is dit een bekend fenomeen in zuidelijke landen, waar kermissen vaak ’s avonds opengaan. In Tilburg hebben exploitanten natuurlijk te maken met vaste openingstijden, die zijn afgesproken met de gemeente. Volgens de vertegenwoordiger is de behoefte om ’s avonds langer open te blijven ook niet zo groot. Je moet tenslotte ook rekening houden met het welzijn van je personeel en het schoonmaakteam, dat aan het einde van de dag weer moet opdraven om de boel op te ruimen.