Nieuws Actueel

Hitterecords aan diggelen: bedrijven nemen rigoureuze maatregelen

De temperaturen lopen deze week zó hoog op dat sommige werkgevers het niet verantwoord vinden om hun personeel naar het werk te laten komen. Sommige bedrijven werken met aangepaste tijden, andere geven het personeel betaald vrij.

Marloe van der Schrier/Foto: FREEK VAN DEN BERGH (ANP) 24 juli 2019

Hitte zomer hittegolf werk gesloten tropenrooster werkgevers bedrijven

Taverne Paulus in Hilvarenbeek houdt deze dagen de deuren gesloten. De temperatuur in de kleine keuken van de horecazaak loopt namelijk zo hoog op, dat het er voor het personeel bijna niet uit te houden is.

,,Het is gewoon te warm”, zo verklaart eigenaar Freek Huijbregts in het AD het opmerkelijke besluit om de zaak twee dagen te sluiten. ,,Het wordt buiten 40 graden, maar in de keuken kun je daar nog wel 10 graden bij optellen door alle machines die daar staan te draaien. Dan kun je nog wel de bedrijfskleding aanpassen, maar op een gegeven moment houdt het gewoon op en moet je een keuze maken.”

Lees ook: Waarom de hittegolf funest is voor pretparken

Omstandigheden extreem

Vanaf 12 uur mogen de circa 475 werknemers van Groen Xtra in Tilburg deze dagen ‘betaald naar huis’. ,,De omstandigheden zijn zo extreem dat we ze gewoon wegsturen”, zegt manager Karel van Remunt. Groen Xtra voert in delen van Tilburg en de regio beheer en onderhoud uit in de openbare ruimte. Werken in de plantsoenen valt daar onder, maar ook het schoonhouden van het kermisgebied. Bij hitte hebben uitvoerders altijd al de ruimte de werktijden van hun ploegen aan te passen. Een uur eerder beginnen is dan meestal de praktijk. Of korter werken en de gemiste uren later inhalen.

Heet kasteel, personeel vrij

Voor de tweede keer dit jaar blijft Museum Kasteel Wijchen deze week dicht vanwege de hitte. Woensdag tot en met vrijdag is het niet verantwoord mensen in het warme museum te laten werken of ontvangen, vindt de directie. De instelling is gevestigd op de bovenverdieping van het historische kasteel, die slecht wordt gekoeld. De temperatuur stijgt er soms tot boven de 40 graden Celsius.

Lees ook: Waarom uitzendkrachten met deze hitte juist wél willen werken

Vuilnismannen beginnen eerder

Onder andere afvalverwerker ACV Groep uit Ede begint deze week om 07.00 uur ’s ochtends met het ophalen van huisvuil. Aanleiding voor de gewijzigde tijd is de voorspelde hitte. ,,In verband met de extreme temperaturen van deze week, starten wij de rest van deze week vroeger op de dag met het inzamelen van het afval”, aldus een woordvoerder van ACV.

,,Op die manier hoeven onze collega’s iets minder lang in de extreme hitte te werken.” Ook in Den Haag wordt het vuilnis deze week eerder opgehaald; volgens afvalverwerker Avalex bemoeilijkt de hittegolf het uitvoeren van zwaar werk.