Nieuws Actueel

Hoe Axign opgroeide binnen het Twentse ecosysteem

Axign is het droomvoorbeeld van hoe wij start-ups willen begeleiden in hun groei. Het bedrijf is opgegroeid binnen het Twentse ecosysteem. Dat schrijft Jemy Pauwels van Oost NL in zijn blog over start-up financiering.

Jan Reusink | De Ondernemer i.s.m. Oost NL 7 november 2017

JEMY PAUWELS

Daarin zorgen provincie, kennisinstellingen en regionale fondsen voor financiering, kennis en begeleiding. De meeste aandacht in het begeleiden van technostarters gaat naar de technische ontwikkeling van producten. Dat zijn lange, complexe en kostbare trajecten. We brengen ze in contact met relaties in ons netwerk en daarbuiten. We nemen starters zelfs mee op buitenlandse handelsmissies.

Lees ook: Investeerders doorbreken vicieuze cirkel van Axign

Netwerken

Oost NL heeft nu ruim 265 bedrijven in portefeuille. Met ruim tien jaar ervaring zijn we al jarenlang de meest actieve vroege-fase technologie investeerder in Nederland. Daardoor kunnen we goed inschatten wat de behoefte is van die ondernemers en bovendien kunnen we ze met een groot netwerk in verbinding brengen. Want je zult als ondernemer samenwerking moeten zoeken om te kunnen groeien.

Aandelen, geen lening

Bij start-ups financieren we in principe alleen met aandelen. Bij voorkeur geen leningen, want in die fase is er geen kasstroom en kun je als jong bedrijf veelal geen rente of aflossing betalen. Het is voor start-ups belangrijk dat ze zich eerst focussen op één product of technologie en daarmee kasstromen gaan genereren. Anders blijf je maar bezig met research en bereik je nooit de marktfase. Natuurlijk, met één product ben je kwetsbaar, maar voor diversificatie moet je eerst omzet draaien. Dan pas heb je voldoende kasstromen om nieuwe toepassingen van je techniek te ontwikkelen.

Perfect ecosysteem

In Oost-Nederland gebeurt momenteel veel op het gebied van nanotechnologie, fotonica, medische technologie en cleantech. Dat zorgt voor mooie kansen in de markt maar voor een perfect ecosysteem, waarin alle partijen elkaar verder kunnen helpen. Oost NL vormt binnen die gehele keten een unieke, verbindende schakel. Die hulp aan bedrijven hoeft niet alleen vanuit bijvoorbeeld de grote universiteiten te komen, maar kan ook geboden worden door een kleine collega-startup om de hoek. Zo creëer je nieuwe werkgelegenheid in de regio en dat is ook ons maatschappelijk doel.

Jemy Pauwels is sectormanager Cleantech & Energy, High Tech van de business unit Capital bij Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland.

Bij start-ups financieren we in principe alleen met aandelen

Jemy Pauwels, Oost NL