Nieuws Actueel

Hoge boete in VS voor accountant EY voor vals spel met examens

Accountants- en adviesbureau EY, beter bekend als Ernst & Young, betaalt een boete van 100 miljoen dollar (95 miljoen euro) omdat accountants van het bedrijf vals hebben gespeeld bij examens. Ook heeft het van oorsprong Britse EY de Amerikaanse autoriteiten misleid in het onderzoek naar de zaak.

ANP 28 juni 2022

ANP280622207 1

De boete wordt betaald aan de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens de SEC is het de hoogste boete die ooit is opgelegd aan een accountantsbureau in de Verenigde Staten. EY heeft schuld erkend en zegt maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen. De SEC heeft ook onafhankelijke toezichthouders aangesteld om de gang van zaken bij EY in de gaten te houden.

De SEC ontdekte dat 49 accountants van EY inzage hebben gehad in antwoorden voor een belangrijk examen rond ethiek. Ook hebben honderden accountants op andere manieren vals gespeeld met examens. Tegelijkertijd was EY op de hoogte van vals spel bij examens na een tip van een werknemer en intern onderzoek, maar dat werd niet doorgegeven aan de SEC.

De SEC zegt dat sprake is van een vertrouwensbreuk. "Het is simpelweg ongelooflijk dat de professionals die verantwoordelijk zijn voor het achterhalen van vals spel door klanten zelf vals hebben gespeeld bij een ethiek-examen", aldus de toezichthouder. "En het is net zo schokkend dat EY ons onderzoek naar deze misdragingen heeft gehinderd."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws