Nieuws Actueel

Hogere eisen aan vakantiewerk door aantrekkende economie

De economie trekt aan en daarmee ook het aantal vakantiebaantjes, zo staat in het Brabants Dagblad. ,,Het is lastig voor sommige vacatures om de juiste krachten te vinden", zo geeft Joyce Pennings, van uitzendbureau Olympia aan.

BART GOTINK & ANNEMART VAN RHEE | Beeld: Bart Maat / ANP 11 juli 2017

Vakantiewerk Horeca

In het uitzendbureau aan de Smalle Haven in Den Bosch zien ze ook dat de interesses van jongeren verschuiven. ,,De koeriersbaantjes waren eerst heel populair. Nu kiezen jongeren steeds vaker voor administratieve functies of iets in de marketing. Ze willen ook de vakantiebaantjes die aansluiten bij hun opleiding."

Moeilijk

Ook Danielle van den Boom van Boom Uitzendbureau aan het Stationsplein zegt dat het inderdaad moeilijk is 'om aan vakantiewerkers te komen'. ,,Met name in de logistiek en de bouw. Voor de horeca is het al helemaal moeilijk om aan mensen te komen, maar in die sector geldt dat ook voor vaste functies. Voor de administratie kan ik ze nog wel invullen. Dat zijn gewilde functies tijdens de vakantie."

Tekort

Dat komt ook doordat jongeren zelf niet graag in de weekeinden werken en gewoon op vakantie willen, aldus Pennings. Monsterboard.nl signaleert de komende tijd dan ook vooral een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en bezorgers en aan personeel bij ondernemingen, die 24 uur per dag werken zoals grote webwinkels en pakketdiensten. Woordvoerder Marianne de Bruijn: ,,Het gaat echt moeilijk worden om aan alle vragen te voldoen. Ik sluit niet uit dat het soms niet lukt."

Flexibel

,,In principe kan bij ons iedereen vanaf 16 jaar aan een baantje komen", zegt Mijntje Donners, senior rayonmanager bij Randstad in onder meer Den Bosch, Schijndel, Veghel en Boxtel. ,,Mits de jongeren een beetje flexibel zijn natuurlijk. Het kan zijn dat je heel vroeg op moet. Of in het weekeinde moet werken."

Lees ook: Strijd om vakantiewerkers door schaarste op arbeidsmarkt

Afname vakantiewerkers

Donners merkt het net als collega's dat er dit jaar veel meer vakantiewerk is dan in de afgelopen jaren. ,,De economie trekt aan, veel bedrijven hebben meer behoefte aan werknemers. En dus ook aan vakantiekrachten." Het aantal vakantiewerkers lijkt evenwel juist af te nemen. Oud-hockeyinternational Donners: ,,Er zijn meer manieren om aan werk komen, bijvoorbeeld rechtstreeks solliciteren bij een bedrijf of via een stage."

Via vrienden

Om aan meer vakantiekrachten te komen, wordt vooral een beroep gedaan op de jongeren die al werken via het uitzendbureau, zo vertelt Pennings. ,,Meestal krijg je dan de meest gemotiveerde mensen binnen." Maar dat maakt het niet altijd makkelijker, aldus Boom: ,,De jongeren komen meestal via vrienden aan een baantje, waar de salarissen vervolgens wel op aangepast moeten worden. Want voor het minimumloon komen zij niet meer."

Facebook

Dat het niet moeilijk is om voor leuke baantjes vakantiekrachten te vinden, blijkt uit het verhaal van exploitant John Brusselers van de Boxtelse recreatieplas De Langspier. ,,Wij hebben twaalf vakantiekrachten, daar heb ik geen uitzendbureau voor nodig", aldus Brusselers. ,,Het gaat via via. Of anders doet Facebook wonderen." Vakantiewerker Jesse van Vreede (20) uit Boxtel kan dat verhaal bevestigen. ,,Ik houd toezicht als lifeguard bij de plas of werk aan het onderhoud. Zo word je ook nog lekker bruin."

Valkuilen

Veel vacatures worden echter ook gewoon via het internet ingevuld. Eventjes googelen op vakantiewerk en er verschijnt een hele lijst vakantieklussen, zo blijkt. Let er daarbij wel op dat je weet wat er van je wordt gevraagd en dat het arbeidscontract duidelijk is, zegt Marcelle Buitendam van FNV Jong. De vakbond trapt deze week een jaarlijkse vakantiewerkcampagne af om jongeren te wijzen op valkuilen. ,, Zorg dat je je werk veilig doet. En let op of je vakantiegeld wordt betaald."

Een uitzendbureau? Het gaat via via. Of anders doet Facebook wonderen.

John Brusselers