Nieuws Actueel

Holten tekent massaal voor winkelen op zondag

Veel Holtenaren zetten graag hun handtekening voor de openstelling op zondag van de supermarkten Coop Leon Haanstra en AH Holten. Inmiddels hebben 4000 voorstanders hun goedkeuring gegeven.

Regien Klein Hegeman | Foto: Ronald Hissink 21 juli 2016

Koopzondag holten handtekening ronals hissink

Naast de voorstanders van openstelling op zondag klinkt er ook een ander geluid, weet Leon Haanstra, eigenaar van de Coop. ,,Van mensen die zelf niet de noodzaak zien om op zondag boodschappen te doen, omdat ze, zoals ze zelf zeggen, nog van de oude stempel zijn. En mocht een kopje suiker nodig zijn dan lenen ze wel bij de buren", vertelt Haanstra. ,,Maar ze zeggen er ook bij dat dat niet betekent dat ze nooit zullen komen."

Voldoende

Positieve geluiden dus. Maar de initiatiefnemers Leon Haanstra en AH-manager Jeroen Temmink zijn er nog niet. Om voldoende voorstanders binnen te halen, laten ze de actie nog de gehele zomerperiode duren. Bovendien krijgen toeristen en vaste recreanten een kans hun krabbel te zetten.

Bianca Veneklaas, campinghouder van de Holterberg, noemt het vooral een stukje service die de gemeente Rijssen-Holten mist naar de toeristen toe. ,,Het is geen grote urgentie dat de supermarkten op zondag open zijn, maar wel een serviceproduct naar de toeristen toe. Onze gasten zijn gewend om 'thuis' op zondag boodschappen te doen. Bovendien wordt er zondags wat meer uitgegeven door het kopen van lekkere dingen of luxe broodjes. We hebben het in Holten redelijk goed voor elkaar als klein dorpje. Dat komt mede doordat we een grote toeristische trekpleister zijn. Daar profiteren onze winkels in het centrum van. Ik zeg bij aankomst altijd dat er op zondag in Holten helaas niks open is en verwijs ze door naar Markelo en Goor. Zo jammer dat een geloofsovertuiging politiek gezien dit tegen houdt."

Oneerlijke concurrentie

Haanstra sluit zich daar volledig bij aan: ,,De gemeente kan tot 2018 de kop wel in het zand blijven steken, maar in deze tijd kom je er gewoon niet onderuit en moet je mee met de rest. Er is nu sprake van oneerlijke concurrentie; de campingwinkel wel open, de Avia die belegde en vers afgebakken broodjes verkoopt, de horeca doet goede zaken. Ik wil als ondernemer ook graag zelf bepalen of ik open wil of niet."

Gezinssituatie

Voorstander Ann Tuitert, moeder van twee jonge kinderen én fulltime werkzaam als leerkracht, juicht het boodschappen doen op zondag toe: ,,De gezinssituaties van tegenwoordig zijn anders. Doordat mannen en vrouwen allebei werken én de kinderen op zaterdag van alles hebben is het juist fijn om zondag ontspannen je ronde te doen."

In september hopen de initiatiefnemers een debat aan te gaan met de gemeenteraad van Rijssen/Holten.