Nieuws Actueel

Holten wil massaal open op zondag

Holten wil op zondag de winkels open. Rijssen denkt daar anders over. "Het is een heel belangrijke aanpassing."

Jarnik Busscher | Foto: Emiel Muijderman 21 maart 2016

Koopzondag holten emiel muijderman 10

Er blijkt heel veel behoefte te zijn aan een koopzondag in Holten, desnoods één keer in de maand. "Als we niet opengaan, is het een gemiste kans voor het centrum van Holten", aldus Gerald ten Have, eigenaar van Albert Heijn. De supermarkt gaat het liefst iedere zondag open. "Vooral in de toeristische periode is dit een toevoeging. Niet alleen voor ons, maar ook voor de plaats zelf." Deze toeristische periode loopt volgens Ten Have ongeveer tot oktober, maar ook daarna wil Albert Heijn open gaan op zondagen.

ServiceNiet alleen AH, maar ook de Coop in Holten ziet de koopzondag wel zitten, vertelt eigenaar Leon Haanstra. "Opengaan op zondag is slechts een kleine, maar heel belangrijke aanpassing voor Holten. Het is een stukje service voor onze klanten. Veel tweeverdieners verleggen hun vrije tijd tegenwoordig naar de zondag." Voor deze mensen moet het centrum van Holten een winkelgelegenheid worden. Haanstra heeft een soortgelijke discussie vaker gevoerd, namelijk in Nijverdal, waar hij ook een filiaal heeft. "Daar kreeg ik veel negatieve reacties, vooral toen ik op tweede kerstdag open wilde. Uiteindelijk besloot ik de zaak toch open te gooien. Wat denk je? De klanten hingen er met de benen uit."

Knoop doorhakkenVolgens Haanstra is het dus belangrijk om de knoop door te hakken. Toch is dit tot op heden nog niet gebeurd. Ook al valt het onder dezelfde gemeente, de winkeliers in Rijssen denken er heel anders over. Veelal vanuit geloofsovertuiging, maar ook om andere redenen. Margreeth van de Hee, eigenares van kledingwinkel VIF Jeans in Rijssen, moet er niet aan denken om op zondag te werken. "We hebben allemaal een gezin. We zien het niet zitten om zeven dagen in de week van huis te zijn." Naast het feit dat ze bij haar gezin wil zijn, heeft Van de Hee ook een andere reden: "We hebben connecties in het westen van het land. Zij zijn ook regelmatig op zondag open, maar de omzet is dan minimaal."

In Rijssen is de koopzaterdagavond doorgevoerd, volgens Van de Hee een prima alternatief. "Wat winkeliers hier op zaterdagavond verdienen, wordt in het westen op een hele zondag verdiend. Als we dat veranderen, gooien we onze eigen glazen in."Een aantal andere Rijssense winkeliers wil liever niet reageren.

Zelf kiezenVolgens Jan-Herman ten Velde, bestuurslid van de Holtense Handels Vereniging, moeten winkels zelf kunnen kiezen of ze open gaan op zondag. "Buiten de supermarkten om, willen sommige winkels niet eens elke zondag open, maar alleen op speciale dagen zoals de zondag voor kerst. Een ijssalon mag ook open, waarom een supermarkt dan niet?"

HABI-voorzitter Wim Meenks ziet Rijssense winkeliers niet opengaan op zondag. "Daar is geen animo voor. Het zal gewoon niet werken." Dat Holtense winkels de deuren wel willen openen, is volgens Meenks een ander verhaal. "Ik zal dat nooit blokkeren, maar ik zal het ook niet steunen." Joop Heusinkveld, eigenaar van Boekhandel Heusinkveld in Holten, vindt het meningsverschil uit de hand lopen. Hij snapt de gemeente wel. "Ze hebben te maken met een grote achterban." Heusinkveld ziet de zondag als een rustdag, maar zal nooit iemand verplichten om hetzelfde te denken. "Ik zeg toch ook niet dat je geen ijsje mag eten op zondag? Laat iedereen in zijn waarde en heb een beetje begrip voor elkaars keuzes. Dan moet het toch niet zo moeilijk zijn? Laat andere Holtense winkeliers toch lekker opengaan. Ik blijf lekker dicht."

DoorzettenCoop-eigenaar Haanstra laat het er niet zomaar bij zitten. Hij krijgt steun van Albert Heijn in Holten. Haanstra en Ten Have zullen alles op alles zetten om zo snel mogelijk de winkeldeuren te kunnen openen op zondag. "We hebben een formele reactie gehad, waarin staat dat de gemeente het besluit niet aanpast. Door deze keuze lopen potentiële klanten weg. Wij leggen ons er nog niet bij neer."

PeilingMaar liefst 27 van de 29 ondernemers in Holten wil de deuren openen op de zondag, blijkt uit een peiling van de Holtense Handels Vereniging (HHV). Er is inmiddels een concreet verzoek ingediend bij de gemeente Rijssen- Holten. Hoewel gemeenten sinds 1 juli 2013 de vrijheid hebben om winkels vrijstelling te geven voor zondagopenstelling, wijst het college van B en W van Rijssen- Holten het verzoek resoluut van de hand. Volgens burgemeester Arco Hofland staat dit in het coalitieakkoord. Hierin hebben SGP, CU, CDA en Gemeentebelang opgenomen dat koopzondagen tot 2018 niet aan de orde zijn. Het lijkt er niet op dat dit voor die tijd nog verandert. Het verbod geldt niet voor musea, campingwinkels, snackbars, ijssalons, horeca, videotheken, fietsverhuurbedrijven en theaters.