Nieuws Actueel

Hoogtijdagen voor kermis Boekel door te concurreren op prijs

Dorpskermissen hebben het zwaar. Waar ze in plaatsen als Megen, Herpen en Macharen de grootste moeite hebben om exploitanten voor hun kermis te vinden, bloeien die in Boekel en Venhorst als nooit tevoren. Zo schrijft het Brabants Dagblad.

Kees Backx | Foto: Van Assendelft 8 augustus 2017

KERMISBOEKEL2

In Esch trokken de exploitanten dit jaar voortijdig weg, wegens gebrek aan kermispubliek. En in Helvoirt weigerden enkele exploitanten zelfs op te bouwen. Ook in plaatsen aan de Maas is voor hen geen droge boterham te verdienen. Prijzen, in Esch 2,50 euro voor een rondje draaimolen, rijzen de pan uit. Zo niet in Boekel. ,,Wij zijn de goedkoopste kermis van heel Nederland”, zegt de Boekelse wethouder Henri Willems.

Voor een ritje in de kinderdraaimolen, de vliegtuigjes, de rups en de botsauto’s betaal je nu in Boekel en komend weekend in Venhorst 50 cent. En voor de Technodance, de cakewalk en de La Bamba tachtig cent. Op andere plaatsen zijn prijzen van 1,50 tot boven de twee euro eerder regel dan uitzondering.

Lees ook: Teamwork: samen bouwen aan Park Hilaria

Hoe dat kan? ,,Boekel en Venhorst zijn drukbezochte kermissen”, zegt kermisexploitant en organisator Léon Regter uit Langenboom. ,,Mensen komen hier jaarlijks massaal terug en dat heeft alles te maken met die lage prijzen”, zegt hij.

Vastgelegd

Die prijzen, evenals het aantal attracties, zijn contractueel vastgelegd met de gemeente Boekel. De kermis in Boekel telt vierentwintig attracties, die in Venhorst (1.700 inwoners) twaalf. De gebroeders Regter bezitten er zelf vijfentwintig. ,,Maar wij hoeven echt niet overal zelf te staan. In Boekel bijvoorbeeld staan er vier van ons. De rest zijn anderen. Het is wel zo dat als er een tussenuit valt, wij eenvoudig in staat zijn om het gat op te vullen”, zegt Regter.

Regter organiseerde in het verleden ook de kermissen in plaatsen als Megen, Macharen, Herpen en Ravenstein. ,,In ruil mochten wij met een aantal attracties gratis in Oss staan. Want dat is natuurlijk toch onze core-business: wij zijn kermisexploitanten en geen organisatiebureau. De gemeente Oss heeft inmiddels gekozen voor een andere exploitant.” Dat is Minus Hinzen uit het Limburgse Swalmen geworden.

Suikerspin

In veel Osse kerkdorpen gaat het moeizaam met de kermissen. In Megen hield exploitant William Lutgens met zijn trampolines het dit jaar al na twee dagen voor gezien. Ook de suikerspin en de eetkraam vertrokken voortijdig. En het had niet veel gescheeld of er was zelfs geen draaimolen geweest. Slechts door ingrijpen van de gemeente kwam er op het laatste moment nog een caroussel, á twee euro per rit.

Organisator Minus Hinzen gaf eerder tegenover het Brabants Dagblad toe dat er niks te verdienen viel in Megen. Exploitanten klagen dat er alleen nog fietsers en bejaarden komen. Hinzen houdt zijn hart vast of hij exploitanten kan vinden voor de kermissen in Macharen (eind augustus) en Haren (begin september).

Geen verhoging

Het contract van Regter met de gemeente Boekel loopt volgend jaar af. Volgens hem zullen in een nieuw contract de prijzen niet of nauwelijks omhoog gaan. ,,Zolang de kermis zo massaal bezocht wordt, is dat ook niet nodig”, zegt hij.

Mensen komen hier terug en dat heeft alles te maken met de lage prijzen.

Léon Regter