Nieuws Actueel

Horeca: bedrijven zullen omvallen door koopkrachtplannen kabinet

Horecaondernemers zullen komende winter omvallen als de uitgelekte koopkrachtplannen van het kabinet onveranderd blijven. Daarvoor waarschuwt Robèr Willemsen, voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op de plannen. KHN begrijpt 'absoluut niet' waarom de rest van het bonnetje van de koopkrachtreparatie opnieuw bij de horeca gelegd wordt, waar de coronacrisis diepe sporen heeft achtergelaten.

Van onze redactie 2 september 2022

Horeca koopkracht crisis energie coronacrisis inflatie KHN kabinet plannen prinsjesdag

Foto: Shutterstock.

De Ondernemer Vandaag: het laatste ondernemersnieuws

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘Rekening koopkrachtcrisis belandt door kabinetsplannen ten onrechte bij ondernemers’

Die schade is volgens Willemsen ook nog lang niet ingelopen. Daarbij staan de marges de afgelopen maanden onder druk door stijgende energie- en grondstofprijzen. Ook is afgesproken dat het jeugdloon omhoog gaat. Alles bij elkaar lijkt het Willemsen vrij waarschijnlijk dat horecaondernemingen zullen omvallen dit najaar.

De plannen zouden pas vanaf begin volgend jaar gaan gelden. Het aantal bezorgde telefoontjes aan de brancheorganisatie, dat al maanden stijgt, is na het uitlekken van de plannen fors toegenomen.

Robèr Willemsen, voorzitter KHN.

Marges in horeca onder druk

Consumenten die deze winter veel meer geld kwijt zijn aan energie en boodschappen, zullen gaan besparen op restaurant- en kroegbezoeken tijdens de voor de sector belangrijke feestdagenperiode, schat Willemsen in. ,,Dat zal ten koste gaan van de omzet voor horecaondernemers", zegt hij.

Volgens Willemsen heeft de helft van de horecabazen een negatief eigen vermogen. Ook moet er nog uitgestelde belasting terugbetaald worden vanaf 1 oktober. ,,De meeste bedrijven hebben sinds de heropening in maart goede omzetten gedraaid, maar door stijgende kosten staan de marges onder druk. Ergens houdt het dan op, als ze moeten gaan aflossen", schetst Willemsen.

Lees ook: Sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel vraagt 100 euro bij reservering: ‘Mensen boeken voor 4, maar komen doodleuk met z'n tweeën’

Werkgeverslasten aanpakken

Herman Hell, eigenaar van horecazaken in Rotterdam, spreekt van een perfect storm deze winter voor de horecabranche. Als het minimumloon inderdaad omhoog gaat met tien procent, heeft dat volgens Hell een "opwaarts effect" op de andere lonen in de sector. Krimpflatie, het verkleinen van bijvoorbeeld porties, is volgens hem niet aan de orde in de horeca en zal ook zeker niet helpen om de problemen op te lossen. Lastenverzwaringen doorbelasten aan de consument "kan echt niet meer", zegt hij.

Willemsen hoopt nog op andere maatregelen om de werkgeverslasten aan te pakken. Volgens hem wordt de rekening onevenredig verdeeld. ,,Daar zijn we heel gefrustreerd over." Hell wil dat het kabinet nadenkt of de belastingschuld voor de horeca kwijtgescholden kan worden. ,,Dat zou fantastisch zijn en geeft lucht."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws