Nieuws Actueel

Horeca maasgebied Oss trekt meer bezoekers

Knap stil kan het nog zijn op de dijk. Toch is de groei van het aantal bezoekers volgens horecabazen al begonnen, schrijft het Brabants Dagblad.

Maarten van den Hurk | Foto: Peter van Houwelingen 6 december 2016

Brabantse dijk

Er moet niet alleen meer wáter gaan stromen langs de dijken tussen Ravenstein en Lith. Meer recreatieve bezoekers, en daardoor meer geld in het laadje van de middenstand, is evenzeer een doel van de Maasplannen voor dit gebied. De gemeente Oss ziet een nieuwe economische drager ontstaan.

Bomvol

Een glimp van die gouden toekomst was afgelopen weekend al merkbaar. "De wandelaars bleven maar komen, niet normaal meer", blikt Jacqueline van Dieten terug. Zij is de kasteleinse van De Drie Sterren, het kleine cafeetje op de dijk in Demen: "Zondag zat het bomvol hier, we konden gewoon niet meer mensen kwijt."

Verantwoordelijk voor de stroom bezoekers op en over de dijk was een wandeltip in het Brabants Dagblad plus alle zusterkranten, inclusief het Algemeen Dagblad. Bij een miljoen huishoudens viel de lovende pagina over de NS-tocht 'Land van Ravenstein' op de deurmat. Een publicitair mazzeltje dat past bij regio's die in beweging komen en nieuwe activiteiten ontwikkelen.

Wandelaars

Het Maasgebied boven Oss trekt dit jaar vooral al meer wandelaars. "In een weekend met een beetje mooi weer zie je ze hier tegenwoordig zowat in de file over de dijk lopen", zegt een Diedense terwijl ze haar hond uitlaat in het ruime groen tegenover de molen.

Maar, die drukte is er bepaald niet alle dagen. Doordeweeks kan het op de Maasdijk nog knap rustig zijn, zeker in deze wintermaanden. Daarom blijft dan bij De Drie Sterren, dat in zomer en lente wel hele weken open is, de knip op de deur. Met als gevolg dat een wandelaar of fietser vanuit Ravenstein niet 3 maar bijna 7 kilometer over de fraaie Maasdijk moet trekken, voordat hij bij een horecazaak terecht kan voor iets simpels als een kop koffie.

Er valt rond de dijk nog veel te winnen, vindt Ryan de Kleijn. Haar gasterij tHuis, vlakbij de markante zendtoren van Haren, zal hier over vijf jaar echt niet meer de enige tent zijn die altijd open is: "Over vijf jaar zul je dat zeker ook in Demen zien, misschien ook in Dieden. En ook bij de zaakjes op de dijk in Megen zul je vaker terecht kunnen."

Samen met haar man Jan van Houwelingen begon De Kleijn begin 2016 een gasterij (eetgelegenheid en bed & breakfast) in een al enige tijd gesloten cafépand. Het eerste jaar geeft ze het cijfer 7 tot 8. Het bezoek vanuit de directe omgeving kan nog beter maar het bezoek van buitenaf is meegevallen, zegt het stel. De Maasregio trekt al aardig wat groepsuitjes en dagjesmensen. De Kleijn: "We zien hier bijvoorbeeld ook regelmatig fietsers die in hotel De Naaldhof logeren en dan tochtjes doen."

Tanken in de buurt

Van zulke kruisbestuiving is de regio zich nog onvoldoende doordrongen, meent Van Houwelingen: "Het is niet alleen de horeca die van recreanten profiteert. Het brood dat ze bij ons eten komt van een bakker uit Oss en als ze moeten tanken dan doen ze dat ook hier in de buurt."