Personeel

Halfuur wachten op koffie of biertje lijkt voorbij, personeelstekort in horeca neemt af

 
Ernstige personeelstekorten in de horeca zijn voorbij. Foto: Guus Schoonewille Guus Schoonewille.
Guus Schoonewille.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Met de eerste milde dagen op komst bereiden horecabazen zich voor op het terrasseizoen. Een halfuur wachten op je cappuccino? Die tijd lijkt voorbij: ondernemers concluderen voorzichtig dat de ergste personeelstekorten verleden tijd zijn. ,,We zitten weer op het niveau van voor corona.’’

Lees verder onder de advertentie

Tuurlijk: een structureel tekort is er in de horecasector altijd, zegt Marijke Vuik, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in het AD. ,,Maar het enorme personeelstekort dat er na corona heerste, daarvan is geen sprake meer. Qua krapte zitten we weer op het niveau van voor corona. Het gaat eigenlijk wel weer een beetje, is wat we van veel ondernemers horen.’’

Per 1 januari controleert de Belastingdienst strenger op schijnzelfstandigheid: ondernemers kunnen een boete riskeren wanneer het erop lijkt dat, een kok bijvoorbeeld, een verkapt dienstverband heeft. Het heeft ertoe geleid dat best wat horecabedrijven niet meer werken met zzp’ers, zegt Vuik. ,,Het is te vroeg om te concluderen of dat weer zorgt voor een groot tekort aan bijvoorbeeld chefs. Maar wat we aan de andere kant wel horen is dat sommige van deze zzp’ers nu júist op de vacatures in loondienst solliciteren en dus ook weer gaten opvullen.’’

Lees ook: Ruim 4 op de 10 zzp’ers hebben last van handhaven wet schijnzelfstandigheid

Lees verder onder de advertentie

Gestopt met het inzetten van zzp’ers

Ze merken het bij De Horeca Groep, een horecaorganisatie met meerdere zaken in Leiden. ,,Wij zijn helemaal gestopt met het inzetten van zzp’ers’’, zegt manager Tom Peerdeman. ,,We merken daardoor dat er meer reacties komen op de vacatures die we uit hebben staan: koks die besluiten om in loondienst te komen, bijvoorbeeld. We hebben überhaupt eigenlijk niet veel te klagen over de nieuwe aanwas. De situatie is beter dan een aantal jaar geleden.’’

Het imago van de slechtbetaalde horeca is echt veranderd

Jan Hagenouw

Ook Laurens Meyer van de Meyer Horeca Groep (van onder andere de Drie Gezusters in Groningen, Café Vulling in Breda en Biercafé Boudwijn in Rotterdam) ziet dat ‘de tekorten langzaam minder worden’. ,,Enerzijds zijn het misschien mensen die zzp’er waren en nu in vaste dienst overstappen, anderzijds zijn er natuurlijk ontzettend veel horecabedrijven verdwenen in de afgelopen jaren. Dat personeel gaat ook ergens heen. Wij zijn op dit moment redelijk goed voorzien, maar in de horeca blijft: genoeg is het nooit.’’

Creatieve oplossing in strijd tegen personeelstekort horeca

Het vroeg in de afgelopen jaren vaak om creatieve oplossingen, zag Vuik van de Koninklijke Horeca Nederland. ,,Denk aan steeds vaker het gebruik van de qr-codes in horecazaken, maar ook ontwikkelingen als schoonmaakrobots in hotels en slimmere apparatuur in keukens.’’

Lees verder onder de advertentie

In verschillende horecazaken van Meyer kunnen mensen hun bestellingen bijvoorbeeld zelf aan de bar afhalen, zegt hij. ,,Je moet in deze branche soms creatief zijn. Als mensen zelf iets afhalen aan de bar laten we dat natuurlijk ook weer terugkomen in de prijs: dat maakt het voor gasten weer aantrekkelijker.’’

Lees ook: Belastingdienst gaat toch niet werken met ‘schijnzelfstandige zzp’ers

Cao aangepast en salarissen horeca verbeterd

Het verrast Jan Hagenouw, die zijn eigen horecazaak heeft in Utrecht en voor zijn werk als vertegenwoordiger van de Koninklijke Horeca Midden-Nederland veel ondernemers spreekt, niet dat het ‘de goede kant op gaat met de personeelstekorten’. ,,Het imago van de slechtbetaalde horeca is echt veranderd. De cao is behoorlijk aangepast en de salarissen zijn een stukje beter geworden.’’

Lees verder onder de advertentie

Maar bovenal leidden de tekorten ertoe dat zaken een stuk zuiniger zijn geworden op hun personeel, ziet Peerdeman van de Leidse Horeca Groep. ,,Je moet je in deze tijd gewoon heel erg binden aan werknemers en actief voor een goede werksfeer zorgen. Je wil dat ze blijven en dat ze goed worden getraind. Dat is echt anders dan vroeger. ‘Hard voor weinig, nooit chagrijnig’, dat zit er niet meer bij.’’

Openstaande vacatures

De laatste cijfers van het UWV dateren uit juni 2024. Toen stonden er 2442 vacatures voor kelners en barpersoneel open, vergelijkbaar met vóór corona (2945 vacatures in januari 2020).

Waar er in januari 2020 719 managers werden gezocht waren dat er in juni vorig jaar 768. In januari 2020 werden er 1092 keukenhulpen gezocht, in juni 2024 waren dat er 848.

Onder koks blijft het tekort groot. Stonden er in januari 2020 1439 vacatures open voor koks, waren dat er in juni 2024 maar liefst 2292.

Lees verder onder de advertentie