Nieuws Horeca

Bij het Rotterdamse Deliz is het alsof je bij je moeder eet

Hoe koud het ook is in de hal van Marché in Rotterdam-Noord, voor de toonbank van Déliz stroomt de warmte je tegemoet. En die komt niet alleen van de houtskoolgrill. Dat schrijft het AD.

Lot Piscaer | Foto: Sanne Donders 23 februari 2018

1deliz2366 Sanne Donders

Deels is die warmte afkomstig uit de keuken van het Marokkaanse afhaalzaakje, waar Mohamed Fatih kundig zelfgemarineerde stukken kip, merguezworstjes en gehakt grilt voor op de broodjes. De vlammen slaan er soms vanaf. Maar de meeste warmte komt heel ergens anders vandaan: eigenares Fatima Jiber brengt met haar hartelijkheid de gevoelstemperatuur in de hal zo een paar graden omhoog.

Eigen afhaalzaak

Fatima en haar man Mohamed investeerden hun spaargeld in Déliz Sandwich BBQ, hun eerste eigen afhaalzaak. Fatima: ,,Ik heb vroeger veel in de horeca gewerkt, maar sinds de komst van onze drie kinderen zat ik thuis. Dat wil ik niet meer - ik wil werken. Ook als voorbeeld voor mijn kinderen. Vanaf mijn 20ste wist ik al dat ik mijn eigen zaak wilde. Ik heb verder geen diploma's, maar koken kán ik."

Lees ook: Eefje wil zich onderscheiden met gezonde afhaalmaaltijden

Lekkerder

En daar is geen woord van gelogen. Fatima is afkomstig uit Fez, de stad die in Marokko zelf bekendstaat om het lekkere eten en de tajines. ,,Historisch gezien heeft Fez een vrij gemengde bevolking, met een grote Joodse gemeenschap. Wellicht dat al die invloeden van de Joodse, Arabische en Franse keukens het allemaal nét iets lekkerder maken."

Warme paprikaspread

Hier gaat niemand weg zonder even te proeven. ,,Een kopje muntthee? Wat warme paprikaspread, versgemaakt? Of heb je de harira al eens geproefd?" Knappe gast die het weigert. ,,Dat uitdelen zit in onze cultuur. Het kost mij niet veel, en ik maak er iemand blij mee."

Familieboomgaard

Naast de broodjes met gegrild vlees kun je hier je hart ophalen aan versgemaakte Marokkaanse mezze. Een auberginedip, kruidige spinazie met komijn, verrukkelijke bloemkool, een frisse salade, noem maar op. Fatima stelt met liefde een schotel voor je samen. Vlees of vegetarisch, alles kan. De olijfolie komt van de familieboomgaard in Fez, en is geperst door Fatima's vader.

Vrijdag couscousdag

Ook hele tajines met langzaam gegaarde groenten, kruiden en vlees gaan er over de toonbank. Op vrijdag is het in Marokko couscousdag, dus ook bij Déliz. ,,Ik kook zoals ik thuis ook kook." Het mooiste compliment kreeg Fatima van een vaste klant: ,,Ze zei: 'Fatima, bij Déliz is het alsof ik bij mijn moeder eet'."

Energie

Fatima en Mohamed staan zeven dagen per week in hun zaak. ,,Dat is zwaar, maar ik krijg er ook energie van." De Marché mag dan in zwaar weer verkeren, bij Déliz staan altijd mensen. Vastberaden werkt het echtpaar door. Fatima: ,,Ik ga door. Dit kan ik."

Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg: ‘Fatima, bij Déliz is het alsof ik bij mijn moeder eet'

Fatima Jiber, Déliz