Nieuws Horeca

Biologische groenteboer komt weer aan huis in Nijverdal

Jeroen Wolterink (45) is duurzaam hovenier. Daarnaast teelt hij op biologische wijze groenten en aardappelen, die binnenkort aan huis kunnen worden bezorgd, zegt de Tubantia.

MARGA WIND | FOTO EMIEL MUIJDERMAN 7 november 2017

829452

Voor zijn huis staat al een paar jaar een in het oog springend groentekraampje. De Grotestraat is een drukke doorgangsweg, dus bij veel mensen zal de kraam ongetwijfeld zijn opgevallen.

Lage prijzen

"Het is begonnen met verkopen aan kennissen en vrienden, maar mond- tot-mondreclame gaat snel," vertelt Wolterink. Omdat de groenten en aardappelen helemaal in eigen beheer worden geteeld, kan hij de prijzen laag houden. Voor een bloemkool of een zak spruitjes betaal je één euro, een zak aardappelen van 10 kilo kost 7 euro.

Lees ook: Jonge ondernemer (24) verkoopt eerlijke, transparante en duurzame kruiden

Boerderij

De voorliefde voor tuinieren en telen zat er al vroeg in. Als kleine jongen hielp Wolterink zijn opa op de boerderij. "De groenten en aardappelen die ik verkoop, hebben ook veel meer smaak. Het komt van Nijverdalse grond en veel mensen staan de lage prijzen ook aan. Het is allemaal wel heel standaard, maar prima voor hier in Nijverdal. Met een avocado hoef ik niet aan te komen."

Gat in de markt

De verkoop van biologisch geteelde groente is een gat in de markt. "Aan het eind van de dag, ben ik mijn groenten van de kraam wel kwijt. Meestal aan mensen hier uit de buurt," aldus Wolterink. "Omdat het zo goed loopt, wil ik mijn bezorgservice opzetten. Er komt een webwinkel, waar mensen hun bestelling kunnen plaatsen. En dan wordt dinsdag de bezorgdag."

6000m2

Aan de Veenweg heeft hij een terrein van 6.000 vierkante meter. Hier kweekt hij al jaren kerstbomen. Het is de bedoeling dat de helft van de grond straks moestuin wordt. "Ik werk zonder bestrijdingsmiddelen en met toevoeging van mineralen en micro-organismen. Ik verwacht dat de bezorgservice een succes wordt want Nijverdal heeft nog geen groenteboer die geheel op duurzame wijze teelt. We hebben nog wel een poging gedaan om een pand te huren in het Nijverdalse centrum, maar de hoge huur is niet op te brengen."