Nieuws Horeca
De broers achter Brothers: 'Horeca moet de prijzen durven verhogen'
Discotheek Brothers gaf de broers Peek naam en faam, maar ze zijn blij dat die deur dicht is. Met hun overige horecaconcepten zijn ze druk genoeg en er komt een roerige tijd aan. Er zijn veel te veel evenementen, de prijzen stijgen de pan uit en o ja, corona is er ook nog. ,,Wij horecaondernemers nemen het risico en we hebben geen plan B."

Rob (rechts) en Marco Peek op festivallocatie Fort Vechten in Bunnik. Foto: Ruud Voest
Het
sluitingsfeest van zijn discotheek Brothers in Bunnik in april was
magisch, maar toch trok oprichter en eigenaar Rob Peek de deur met
een goed gevoel dicht. ,,Ik zei het de volgende dag al tegen mijn
broer Marco, dat ik
wakker werd met het gevoel dat het een heel goede beslissing is
geweest.”
De
rek was eruit en hoe zeer het hem ook aan het hart gaat, vraagt Peek
zich af of er wel toekomst is voor de discobranche. ,,We hadden
onlangs een bijeenkomst van een organisatie die vroeger Disco Brains
heette. Het was een soort reünie, want de meeste discotheken zijn er
niet meer. Ik sprak er iemand die zei vroeger open te gaan en vroeger
te sluiten. Mensen willen gewoon niet meer tot vijf uur in de ochtend
werken. Het is goed dat we de boel hebben verkocht. Het runnen van
een discotheek is een bijzonder vak, maar er komen te veel
uitdagingen aan en ik vraag me af of we Brothers er wel bij hadden
kunnen doen.”
Twijfel over corona in het najaar maken nabije toekomst voor Brothers Horeca Groep onzeker
Hoewel
Brothers hen naam en faam gaf, runnen de broers Marco en Rob Peek in
Midden-Nederland elf horecaconcepten in achttien vestigingen,
variërend van luxe (De Hoefslag) tot casual (Meneer Smakers) en van
klein (weer Meneer Smakers) tot grote festivallocaties (Fort bij
Vechten). Personeelstekort, kostenstijgingen en toch weer de twijfel
over corona in het najaar maken de nabije toekomst voor de Brothers
Horeca Groep (BHG) onzeker. Peek: ,,Ondernemen in de horeca is op dit
moment risicovol. We kunnen een kerstmarkt plannen in onze locatie in
Fort Vechten, maar daar moet ik investeringen voor vastleggen. En wie
betaalt deze als het uiteindelijk niet doorgaat?”
"Leveranciers komen overal mee weg. Het is een soort landjepik geworden"
Het lijkt dat iedereen een evenement wil, maar dat kan niet
Tijdens de coronaperiode heeft BHG altijd het risico zelf genomen. Werd een feest door de maatregelen geannuleerd, dan draaiden Peeks bedrijven voor de kosten op. Eigenlijk is dat geen haalbare kaart. De horeca kan dat helemaal niet betalen. ,,Normaal deel je dan de kosten. We hebben ervoor gekozen dat niet te doen, om de klant aan ons te binden. Nu komen die evenementen deze zomer wel weer terug, maar het is eigenlijk uitgestelde omzet.”
Al die bruiloften die twee jaar zijn uitgesteld vanwege de maatregelen, alle evenementen die zijn afgelast en nu weer worden ingehaald, leggen een enorme druk op het personeel. Want er komen immers ook nog nieuwe aanvragen voor bruiloften bij. Die drukte zorgt ervoor dat het beste uit de werknemers naar boven moet worden gehaald. ,,Tot de zomervakantie is het onze drukste periode ooit. Iedereen wil een evenement nu het kan. Maar het kan niet. Op sommige locaties zit al een stop. Helemaal volgeboekt. Dat vergt veel van de mensen. Het is mooi om dat dan met een team in goede banen te leiden. Nu is het hard werken, maar straks in rustige tijden gaan we dat wel weer goedmaken."
'Horeca moet niet bang zijn prijzen te verhogen'
Achter de schermen is het een gevecht om de evenementen goed voor elkaar te krijgen. Als je nu als organisator in gang schiet, ben je te laat. Zeker tot en met september is er niets is meer te krijgen. Van dj tot dranghek, alles is geboekt. ,,Het is gewoon drama. We hadden een spantent gekocht en betaald, maar konden 'm nog niet laten leveren op ons terrein. Bleek dat die spantent was doorverkocht. Er is zo veel vraag naar dat materiaal, de leveranciers hebben het monopolie.”
De schaarste bij toeleveranciers en gestegen personeelskosten zullen uiteindelijk te merken zijn in de portemonnee van de consument, meent Peek. ,,Dat is niet te vermijden. Maar we moeten als horeca ook niet bang zijn onze prijzen te verhogen. De salarissen gaan tenslotte ook overal omhoog. Wel moeten de prijzen bij het concept passen. We kunnen een biertje bij Meneer Smakers wel vier euro maken, maar dan gaan die klanten het wel bij de supermarkt ernaast halen. Voor De Hoefslag is het een ander verhaal. Daar wordt dat biertje netjes gebracht door de bediening. Dan klopt het bedrag wel.”
Welk bedrag precies passend is, bepalen de financiele mensen binnen de groep. ,,We hebben eerst goed gekeken naar onze verschillende horecaconcepten. We zien hoe de kosten stijgen en we weten wat de marge moet zijn. Dan weet je ook wat je de klant moet vragen.”
Lees ook: Eventexperts: 'Massale zakelijke evenementen zijn uit, hybride variant gaat het niet redden'
Geen plan B voor een nieuwe periode met corona
Toch ziet Peek met vertrouwen uit naar de tweede helft van het jaar. Hij kan als ondernemer in ieder geval weer aan knoppen draaien, zonder lijdzaam toe te zien hoe zijn bedrijven verpieteren in een lockdown. Door het seizoen van de buitenevenementen wat op te rekken richting oktober, probeert Brothers ruimte te krijgen in de agenda. Dat lukt schoorvoetend. ,,Vaak is het in oktober nog prima weer. Toch merken we dat mensen voorzichtig zijn. Komt er een nieuwe coronaperiode aan? Ook nu nemen wij weer het risico, daarin moeten we toch meebewegen. We hebben bewust geen plan B voor als het niet doorgaat. We gaan niet weer op slot als horeca, daarvan ben ik overtuigd. Daarbij lenen onze concepten zich niet voor bezorging. Dus we zullen weer continu schakelen als bedrijf en kijken wat mogelijk gaat zijn.”