Nieuws Horeca

Frituurbranche met handen in haar: energiekosten onbetaalbaar

De toch al hoge energieprijzen gaan nog verder omhoog door de oorlog in Oekraïne. Ondernemers in de frituurbranche kunnen hun gasrekening niet meer betalen. ‘Je kunt niet zomaar je gasbrander lager zetten, dan kun je geen friet meer bakken.’

Juliët Meulendijks (de Volkskrant) 4 maart 2022

Frituur frituurzaak energie crisis

Branchevereniging ProFri schat dat zo’n 70 procent van de frituurzaken nu of op korte termijn hard wordt geraakt. Foto: Shutterstock.

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Stan Ophorst is eigenaar van Cafetaria Ophorst in het Brabantse Sprang-Capelle. In september betaalde hij nog 1200 euro voor zijn gas- en elektriciteitsrekening. Nu is dat het driedubbele. Hij pakt zijn huidige stroomtarieven er even bij. ,,Ik zie dat de energieprijzen van morgen een stuk hoger zijn dan die van vandaag. De gasprijs is ook ontploft'', zegt hij vermoeid tegen de Volkskrant.

,,Ik heb sinds september geen salaris meer. Je wil je personeel kunnen betalen. De vaste lasten zoals een hypotheek houd je ook'', zegt hij. Omdat zijn vrouw een baan heeft, lukt het Ophorst nog om zijn rekeningen te betalen. ,,Maar we zien dat het elke maand moeilijker wordt.''

''Je betaalt meer aan belasting dan aan verbruik. Als ze in Den Haag niet ingrijpen, zitten we over een halfjaar met veel meer werklozen''

Stan Ophorst, eigenaar Cafetaria Ophorst

Veel ondernemers in frituurbranche werken met een flexibel contract

Brancheorganisatie Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) sloeg donderdag alarm. De energierekening voor hun leden is nu ‘echt onbetaalbaar’. ,,Het betreft veelal kleine zaken'', zegt directeur Frans van Rooij. ,,Ze werken met installaties waar een gasbrander onder zit. Die kun je niet zomaar lager zetten, want dan kun je geen friet meer bakken.'' Veel ondernemers werken met een flexibel contract. Wanneer dat afloopt, wachten de veel hogere prijzen.

Niet alleen ondernemers, ook hun klanten kampen met een hogere energierekening. Van Rooij zegt dat zij minder snel een frietje gaan halen omdat ze minder te besteden hebben. ,,Ondernemers zouden hun prijzen met minimaal 20 procent moeten laten stijgen. De prijzen in de supermarkten zijn ook verhoogd. Consumenten worden van alle kanten geraakt'', zegt Van Rooij.

Lees ook: Drukte bij installateurs van warmtepompen en zonnepanelen door stijgende gasprijs

Zo’n 70 procent van de frituurzaken wordt nu of op korte termijn hard geraakt

Ophorst is al twintig jaar een begrip in Sprang-Capelle. ,,Ik draai hier iedere middag zelf de deur open en iedere avond draai ik hem ook zelf weer dicht.'' Zijn klanten heeft hij in die tijd goed leren kennen. ,,Ik heb hier aan mijn toonbank een hele generatie zien opgroeien. Dat heb je met een buurtcafetaria. Als je zegt dat je van 1200 euro naar 3600 euro bent gegaan, zie je het kunstgebit nog net niet bij ze uit de mond vallen.''

ProFri schat dat zo’n 70 procent van de frituurzaken nu of op korte termijn hard wordt geraakt. ,,Onze verwachting is dat het voor een aantal ook fataal wordt. Corona hangt bij velen nog als een molensteen om de nek, dit komt erbij.''

Een aantal frituurzaken kan tot 1 april aanspraak maken op het steunpakket van de overheid. De brancheverenging roept het ministerie van Economische Zaken op met nieuwe steunmaatregelen te komen. ,,Kijk naar de energiebelasting'', zegt cafetaria-eigenaar Ophorst. ,,Je betaalt meer aan belasting dan aan verbruik. Als ze in Den Haag niet ingrijpen, zitten we over een halfjaar met veel meer werklozen.''

Lees ook: Turbulente tijden voor chrysantenkweker: ‘Is dit ondernemen of pokeren?’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws