Nieuws Horeca
Lokale verschillen prijs pilsje en cappuccino op terras groot: wat zijn de oorzaken?
Een pilsje van 3,60 euro en een cappuccino van 4 euro. De prijzen voor een rondje op het terras zijn door veel horeca-ondernemers verder omhoog geschroefd. Maar de lokale verschillen zijn soms groot, blijkt uit een rondgang langs een aantal terrassen. Hoe kan dat?

Een zomers terras in Nijmegen. Foto: Shutterstock
Daarom hield de Gelderlandereen rondgang. Wat blijkt?Voor een pilsje ben je in de Gelderse gemeenten Didam, Groesbeek, Tiel, Tolkamer, Wijchen en Doetinchem het goedkoopst uit met een prijs van 2,80 tot 3,20 euro. Een duur biertje van 3,60 euro tappen ze in Arnhem. Een cappuccino kost tussen de 3 euro en 3,50 met een uitschieter naar zelfs vier euro (in Ede) voor dit luxe bakkie koffie.
De hoge prijs brengt de lokale horeca in een spagaat. Sommige ondernemers durven niet alle gestegen kosten door te berekenen, want dat zou zeker vaste klanten afschrikken. Van de andere kant, zegt Naömi Philipsen van Eetkamer Lamens in Ede: ,,Heineken heeft twee keer achter elkaar de prijzen verhoogd, in totaal 10 procent, dan moeten wij mee.”
''Kijk, 3,50 euro op een festival voor een slecht getapt biertje in plastic: dat vind ik wel veel geld. Maar hier, in glas, met ijsblokjes in de frisdrank, keurig geserveerd: daar betaal je dan gewoon voor''
Biertje, cappuccino en cola in het afgelopen jaar 5 à 10 procent duurder geworden
Horecabezoekers hebben het ervoor over. ,,Kijk, 3,50 euro op een festival voor een slecht getapt biertje in plastic: dat vind ik wel veel geld. Maar hier, in glas, met ijsblokjes in de frisdrank, keurig geserveerd: daar betaal je dan gewoon voor,” zegt René Goossens uit Beugen, die op een Nijmeegs terras zit.
De gemiddelde prijs voor een cappuccino is nu 3,25 euro. Voor een cola is dat 2,95 euro en een pilsje (25 cl) kost 3,35 euro, weet data- en analysebureau Tapp voor de horeca. Aan de hand van gegevens van ruim 3.400 horecalocaties komen deze gemiddelde prijzen eruit rollen, zegt Pieter de Haas van Tapp. Een biertje, een cappuccino en een cola zijn in het afgelopen jaar 5 à 10 procent duurder geworden, zegt hij.
Lees ook: TAPP haalt miljoenen op voor data-gedreven verbetering horecaondernemingen
‘Locatie is doorslaggevend’
Maar wat verklaart nou de regionale prijsverschillen? ,,Locatie. Dat is echt doorslaggevend. Midden op de Veluwe, op een doorgaande route van fietsers en wandelaars, kun je misschien wel meer vragen dan op een marktplein waar ondernemers naar elkaar kijken wat ze doen met de prijs. Op een hip dakterras is de koffie duurder dan in een dorpskroeg,” zegt journalist Michael Simon. De Arnhemmer is betrokken bij de jaarlijkse Terras Top 100 van horecavakblad Misset Horeca.
De behoefte om elkaar te ontmoeten is groter dan het chagrijn om de gestegen prijzen. ,,We zitten massaal op het terras. Mensen hebben behoefte om eruit te zijn, elkaar te ontmoeten na corona”, weet horeca-adviseur Ton Lenting. ,,Het is allemaal iets duurder, maar mensen hebben er begrip voor.”
Horecabezoekers rekenden in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld zo’n 7 procent meer af dan een jaar eerder, aldus ING. Het aantal pintransacties was vrijwel gelijk aan dezelfde periode in 2022.
Lees ook: Horeca stuk duurder, maar doet nog altijd goede zaken: voor hoe lang nog?
In Nijmegen worden prijzen jaarlijks vastgesteld
Op het terras van café Sjors & Sjimmie op het populaire Nijmeegse Koningsplein vermeldt de uitgebreide kaart geen prijzen. Maar bij de buren van café De Opera doen ze daar niet geheimzinnig over. Cola 3,10 euro, cappuccino 3,10 euro, pils 3,50 voor 0,25 cl.
,,We stellen de prijzen eens per jaar vast, in navolging van de grote biermerken. Dan maken we de kaart voor het hele jaar”, zegt de bedrijfsleider van de Opera. Hij schat dat alles een paar dubbeltjes hoger is dan twee jaar geleden, zo’n 6 procent. ,,Alles is duurder, de inkoop, de energie, de lonen. Daar moeten we in mee. Klanten snappen dat, ze zien ook dat alles duurder is geworden en bestellen net zo als voorheen.”
Biercafé Substitute in Ede: ‘Wat duurder dan de rest’
Bij biercafé Substitute in Ede kost een cola 3,20 euro terwijl het 2 jaar geleden 2,90 was. Een pilsje is 20 cent duurder geworden, een cappuccino 10 cent ,,Sommige gelegenheden gooien de prijzen 2 of 3 keer omhoog in een jaar, wij hebben het in één keer omhoog gegooid, uiteindelijk gaat alles toch verder stijgen. Daarom zijn we op dit moment misschien wat duurder dan de rest”, vertelt Sam Kersten, mede-eigenaar van de horecazaak.
Ook Eetkamer Lamens heeft de prijzen opgeschroefd. Een biertje is 25 cent duurder geworden, een cappuccino zelfs 50 cent: van 3,50 naar 4,00 euro. Voor frisdrank vragen ze nog altijd dezelfde prijs. Eigenares Naömi Philipsen legt uit waarom: ,,Heineken heeft twee keer achter elkaar de prijzen verhoogd, in totaal 10 procent, dan moeten wij mee. Ook is melk en koffie duurder geworden om in te kopen, frisdrank niet.”
''Als je weet dat je woensdag naar het terras gaat, geef je de dagen ervoor wat minder geld uit''
Hoe zit het met de horeca-ondernemers in Arnhem?
Op het terras van Stan & Co aan het Willemsplein in Arnhem betalen we voor cola 3,40 euro, de cappuccino kost 3,50 en een vers getapt pilsje 3,60 euro. Voor alle drie geldt een prijsstijging van zo’n zeventig cent vergeleken met twee jaar geleden. Niks te hoog, vindt de bedrijfsleider. Want je betaalt ook voor de service, zegt hij. En voor de plek: ,,We zitten hier wel echt op een mooie locatie.”
De Arnhemse Tanaz, Saša en haar zoon Wasilja maken zich niet echt druk om de prijzen. ,,Je krijgt hier ook waar voor je geld. En het is een prachtige plek dus in die zin is het niet te duur”, vullen Tanaz en Saša elkaar aan. Ze bestellen wat ze willen, kijken niet naar de prijzen. ,,Maar van tevoren houden we er wel rekening mee”, zegt Wasilja. ,,Als je weet dat je woensdag naar het terras gaat, geef je de dagen ervoor wat minder geld uit.”
Lekker op het terras in Arnhem. Foto: Shutterstock
Is de prijs belangrijk, of is het gevoel dat je krijgt belangrijk?
Hier op het terras van Sterrebosch in Wijchen weet het personeel al wat er op tafel moet komen als Peter van Haren (75) er zit. Koffie, Peter? Koffie. Iedere week zit hij hier even op het terras en al jaren ziet hij de prijzen van zijn kopje koffie (2,60 euro nu) omhoog gaan. Steeds een dubbeltje erbij, zegt hij. Erg? Mwa. ,,Ik begin eraan te wennen. En je krijgt er ook een borreltje bij hè. Met slagroom.”
Wat zegt een prijs, vraagt eigenaar Geert Sanders van Sterrebosch zich af. Is de prijs belangrijk, of is het gevoel dat je krijgt belangrijk? 3 euro voor een cappuccino, is dat duur? ,,Je zit ook een half uur op het terras, te genieten van het leven.” Een cola kost 2,90 , een pilsje 3,20 euro.
Geen ‘Randstadiaanse’ prijzen in Doetinchem
Wie neerploft op het terras van Stadscafé Simons in Doetinchem hoeft geen ‘Randstadiaanse prijzen’ te verwachten. Een biertje (25 cl) kost 3,20 euro. Een cola (ook zero) kost 3 euro. Meer zin in een cappuccino? Dan reken je 2,90 af.
En van die prijzen maken ze ook totaal geen geheim. Zowel op de website als op een menukaart kunnen gasten zien hoeveel ze moeten betalen voor de consumpties.
Eigenaar Robby Welling erkent wel dat de prijzen de afgelopen jaren zijn gestegen. De reden: meer inkoopkosten (20 procent stijging ten opzichte van 2021), hogere energiekosten en ook het personeel is duurder.
''Of we de komende jaren nog verder stijgen? Dat is afhankelijk van de inkoopprijzen en personeelskosten. Stijgen die, worden de consumpties waarschijnlijk ook duurder''
Een cappuccino à 3 euro bij Kade 7 in Tolkamer
Eén vaasje (25 cl) bier voor 3,10, een cola van 2,90 én een cappuccino à 3 euro bij Kade 7 in Tolkamer. Dat is voor die drie consumpties op de kop af 9 euro. 1,15 euro meer dan in de zomer van 2021. Die 15 procent prijsstijging is bittere noodzaak, zegt uitbater Ben Lamers. ,,De inkoopprijzen zijn sindsdien gigantisch gestegen. Dat geldt ook voor de personeelskosten. En zoals iedereen weet is de energierekening ook niet meer te vergelijken met die van 2021. Ieder bedrijf voert de verkoopprijs op om de kosten te compenseren.”
Of de prijzen weer gaan dalen, betwijfelt hij. Zolang de grote brouwers en drankleveranciers nog winst maken, zullen de inkoopprijzen niet snel gaan zakken en daarmee de prijs voor consument ook niet.
Een terrasje pakken in Didam kost je niet direct de kop
2,80 euro voor een 'Amsterdammertje’, een biertje van 25 centiliter. Voor 10 eurocent meer heb je een cola en een cappuccino. Even op het terras zitten bij Jan&Jan in Didam kost je niet direct de kop.
Dat is ook het streven van uitbater Frank Gesthuizen: ,,Wij willen wel graag betaalbaar blijven”, zegt hij. Ook al kreeg hij de afgelopen te maken met flinke prijsstijgingen. In de zomer van 2021 waren de drie drankjes zo’n twintig tot dertig eurocent goedkoper dan dit jaar.
Of ze de komende jaren nog verder stijgen? ,,Dat is afhankelijk van de inkoopprijzen en personeelskosten. Stijgen die, worden de consumpties waarschijnlijk ook duurder.”
Lees ook: Horeca over biertje van 3,50 euro: 'Hou op, schei uit'
‘Durven niet alle prijsstijgingen door te berekenen’
Op het terras van De Locomotief beginnen Sonja en Marcel Jilisen aan hun tweede latte macchiato à 3,40 euro. En voor haar nog een monchoutaartje erbij. Want de horecaprijzen rijzen dan wel de pan uit, het stel uit Ottersum wil het er die keren dát ze een terrasje pikken wel van nemen. ,,Vroeger deden we dat véél vaker”, zegt Sonja. ,,Nu misschien een keer in de maand. Je kunt je geld maar één keer uitgeven.”
En dan vallen de prijzen op het terrasje bij het marktplein nog alleszins mee. Een vaasje bier heb je voor 3 euro, een flesje cola kost 2,75. ,,We durven niet alle gestegen kosten door te berekenen”, zegt mede-uitbater Malau Stekhuizen. ,,Dat zou zeker vaste klanten afschrikken, en daar moeten we het straks in de winter natuurlijk wel nog van hebben. Maar we lieten de prijzen een maand of drie geleden wel stijgen, hoor.”
Gasten in Tiel: ‘Eerst zaten we hier de hele avond’
Pien van Zoelen en Manon Veenhof zitten bij lunchcafé Bij Erik en Haar op het terras, dat doen ze graag. De gestegen horecaprijzen? ,,Die merken we wel, ja”, vertellen ze. ,,De rekening is hoger dan eerst, vooral de drankjes zijn duurder.” Een biertje is 20 cent duurder en kost nu 3,20 euro, een cola 2,90 (10 eurocent meer) en een cappuccino 3,10 (dat was 2,95). Maar ze laten zich hierdoor zeker niet ontmoedigen om een terrasje te pakken. ,,Het is geen reden om minder vaak te gaan, ik merk het wel bij vriendinnen die wat krapper zitten”, vertelt Pien. ,,Zij willen tegenwoordig vaker thuis zitten”. Manon: ,,Eerst zaten we hier de hele avond, nu gaan we vroeger weg en thuis door.”
Lees ook: 8 Tips van horeca-expert Gijsbregt Brouwer: zo creëer je het beste zomerterras