Nieuws Horeca

Happy Tosti brengt ondernemerschap en sociale bevlogenheid samen

Jasper Kool (27) is blij met Happy Tosti aan de Korte Poten in Den Haag. Het personeelsbestand bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Martin van Zaanen | Foto: Frank Jansen 28 maart 2017

Jasper Kool Happy Tosti 1

Hoe ontstaat een idee als Happy Tosti?

,,Ik was bijna klaar met de Hotelschool in Den Haag en werkte bij een conceptontwikkelaar. Interessant, maar er schuilde meer een ondernemer dan een werknemer in mij. Ik wilde iets in de horeca. Op commerciële basis, maar met een sociale inslag. Het idee kwam door een krantenartikel over ondernemers met personeel met een arbeidsbeperking. Sam Holtus, die ik kende van de Hotelschool, zag het ook helemaal zitten. En hij had al ervaring met leidinggeven. We werden compagnons. Meteen vanaf de opening, in de zomer van 2015, sloeg het concept aan."

Hebben jullie plannen om te groeien?

,,Behalve in Den Haag zitten we ook in Hoofddorp en Leiden. Onze nieuwe fase wordt franchisen, dat deel doen we samen met een derde compagnon, Wibe Smulders. De plannen daarvoor maken we deze maand. Een Happy Tosti beginnen is interessant voor ondernemend ingestelde mensen met sociale bevlogenheid. Die hart en ziel in hun zaak willen stoppen en die graag lol maken. Want dat gaat hier hand in hand. Dat is ook wat de gasten zo aanspreekt, naast het lekkere eten natuurlijk."

Hoe kwam dat?

,,Als je je op één hoofdproduct richt, kun je veel aandacht besteden aan kwaliteit, smaak en variaties. Denk aan zalm, choco-banaan, salami, veggi, maar ook gewoon ham-kaas. Daarnaast hebben we soepen, yoghurts en salades, waar mogelijk biologisch. De mensen die hier - het is een betaalde baan - werken, hebben een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, variërend van het syndroom van Down tot ADHD. Omdat ze al hun aandacht nodig hebben om de handelingen goed uit te voeren, vergen die wat meer tijd. Maar die aandacht proef je wel terug in de kwaliteit. En ook merk je dat in de bediening.''