Nieuws Horeca

Horecaduizendpoot Hoogendijk komt terug na verwoestende brand in restaurants Delft

Vijf maanden na de brand in zijn restaurant De Pijpenla weet Ed Hoogendijk het zeker: hij gaat een nieuwe zaak openen.

PETER VAN DE STADT | Foto's: Fred Langleef 10 augustus 2017

Edhoogendijk fotofredleeflang 3

De verwoestende brand in de nacht van zondag 19 op maandag 20 maart dit jaar leek het einde in te luiden van chef-kok Ed Hoogendijk in de Delftse horeca. De aan de Hippolytusbuurt naast elkaar gelegen restaurants De Pijpenla en Le Mariage werden zwaar getroffen. De Pijpenla brandde zo goed als af, Le Mariage liep ernstige rook- en waterschade op.

Duizendpoot Hoogendijk (die onder andere ook is te zien in het culinaire RTL4-programma Nederland Proeft) komt echter terug. De man die volgens eigen zeggen bij het aanschouwen van de puinhopen in de twee horecazaken 'stond te huilen als een kind',

Nasleep

,,Ik kan als chef-kok en horecaman in hart en nieren niet stilzitten, ik moet altijd bezig zijn. De afgelopen maanden zijn op z'n zachtst gezegd niet prettig geweest. De nasleep van de brand heeft zijn sporen wel nagelaten. Ik heb nog meer geduld moeten kweken, want onderzoeken naar brand duren lang en zijn intensief. Om nog maar te zwijgen van het opruimen van de ravage en het schoonmaken van wanden, vloeren en plafonds. Een hels karwei kan ik je vertellen. Met De Pijpenla is niets meer te beginnen. Die moet helemaal worden afgebroken'', zegt Hoogendijk.

Voorzitter

Hij werd op 19 juni nog verblijd met de gemeentepenning van Delft. Burgemeester Marja van Bijsterveldt kende die toe aan Hoogendijk bij zijn afscheid als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft. Hoogendijk was sinds 2011 voorzitter.

Vaste klanten

Hij noemt het 'hartverwarmend' om te zien hoeveel steunbetuigingen ze de afgelopen vijf maanden hebben ontvangen. ,,Vaste klanten en andere mensen bellen regelmatig op om te vragen wanneer ik weer open ga. Dat geeft toch ook aan dat je wordt gewaardeerd. En het geeft zoveel steun om, ondanks de ellende waar je in verzeilt raakt, toch door te gaan.''

Nieuw

Samen met vrouw Miranda broedde Hoogendijk op iets nieuws. En het ei is inmiddels gelegd, verzekert hij. ,,De weg omhoog is weer ingezet. Ik ben een kok, een werker, ik wil weer aan de slag. De Pijpenla is zoals gezegd verwoest. Het gaat nog wel even duren voordat daar iets nieuws komt. De schade in Le Mariage is minder heftig, al is ook daar vanwege de rook alles leeggehaald. Bouwkundig is die zaak echter nog helemaal in orde. Waarom niet daar alvast wat nieuws beginnen, hebben we bedacht. We laten een wand plaatsen tussen De Pijpenla en Le Mariage, die we later weer kunnen afbreken als De Pijpenla op orde is.''

Hoogendijk noemt zich zichzelf iemand die 'met hart en ziel kookt, die er echt voor gaat'. ,,Mensen waarderen dat, heb ik gemerkt. Natuurlijk heb ik ook ander werk gehad, ben ik blijven koken voor 'Eten met Ina' en het evenement Villa Arsenaal. Maar vijf maanden zonder koken in mijn restaurant is echt lang hoor. En zakelijk gezien moet het evenmin te lang duren, zeg ik eerlijk. We kunnen kortom niet langer wachten. We gaan iets moois opstarten waarover ik nog niet al te veel wil verklappen. Het ligt in de bedoeling om medio november open te gaan. Ja, het restaurant in het pand van Le Mariage krijgt een nieuwe naam, die ik echter nog niet prijsgeef.''

Bistro

Hoogendijk bevestigt noch ontkent dat het een echte Franse bistro wordt. ,,Ik wil er nog weinig over zeggen, maar wel dat ik terugga naar de basis. Ik ben nu eenmaal een kok met klassieke roots.''

Bocuse

Hoogendijk verwijst naar de kookboeken van Paul Bocuse en Auguste Escoffier, wereldberoemde Franse chef-koks die Hoogendijk ' altijd al hebben geïnspireerd'. ,,Ik heb gewoon iets met de klassieke Franse keuken. Dat was al regelmatig te zien op de kaart van De Pijpenla. We gaan in de nieuwe zaak zeker niet Bocuse en Escoffier nadoen, maar ze zijn wel een hele belangrijke inspiratiebron. Ik geeft er echter met mijn team een eigen draai aan. We gaan het nieuwe restaurant ook op een klassieke manier inrichten.''

Startblokken

,,We staan echt in de startblokken. Na die vreselijke brand staan we te trappelen om weer te beginnen. Nog een paar maanden hard werken en dan in november opengaan. Alles is nu schoongemaakt, zodat we op 6 september kunnen beginnen met de verbouwing. Kijk, ik ken de Delftse horeca goed. Ik zit al heel lang in deze stad en was tot een paar maanden geleden horecavoorzitter in Delft. Ik heb samen met mijn vrouw een concept bedacht dat, denken wij, een aanvulling is voor de horeca in Delft. Ja, Ed en Miranda zijn terug! Man. Ik heb er zo'n ontzettende zin in.''

We gaan het nieuwe restaurant ook op een klassieke manier inrichten

Ed Hoogendijk, horecaondernemer