Nieuws Horeca

Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop

Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer, schrijft het AD.

Redactie 16 februari 2019

Ikea ontbijt

Of het de verstokte ontbijtklanten weghoudt bij de Zweedse meubelgigant en daarmee de parkeerplaats leger is de vraag, maar ontbijten voor een losse euro behoort tot het verleden. En ook de menukaart ging op de schop. Wie nu voor een prikkie wil eten, is 1 euro 20 kwijt. Niet Ikea-leden tikken sinds Valentijnsdag 3 euro 45 af.

Voor dat geld krijg je nog steeds een kop koffie of thee, een croissant, een wit of bruin broodje, twee stuks beleg en margarine. Het eitje lijkt verdwenen, maar kan voor 30 cent worden toegevoegd. Net als een stukje fruit voor 50 cent, een beker yoghurt voor 1 euro 50, jam voor 20 cent en een muffin voor anderhalve euro.

Lees ook: Waarom alle IKEA-meubels een naam hebben

Goedkoper alternatief

Vind je dat te veel, dan biedt Ikea ook een goedkoper alternatief. Voor zestig cent, of 1 euro 50 voor de niet-pashouders, heb je alleen een bak koffie en een croissantje. Wie de zaterdagse ontbijtgezelligheid en parkeerdrukte wil vermijden en bovendien niet kijkt op een paar centen meer kan voor de zondagse trek ook terecht voor een Ikea-brunch.

Die verwennerij kost voor leden 2 euro 95 en de rest betaalt 4,50 maar daar krijg je ook wat voor: een wit en bruin broodje, scrambled egg, twee plakjes bacon en zalm en een warm drankje. Ook de brunch kan worden uitgebreid. Voor 1 euro 50 staan de yoghurt en de muffin op het menu. En voor vijf cent minder dan twee euro heb je een smoothie.

Lees ook: Hoe Ikea met meubelverhuur nog duurzamer wordt

Gezondere opties

Het gevarieerdere assortiment zou beter aansluiten bij de behoefte naar ‘gezondere opties’. ,,We denken dat we een eigentijdser en voedzamer alternatief hebben voor het een euro ontbijt’’, schrijft de Scandinavische woninginrichter op de website. De lichte prijsverhoging laat zich verklaren door een hogere kwaliteit van de gebruikte ingrediënten.

Ikea denkt dat de vaste ontbijters door de prijsstijging en de aangepaste kaart niet weg zullen blijven. ,,Met een vernieuwd aanbod willen we een nieuwe kwaliteitsimpuls geven aan het IKEA ontbijt. Onze klanten waarderen een goed en goedkoop ontbijt in een prettige omgeving.’’ De meubelboer is ervan overtuigd nog steeds de scherpste ontbijtprijzen van Nederland te blijven bieden.