Nieuws Horeca

Julien Spliet wil doorpakken met exclusieve worsten van Haagse Harde

Julien Spliet is fan van worst, al van jongs af aan. Hij liet er zelfs een beeltenis van op zijn lichaam tatoeëren. Inmiddels is zijn passie vleesgeworden. Dat schrijft het AD.

Till Behne | Foto: Nico Stouten 22 januari 2018

Julien Spliethardeworst

Zijn vriendin Lotte is ook al zo'n fanaat, maar zij heeft dan weer een tatoeage van een stuk kaas. Door deze gedeelde passie voor de hartige lekkernij besloten ze een oude Peugeot J7 te kopen en deze om te toveren tot een foodtruck. Hiermee rijden ze door het land om op festivals te staan. Vandaaruit ontstond het idee voor de Haagse Harde, Spliets eigen droge Haagse worst. ,,Ja, over de naam wordt wel eens lollig gedaan. Sommige mensen kunnen er beter tegen dan anderen. Maar droge worst is nu eenmaal harder dan verse worst.''

Worstenmakerij

Spliet maakt de Haagse Harde samen met compagnon Patrick Simons. Nu nog in Basaal, een restaurant waarvan de eigenaren vrienden van hem zijn. Maar 2018 wordt het jaar van de Haagse Harde, in april opent Spliet namelijk zijn eigen worstenmakerij. Op het Esperantoplein (bij de Energiecentrale) komt De Haegsche Prael, een bierbrouwerij en 'proeflokaal' en daar krijgt de Haagse Harde zijn eigen plekje.

Verschillende smaken

Voorlopig is er één soort Haagse Harde verkrijgbaar. Een worst van biologisch Nederlands landvarken, op smaak gebracht met venkelzaad. Maar, en dat is de signatuur van de Haagse Harde, er wordt flink geëxperimenteerd met verschillende smaken. ,,Daar zijn we niet bang voor'', legt Spliet uit. ,,Ik ben nu bezig met bijvoorbeeld jeneverbes en majoraan. Maar uiteindelijk wil ik naar vijf verschillende droge worsten.''

Lokale producten

Spliet maakt zijn worst van varkensvlees, omdat dat vetter is dan bijvoorbeeld rund. ,,Helaas nog niet van Haagse varkens'', zegt hij. ,,Maar dat zou ik in de toekomst wel willen. Wel werk ik zoveel mogelijk met lokale producten. Zo breng ik de worst op smaak met venkelzaad van een Haags bedrijf dat Haags Zaad heet. Maar die twee namen samen, is eigenlijk een beetje te veel van het goede, haha.''

Veel meer dan zijn ingrediënten, een gehaktmolen en een worstenvuller heeft Spliet niet nodig. Van een vers gedraaide worst van 150 gram blijft uiteindelijk, na drie weken drogen, een prachtige droge worst van 100 gram over die ongeveer 10 tot 12 centimeter lang is. ,,Goede luchtcirculatie is essentieel bij het drogingsproces. De worsten hangen bij een temperatuur van 12 tot 15 graden.''

Oplopen

Momenteel worden er gemiddeld 300 Haagse Harde worsten per maand gemaakt. ,,Maar als de eigen worstenmakerij er eenmaal is, zal dat aantal wel oplopen.'' Al wil Spliet niet te hard groeien, het moet wel een beetje exclusief blijven.

De worsten zijn nu onder meer verkrijgbaar bij Urban Farmers in de Televisiestraat en Bar & Zo in de Prins Hendrikstraat. En natuurlijk daar waar de foodtruck van Julien en zijn vriendin Lotte staat.

En vanaf april is er dus de eigen plek op het Esperantoplein. Daar zal Julien naast zijn eigen Haagse Harde ook de charcuterie van proeflokaal De Haegsche Prael verzorgen en paté maken. En ook wil hij met de foodtruck door het land blijven toeren. En bij alles wat hij doet staat de liefde voor de worst centraal. ,,Ja, worsten zijn nu eenmaal mijn grote passie.''

Over de naam wordt wel eens lollig gedaan

Julien Spliet