Nieuws Horeca

Sterrenrestaurant Le Restaurant sluit deuren na vijftien jaar: ‘We gaan rondkijken en ons beraden’

Le Restaurant, één Michelinster, in Amsterdam heeft zijn deuren dit weekend gesloten. De eigenaren Jan en Konstantin de Wit zijn toe aan een nieuwe filosofie, schrijven ze op hun site. Ze hebben diverse redenen om de zaak, die vijftien jaar bestond, te sluiten.

Hanneloes Pen (Het Parool) 31 mei 2023

Le restaurant amsterdam sluiting michelin ster 2023 Jan Konstantin de Wit

Archieffoto: Mats Van Soolingen

Le Restaurant begon in 2008 in de Tweede Jan Steenstraat en verhuisde na acht jaar naar de Frans Halsstraat, beide in Amsterdam. ,,Het was hier toen een Quartier Latin. Bij warm weer stonden de tafeltjes op straat. Superleuke sfeer. We serveerden één vast menu. De gasten gingen aan tafel zitten, lieten het over zich heen komen en genoten,” zegt eigenaar Jan de Wit (68) tegen het Parool.

Het restaurant kreeg een dikke tien van culinair journalist Johannes van Dam van Het Parool en in 2010 een Michelinster. Maar na vijftien jaar, zegt De Wit, wordt het tijd voor iets anders. ,,We gaan rondkijken en ons beraden. We hebben een mooie reputatie opgebouwd en onze gasten waren altijd superenthousiast, maar je kunt in dit vak ook andere dingen doen. Ik denk bijvoorbeeld aan het coachen van een restaurant in een vijfsterrenhotel met internationale gasten. Een zaak een ziel geven vind ik mooi werk.”

Lees ook: Michelinsterren 2023: Overzicht van de beste restaurants

Nieuw restaurant?

De redenen voor de sluiting van Le Restaurant zijn divers. De Wit: ,,Ik word in juli 69. Ik weet niet goed welke restaurantformule ‘jongeren’, dertigers en veertigers, aanspreekt. Zij veranderen snel van eetwensen. Het was ook moeilijk goed personeel voor de bediening te vinden. Bovendien werd de Frans Halsstraat vanaf september opgebroken. De sfeer in de buurt ging na de herinrichting naar de kloten. De ziel van het oude Quartier Latin verdween. Ik zit eraan te denken een brief te schrijven naar de gemeente.”

Jan en zijn partner Konstantin de Wit (53) kregen bovendien de kans de locatie te verkopen. De naam Le Restaurant hebben ze niet verkocht. Betekent dat een nieuw restaurant elders in de stad? ,,Er zijn al legio restaurants, maar het zou zomaar kunnen. Maar dan wel op een andere plek, met een nieuwe formule en een andere filosofie.”

Lees ook: Michelinkok René Brienen: ‘Applaus van gast als mooiste muziek’

De reacties van vaste gasten uit binnen- en buitenland stromen na hun aankondiging binnen, variërend van ‘jullie hebben groot gelijk’ tot huil-emoticons en ‘je hoeft helemaal geen andere filosofie’.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws