Nieuws Horeca

Sterrenrestaurant vraagt 100 euro bij reservering, want: ‘Boeken voor 4, maar komen met z'n tweeën’

Sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen vraagt sinds zondag een aanbetaling van 100 euro voor een reservering. Aanleiding is de enorme belangstelling voor het restaurant in combinatie met de lichtvaardigheid van mensen, aldus eigenaar en chef-kok Emile van der Staak.

Ellen Willems 31 augustus 2022

Michelin ster Emile van der Staak chef kok en eigenaar van restaurant De Nieuwe Winkel

Emile van der Staak, chef-kok en eigenaar van restaurant De Nieuwe Winkel, vraagt een aanbetaling bij een reservering. Dit om te voorkomen dat stoelen onbezet blijven. Foto: Paul Rapp

,,Mensen boeken een tafel voor vier personen omdat de tweepersoons tafels zijn volgeboekt, maar komen doodleuk met twee personen eten. Dat vind ik erg jammer, want we hadden met die twee plekken andere mensen blij kunnen maken", vertelt Emile van der Staak, chef-kok en eigenaar van restaurant De Nieuwe Winkel aan De Stentor. ,,Om deze lichtvaardigheid tegen te gaan, zijn we dit weekeinde gestart met het verzoek om een aanbetaling. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat je bij een reservering een afspraak aangaat met een restaurant.”

Gasten die door onvoorziene omstandigheden toch niet kunnen komen en tijdig annuleren, kunnen hun aanbetaling terug krijgen.

Lees ook: Uit de schaduw van Sergio Herman: zo klom Nick Bril met The Jane op tot wereldniveau

Restaurants willen tegengaan dat mensen niet komen opdagen

Wie wil eten bij De Nieuwe Winkel, kan daar niet zomaar terecht. Sinds het restaurant begin dit jaar een tweede ster kreeg, zit het iedere avond vol. Afgelopen zondag om 16.00 uur konden de tafels voor het wintermenu van de maanden december, januari en februari worden geboekt. Duizenden mensen waren om 16.00 uur online en alle tweepersoonstafels voor de hele winter waren binnen twee minuten volgeboekt. De verwachting is dat de andere tafels ook eind van de week bezet zijn voor de hele periode.

Restaurants in het hoge segment die erg populair zijn, vragen steeds vaker een aanbetaling. In Gelderland zijn niet veel zaken te vinden, echter in de Randstad wordt het steeds gewoner bij sterrenzaken, die iedere avond vol bezet zijn. Restaurants willen hiermee ook tegengaan dat mensen niet op komen dagen. ,,We hebben dit inmiddels redelijk ondervangen doordat mensen actief moeten reageren op een herinneringsmail”, aldus Van der Staak.

Lees ook: Met 2 Michelinsterren tevreden? 'Het kan altijd nóg beter'

Aanbetaling bij Michelin restaurant

Werken met een aanbetaling lijkt vooralsnog geen aangelegenheid waar veel Gelderse restaurants mee werken. De Kromme Dissel in Heelsum, ook een restaurant met een Michelinster, werkt er nog niet mee. Het is wel besproken maar vooralsnog vindt chef-kok Tonny Berentsen het niet gastvrij. Ook op websites van andere restaurants in het hoge segment is geen verzoek om aanbetaling te vinden.

Lees ook: Overzicht Michelinsterren 2022: dit zijn de beste Nederlandse restaurants

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws