Nieuws Horeca

Michelinster restaurants Utrecht: Welke zaak heeft een ster in de Domstad?

Welke restaurants in Utrecht hebben de Michelin-inspecteurs genoeg kunnen bekoren dat ze een Michelinster krijgen? In dit artikel vind je het overzicht.

Van onze redactie 25 april 2023

Michelin restaurants utrecht 2023 maeve karel v

Winnaar Leon Mazairac (midden) van Karel V uit Utrecht juicht samen met zijn team na het winnen van 1 Michelinster tijdens de bekendmaking van de Nederlandse Michelinsterren in het DeLaMar Theater. Beeld: ANP.

Utrecht lang zonder Michelinster

Het prestigieuze Karel V was lange tijd de rots in de Utrechtse Michelin-branding. Tussen 2005 en 2013 was het restaurant onder leiding van Jeroen Robberegt de enige horeca-uitbater in Utrecht die een Michelinster had. Met het vertrekt van Robberegt vertrok ook de Michelinster uit 2013 bij Karel V, en daarmee uit de Domstad.

Misschien nog wel opvallender: Karel V was ook het énige restaurant uit Utrecht dat ooit met Michelinster in de befaamde gids van het autobandenmerk stond. Sinds het begin van de Michelingids in 1957 welteverstaan.

Twee restaurants in Utrecht met Michelinster 2023

  • Karel V. Chef kok: Leon Mazairac
  • Maeve. Chef kok: Tommy Janssen

Michelinster 2023 Karel V

De opluchting was groot bij het team van Karel V, tijdens de bekendmaking van de Michelingids 2023 werd één ster toebedeeld. De inspecteurs van het autobandenmerk prijzen de samenloop van traditie en vernieuwing. Het restaurant is gevestigd in een gebouwencomplex uit de 14e eeuw, dat volgens de inspecteurs 'volledig op dezelfde lijn zit' als het eten op het bord.

Ook voor Maeve Michelinster in 2023

Met de woorden 'we gaan weer terug naar Utrecht' kondigde presentator (maar vooral chef-kok bij driesterrenrestaurant De Librije) Jonnie Boer aan dat er nóg een ster naar Utrecht zou gaan. Bij Karel V was er een strijd van jaren, waarbij naast blijdschap vooral de opluchting groot was. Bij Maeve, anderhalf jaar open, was het verbazing dat gemengd werd met blijdschap. Het restaurant wordt gerund door chef kok Tommy Janssen en maître Vera Voorend, beide gaven ruiterlijk toe dat ze deze ster niet hadden verwacht.

Lees ook: De stad Utrecht heeft eindelijk restaurants met Michelinster: Karel 5 en Maeve

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws