Nieuws Horeca

Michelinsterren: waarom Sergio Hermans Pure C van twee naar nul gaat

Pure C, het Zeeuwse visrestaurant van Sergio Herman, verliest z'n twee Michelinsterren. Dat heeft te maken met het vertrek van chef-kok, Syrco Bakker ,,Sterren zijn aan chefs verbonden, niet aan restaurants", zegt Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux.

Van onze redactie 24 april 2023

Laatste update: 24 april 2023 21:10

Chefkok sergio herman

Lees ook: Michelinsterren 2023: Overzicht van de beste restaurants

Twintig tweesterren-restaurants telt ons land sinds vandaag, maar Pure C uit Cadzand staat daar niet meer tussen. In 2018 haalde het restaurant nog twee Michelinsterren binnen. 'Het creatieve samenspel dat chef Bakker creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is indrukwekkend', oordeelde Michelin destijds. 'De gerechten zijn er ongemeen boeiend, en dat levert een wervelende ervaring op'.

Lees ook: De Kromme Dissel is recordhouder: al 52 jaar een Michelinster

Chef Syrco Bakker vertrekt bij Pure C

Het is de tweede tegenslag voor Pure C binnen de Sergio Herman Group op korte tijd. Syrco Bakker kondigde in december aan dat hij nieuwe culinaire plannen had en afscheid neemt van zijn mentor Sergio Herman. ,,Nu ben ik klaar om mijn eigen verhaal te schrijven”, zei hij toen over die keuze. Chef Bakker werkt nog tot eind deze maand in Pure C en gaat dan zélf een restaurant openen in Ubud, Indonesië.

Zijn opvolger is Jeffrey Laarberg, die begint volgende week.

"Dit is zeker geen sanctie voor wat chef Bakker op tafel heeft gezet de voorbije tijd, neen, hij gaat weg, dus gaan zijn sterren ook weg"

Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux

Reactie Pure C: 'Heeft te maken met de nieuwe Michelin-procedure'

'De beslissing om ons uit de gids te schrappen heeft niets te maken met de kwaliteit van ons restaurant, dit is op dit moment de allerbelangrijkste boodschap voor onze medewerkers en onze gasten', schrijft het team van Pure C in een reactie op social media. 'Pure C is het eerste restaurant in Nederland dat de nieuwe Michelin-procedure ondergaat. Bij een wisseling van de chef wordt het restaurant automatisch uitgeschreven uit de gids en krijgen het restaurant en de nieuwe chef het jaar daarop de kans zich opnieuw te bewijzen. Een uitdaging waar wij als team voor de volle 100% voor gaan'.

Lees ook: Hoe krijg je een Michelinster? Hoofdinspecteur Werner Loens legt uit

Michelin: 'De komende weken en maanden gaan we eten bij de nieuwe chef'

De nieuwe procedure waar Pure C naar verwijst, klopt. ,,En dan is het simpel voor Michelin. Er komt een nieuwe chef dus nemen we de sterren af van de oude chef. Sterren zijn nu eenmaal aan chefs verbonden, niet aan restaurants", zegt Werner Loens, de hoofdinspecteur van Michelin Benelux. ,,De komende weken en maanden gaan we eten bij de nieuwe chef, we zien dan wel wat dat volgend jaar zal geven. Het kan dan één ster zijn, misschien opnieuw twee en laat ons dromen, misschien wel drie. Dit is zeker geen sanctie voor wat chef Bakker op tafel heeft gezet de voorbije tijd, neen, hij gaat weg, dus gaan zijn sterren ook weg."

Kijk hieronder de speciale uitzending van De Ondernemer Live terug, vanuit DeLaMar in Amsterdam, met de bekendmaking van Michelinsterren en interviews met onder meer topchefs.

&list=PLSdlWE9y-YxCK9oY7Sn9Y-ubjhpMC8eQt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws